| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2004-01-08 09:07:21 Cześć wszystkim!
Jak widać jetem tu nowy Jedna mała prośba Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi |
piotr-ek | 2004-01-08 09:20:31 Kilka uwag:
1. Witamy się TUTAJ 2. Mniej ikonek 3. Chcesz kupić Espero czy instalację gazową? 4. Za 15 tys to raczej nic lepszego niż 1,5 nie znajdziesz. |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-01-08 09:23:37 Jeżeli chcesz zredukować koszty eksploatacji, to ja bym zrezygnował z silnika 1.5 16V - jest on oczywiście bardziej nowoczesny od jednostek 1.8/2.0 ale sama wymiana paska jest 2 razy droższa ... |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2004-01-08 09:46:10 Sorki za niedociągnięcia formalne (głównie Ciebie Zrzęda |
piotr-ek | 2004-01-08 10:40:56 Sypanie... silniki (obojętnie czy 1,5 czy 1,8 czy 2,0) ogólnie się nie sypią. Tylko standardowe wymiany materiałów eksploatacyjnych. Sypie się za to samochód. Co rusz to coś się knoci (o rdzy w najdziwniejszych miejscach nie wspomnę). A to szyby się nie odsuwają, a to antena nie działa, a to wskaźnik rezerwy nie świeci, a to centralny działa jak chce. Ogólnie pierdoły do zrobienia we własnym zakresie, ale wkurzające. |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-01-08 11:57:34 dokładnie jest tak jak Pisze Piotr'ek ja mam pol roku 1.5 i jestem baaaaaaardzo zadowolony-nie jest to rakieta ale osiagi sa wystarczajace, poza tym od pol roku przy silniku tylko pasek + pompe wodna i rolke, olej wymienialem i filtry-poza tym chodzi idealnie mimo zagazowania
a Tobie polecam kontakt z Zoltarem i Rico-oni sa z 3 miasta i doradza i pomoga napewno pozdro i witam w Naszym Klubie [ wiadomość edytowana przez: Petersen dnia 2004-01-08 12:00:36 ] |
Dicer A3 & Voyager B-stok | 2004-01-08 14:12:12 Czesc
Graty sa tansze do 1.8 i 2.0 (bo to Opelek) a co do sypania, to tak jak Ci juz koledzy napisali, silniki generalnie sie nie sypia, ale jak juz to napewno taniej wyjdzie remont 1.8/2.0 niz 1.5...
Tu tez zdecydowanie przegrywa 1.5... chocby dlatego ze sporo nowoczesniejszy i nie jest go tak prosto robic jak starsze konstrukcje Tak ze szukaj 1.8/2.0, tym bardziej, ze i tak planujesz LPG to na spalaniu nie odczujesz tak strasznej roznicy a zawsze masz wiekszego powera Dochodzi jeszcze kwestia stawek za OC ale to juz oddzielna kwestia
To zalezy, z jednej strony dobrze jest "samemu" gaz zakladac, bo masz szanse znalezc zaklad ktory to zrobi dobrze, ale z 2 strony jak kupujesz juz z gazem to widzisz odrazu jak ten samochod sie zachowuje na LPG i jezeli jet OK to nie ma problema Ja swojego kupilem juz z gazem a moj staruszek 2 tyg. temu kupil Esperala bez gazu i sam zakladal za 1200 zeta, ins. I gen. bez zadnej elektroniki i tez mu to chodzi Podstawowa sprawa to znalezs Espero w dobrym stanie, LPG jest sprawa 2rzedna |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-01-08 15:00:38 Witam
Podstawa to egzemplarz w dobrym stanie. Reszte można załatwić Wszystko kwestia kasy i tego co się znajdzie Pozdro. |
RICO__ Espero 1,5 LPG Kraina wiecznych lodów | 2004-01-08 16:10:14 Walus jesli chodzi o kupno esperaka to polecalbym ci gielda samochodowa w pruszczu gdanskim ( co niedziele od ok. 9.00 do ok. 13.00 ) reklamuje sie ze sa najwieksza gielda samochodowa na polnocy.
