MotoNews.pl

Export do Algierii

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dziś po prostu rozbiłem swoją szczękę o ziemię gdy potwierdziłem, jak mi się wydawało zmyśloną informację o tym, że właściciel szrotu pod Chełmżą (okolice Torunia) eksportuje Polskie Fiaty 125p do Algierii! Byłem tam dziś po raz pierwszy, no i niestety chyba ostatni bo wszystko co mają do Fiatów 125p to magazynują a potem w kontenerach wysyłają w świat.
Na moich oczach ładowano na lawetę rozmontowane silniki, skrynie biegów, wały, mosty i inne częsci mechaniczne.
Widziałem też worki z oświetleniem, elementami wnętrza i innymi duperelami, osobne drzwi, kalpy silnika i bagażnika...
SZOK!!!

szkoda, mam nadzieje ze do tej Alegieri wysylane sa najgorsze rupiecie
Ja tu szukam ladnych zderzaczkow do fiaciora a tu wywoza cholera wie gdzie, jak tak dalej pojdzie to zjedzone drzwi bedzie rzeba zastepowac mniej zjedzonymi bo dobrych sie juz nie znajdzie, dobrze ze mam ulubiony zlom gdzie takich cyrkow sie nie wyczynia

[ wiadomość edytowana przez: Samael dnia 2003-12-19 19:28:50 ]

U mnie,na bydgoskim auto-złomie również przyrąbałem szczęką o glebę.Sytuacja identyczna-może to ten sam handlarz?Jedno jest w tym wszystkim pocieszające - nawet Algierczycy potrafią docenić DOBRY samochód

nie no , dla jednych to może i złom, dla drógich to może zarobek, dla nas to moga byc przydatne i poterzebne czesci, tak własnie pozbywamy sie cześci historii(złomu ) naszego kraju
Przykre ale prawdziewem na wszystko przychodzi czas.
Ratujmy co tylko możemy.

pozdro

Witam, podobnie jest z Ładami - Ukraińcy plądrują szroty na południu Polski i wywoża silniki, mosty, skrzynie, klapy i drzwi całumi przyczepami. Również drzwi od DF-ów mają wzięcie jako pasujące do starszych Ład.
A tak poza tym Chrostek, jak tam 2101, zdecydowałeś się w końcu?
Pozdrawiam
Andrzej

W Krakowie podobnie na jednym szrocie tną kanciaki...
A co do tego biznesu to pewnie opłacalny, jak widać Polak mądra głowa i jak nie pije to coś mądrego wymyśli...

Tylko szkoda że wszystko poza granice Polski ląduje... niedługo znalezienie części do DFa będzie graniczyło z cudem ( może troche przesadzam ).

Swego czasu na forum tuningowym pokazywali firmy z zachodu które normalnie mają w sprzedaży całe przody samochodów z silnikami i można sobie kupić taki przód i dospawać...Jakoś fachowo się to nazywało .