Zajżyjcie !!!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Najpierw refleksja = (Ale fajnie was zmylił tytuł postu myśleliście że tu niewiadomo co a tu tylko zwykły klubowicz w potrzebie --- ale o to chodziło

A teraz mam może głupie pytanie:
W jaki sposób wymieniacie olej silnikowy czy (zgodnie z zaleceniami) wysysacie czy może odkręcacie korek ???
Pytam bo mój ojciec (poprzedni właściciel ESPERA) upiera się żebym wymieniał olej tylko przez wysysanie. --- A ja byłem dzisiaj w trzech serwisach które mają wysysarki i wszędzie były zepsute
Co wy o tym sądzicie ??????????????????????

Pozdrawiam !!!

Na 100 % wylewając przez korek w misce olejowej dokładniej usuniesz stary olej z silnika. Metoda ta odchodzi w zapomnienie z trzech powodów (pomimo ,że jest lepsza):

1) W stacjach obsługi nie wylewa się odessanego oleju do studzienki (aspekt ekologiczny)
2) Przy odsysaniu nie ufajdasz się po pachy.
3) Stacje obsługi muszą na czymś zarobić....

Ja wymieniam olej co 10tys km. Wymieniam olej w Carmanie i niewidzialem zeby uzywali do tego jakis tam wysysarek. Poprostu odkrecaja korek i leci.

P.S Jezdze na Mogil1 5W50

Tylko spuszczanie

Cytat:
Tylko spuszczanie

Nie tylko potem zalewamy nowy olej

Widze ze Bartek nie zalapales IDEI wypowiedzi Zoltiego

Poprzez odkrecenie korka w misce olejowej w Espero nie spuscimy do konca oleju
Panowie zauwazcie gdzie sie znajduje korek w misce... nie jest na saym jej dole ale z boku... po co ? po to zeby nie byl najnizszym punktem silnika...

Jezeli wymieniasz olej na taki sam to nie musisz odsysac.. ale jezeli zmieniasz z syntetyka na mineral badz odwrotnie to po spuszczeniu oleju korkiem powinno sie odczekac jeszcze z 30min i wtedy odessac odpowiednio zakrzywiona koncowka olej ktory pozostaje w misce... niby duzo tego nie ma ale tam zostaje w sumie szlam a nie olej

Jezeli mi nie wierzycie to zdejmijcie sobie miske.. nalejcie do niej wody i odkreccie korek zobaczycie ze zostanie

Cytat:
Widze ze Bartek nie zalapales IDEI wypowiedzi Zoltiego

Zalapalem wiem o co mu chodzilo

Olej generalnie powinno wylewać się przez "spuszczanie"
Te nieszczęsne wysysarki są tak naprawdę o kant d... potłuc.
Zaczęto je stosować wyłącznie dlatego, że w niektórych autkach nie da się zlać starego oleju poprzez odkręcenie korka, choćby dlatego, że... nie mają one korka
Wówczas na upartego można odessać olej nawet przez bagnet do sprawdzania poziomu oleju, choć oczywiście w takich przypadkach jest do tego pomyslany i przewidziany przez producenta specjalny "otworek" - ależ to zboczenie brzmi - spuszcznie... , otworki (specjalne)

Z tego co pamietam i mogę podać jako przykład, to autkiem "nie posiadającym korka" jest któryś diesel z gamy Seatów.