| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
_Gepard_ LOB WETERAN Ognisty Rydwan Zeusa Centrum krainy uśmiechu | 2003-12-10 23:38:39 hmm skrzynie w omesi z reguly sa bezawaryjne pozdr |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-12-12 19:19:20 Moc i przyspieszenie są przez skrzynie przenoszone poprzez wał i most na koła, a nie wytwarzane. Za to odpowiedzialny jest silnik. Jeśli od czasu do czasu wypadają zapłony przy gwałtownym wciśnięciu gazu, to problem tkwi w sterowaniu silnikiem, tzn przekazywaniu informacji od czujników do kompa i dalej do silnika. Sprawdziłbym najpierw kable WN, świece, układ paliwowy ( może np woda w paliwie). Do skrzyni i sprzęgła nie ma co się moim zdaniem czepiać.
Pozdr, Janusz |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-12-15 10:03:48 Cześć,
trochę mi brakuje informacji, ale sprzęgło bym wykluczył, gdyby coś było, to raczej ślizgało by się, albo przy ruszaniu odczuwałbyś drgania jeśli padłby docisk lub tarcza. Z opisu wynika, że w trakcie przyspieszania, pojawiają się opory . Moim zdaniem jeśli miałaby to być skrzynia, to powód tkwi w tulejach łożyskowych kół zębatych. Przyczyną może być zbyt długo utrzymujący się za niski stan oleju, lub wogóle stary olej. Może spróbuj zacząć od wymiany oleju w skrzyni i moście. Niezależnie od wszystkiego dobrze to zrobi omesi,, a jeśli mimo to trzeba będzie skrzynię wyjąć, to nowy olej nie przepadnie. Pozdr, Janusz |
ROBERTHO LOB WETERAN 2xV6 K C H | 2003-12-15 11:35:07 Według mnie nie można również wykluczyć wału napędowego i półosi. szczególnie wał . Możesz mieć zużyte łożysko na podporze wału , lub tą gumę w której to łożysko jest zatopione. Sprzęgło i skrzynie możesz sprawdzić na "luzie" przy "puszczonym" sprzęgle nasłuchiwać czy nie ma hałasu - wtedy obraca się wszystko razem z silnikiem tyle tylko, że bez obciążenia. Gdyby była wyrobiona ta guma w której zawulkanizowane jest łożysko to wał może nie obracać się wokół własnej osi tylko oś wału bedzie zataczać okręgi powodując wibracje . Szczególnie przy zwiększonym obciążeniu .
Mogą to również być przeguby elastyczne wału(te gumowe elementy którymi połączony jest wał ze skrzynią biegów i mostem) poluzowane śruby, pęknięta guma czy wyrobione otwory pod śruby. Taka jest moja teoria "na odległość" Pozdrawiam |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-12-15 19:27:44 Salmon, tak mi przyszło do głowy, że może sprawdź ręczny. W omesi pomysł z tarczobębnem jest dość nieszczęśliwy i jeśli np wygniła osłona w ktorej siedzą szczęki ręcznego, to może od czasu do czasu przesuwają się one tak, że blokują. Idiotyczny może pomysł, ale może warto sprawdzić.
Pozdr, Janusz |