Jesli chodzi o gazzzz to raczej problemu miec nie bedziesz bo co chwile widuje jakies reklamujace sie firmy ze zakladaja LPG. Moj esperak gazowany byl w gdyni kolo centrum handlowego KLIF, poszukam gdzies wizytowke to podam ci dokladne namiary. Fajna obsluga, dobre ceny... reklamuje sie ze zalozyli bodajze 4 tys instalacji gazowych ( nie wiem czy imj wierzyc, no ale ok ). Jesli chodzi o wykonanie to nie mam z autkiem zadnych problemow, tylko 2 razy mialem regulacje: od razu po zalozeniu i po zmianie sondy LAMBDA. Ogolnie wozek zachowuje sie elegancko i pali mi 8,5l na trasie czyli bardzo ekonomicznie. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-01-08 22:08:04 Jesli chcesz tańszej obsługi to proponuje jednak 1,5 - części są tańsze (wiem bo teść ma 1,5, a ja mam 2,0) ,a żywotność podobna - jak zagassujesz to na jednym i drugim dynamika bedzie do dupy ,więc nie napinaj się tak koniecznie na 1,8 lub 2,0.
Zwróć uwagę na blachę - straszna lipa - lubi rdzewieć. Co do gassu to szukaj Esperaka z gassem - nawet jesli bedziesz musiał zregenerowac parownik to wyjdzie i tak taniej o jakieś 1600 zł. Ogólnie Espero to niezły samochód - problemy stwarza elektryka - ciągle cos nie kontaktuje, nie przełacza , nie wyłacza, ale moża to robic we własnym zakresie. Witam w Klubie i życzę miłego klubowania (Twój nick skojażył mi się z Walus - Fallus |
Dicer A3 & Voyager B-stok | 2004-01-09 08:08:41
Zdrajaca !!!
A juz kumam, chciales sie poprostu tesciowi podlizac ? |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2004-01-09 10:11:57 Dizęki wszystkim za powitanie i porady |
wrolo espero 1.5 GLX Wrocław | 2004-01-09 11:08:46 Cześć Walus!
Nie chcę się wymądrzać - każdy powinien robić w/g własnego uznania - ale ja sugerowałbym szukanie auta krajowego od pierwszego właściciela. Popatrz w książkę obsługi i będziesz wtedy wiedzieć czego się spodziewać (czy były przeglądy, w jakich odstępach czasu i z jakim zakresem prac, kiedy wymiana rozrządu?). Co do gazu, to wybierałbym taką instalację, którą (dawno temu) polecało Daewoo. O ile pamiętam polecało w tym zakresie, że nie było utraty gwarancji. No i wyposażenie - elektryka i wspomaganie jest w zasadzie wszędzie bez łaski - jak masz czas, to możesz wyszukać z ABS-em i klimatyzacją. No i żeby ładnie wyglądało! Bo to prawdziwa limuzyna jest. Wtedy na pewno będziesz zadowolony. Pozdr., Wrolo |
piotr-ek | 2004-01-09 12:22:46 Z tą książką obsługi to różnie bywa. Zwykle do ASO jeździ się wtedy kiedy się musi - czyli na gwarancji. |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2004-01-09 12:30:37 Dobra, a pamięta ktoś jaką instalkę LPG polecało Daewoo? Chodzi mi o firmę. No i czy to działało ok, bo sam fakt że coś poleca producent tak od razu mnie nie jara i nie znaczy że musi to być najlepsze. |
wrolo espero 1.5 GLX Wrocław | 2004-01-09 13:32:01 Instalacje gazowe: Bedini, Landi, BRC, Lovato.
Co do książek: gwarancja trwała trzy lata i to jest ten czas aby zobaczyć jak właściciel traktował pojazd. Wbrew pozorom łatwo poznać, czy ktoś szwindluje: zwykle przeglądów dokonuje się w jednym punkcie i jeśli jeszcze istnieje można to jakoś tam potwierdzić. A co z tymi lampami i tabliczkami znamionowymi? Jak rozpoznać czy była stłuczka? Pozdr., Wrolo |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2004-01-09 13:45:21 Z lampami to z tego co wiem napewno po spasowaniu z karoserią, a poza tym słyszałem gdzieś kiedyś żeby patrzeć na oznaczenia (tak jak z szybami) - powinny być podobne (może to ktoś zweryfikuje?). Co do tabliczek znamionowych to sam chętnie bym się dowiedział. Jogi2, mógłbyś rozwinąć nieco wątek? |
wrolo espero 1.5 GLX Wrocław | 2004-01-09 16:16:34 Zapomniałem dodać, że od 10 miesięcy jeżdżę na BRC i jestem b. zadowolony. Na zbiorniku robię po mieście (średniowieczny labirynt cholera jasna) 300 km a na trasie nawet 460 km.
Z szybami to masz rację: oznaczenie - najlepiej rok produkcji - powinny być takie same. Ale w naszych limuzynach to nie występuje! Pozdr., Wrolo |