| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
elvizz13 2nd to none Świdnik | 2003-12-22 13:47:59 Jakoś się przywiązałem do mojej bestii. Toż to członek rodziny. Pozatym musiałbym ją spieniężyć i pojechać do niemiec poszukać jakiejś pewnej, a wtym czasie chodzić piechotą. A to jest nie do pokonania. |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2003-12-22 13:49:50 Zmień wydech - to podobno jest bardziej skuteczne.
----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
disel Gliwice | 2003-12-22 13:52:06 moim zdaniem przy nie oryginalnej turbinie zawsze bedzie duzo wieksze prawdopodobienstwo ze cos sie bedzie dupczylo |
elvizz13 2nd to none Świdnik | 2003-12-22 14:05:03 A oryginalne były? |
urg (M) nie ma jeno frotka ostała | 2003-12-22 14:08:24 X20XEV ( 136KM/188Nm)czyli 2.0 16V Ecotec da sie podkręcić turbiną ( profesjonalnie a nie u wujka heńka w garażu tjunink ) do 208KM/270Nm. Pasuje ? z silnika robi ci sie Z20LET spełniający normę Euro4. Jedyną wadą jest cena - 4999. niestety nie złotych |
disel Gliwice | 2003-12-22 14:11:04
w silnikach OPC ale nie w omegach |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2003-12-22 14:17:05 Nie warto. Przy dokładaniu suszarki to i tak musisz wymienić sporo: sterowanie itd.
Tak jak Urg napisał, po wydaniu 20k+ dostajesz prawie to, co MV6 ma fabrycznie - a wierzę że w MV6 podzespoły jako dostosowane do tych parametrów napewno będą trwalsze niż przy dłubankach. Rozglądnij się za MV6 - a jak dalej będziesz mieć zgryza, to wtedy i tak zawsze później możesz się szarpnąć - a wtedy to już na Bi. ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-12-22 14:36:42 Słuchaj chłopaków.
Myslisz, że dolożysz turbinę i to wszystko? Musisz obniżyć stopień spreżania, przy okazji lepiej by było włożyć lepsze tłoki, wał korbowy, poprawić dolot i wylot, wymienić zawory. Słowem to będzie inny silnik. A przeniesienie napędu? Twój kolega doszedł do wniosku, że jak mu sie rozpadnie silnik to kupi sobie drugi. Ten samochód to pewnie audi 100/200 itp. Jesli tak to silników w bród. |
urg (M) nie ma jeno frotka ostała | 2003-12-22 14:37:38 już kiedyś pisałem o turbo do mv6 w zamian: 294KM/370Nm co ciekawsze C30SE kręcone jest do 354KM/490Nm Piotrze , zmiany które opisuje to nie jest debilne dospawanie turbiny tylko kompleksowa przebudowa wraz z elektroniką i gwarancją [ wiadomość edytowana przez: urg dnia 2003-12-22 14:40:50 ] |
elvizz13 2nd to none Świdnik | 2003-12-22 14:39:26 Osobiście jestem hetero W letnie dni wrócę do tego tematu, może się co wykluje. Dzięki |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-12-22 15:03:44 "Piotrze , zmiany które opisuje to nie jest debilne dospawanie turbiny tylko kompleksowa przebudowa wraz z elektroniką i gwarancją"
Urg a czy ja to neguje? Chodzi mi o założenie turbiny przez pana Kazia za 3-5 tys złotych bo tak to zabrzmiało na samym początku (elviz...). A ty podajesz ceny w euro, prawda? Moj wniosek jest taki: - jak sie ma na dolozenie 15 tys do omegi B, która warta jest ze 20 tys to lepiej jest kupic mv6, - jesli ma sie na mv6 no to mozna dolozyc pare złotych i kupic Evo (te co moze bedzie do sprzedania ) i je uturbic, - no ale jak sie ma na Evo i uturbienie, to lepiej juz kupic silnik od lotusa i wstawic do Evo, wyjdzie taniej, -no a jak sie ma juz na to, pewnie znajdzie sie jeszcze pare zlotych aby doplacici i kupic Lotusa. Wiec po co uturbiac omega B 2.0 ???????????????? [ wiadomość edytowana przez: piotrs dnia 2003-12-22 15:06:14 ] |
urg (M) nie ma jeno frotka ostała | 2003-12-22 15:05:14 no i drobnostka zapomniałem o cenie C30SE TURBO - 46 168 zł |
mv6 Renault Warszawa | 2003-12-22 15:22:39 sie manko jestem nowy może nie znamy się jeszcze ale myślę że powinieneś się dobrze zastanowić wszak nie będzie to orginalna turbina tylko jakaś żeźba zrobiona za płotem |
Skee Vel Satis Jaworzno | 2003-12-22 16:08:02 Co do turbo też bym nie zakładał, poczekałbym do maja zobaczymy co nasz (nie)kochany rząd wymyśli z opłatami może uda mi się ściągnąć Omesie 3000 |
disel Gliwice | 2003-12-22 16:20:06 a jak by wygladala przekladka C20LET do omesi A?? co by trza? |
urg (M) nie ma jeno frotka ostała | 2003-12-23 06:56:07 Piotruś, jasne że w euro , parametry zmian i ceny podawałem juz czas jakiś temu ( jak dra coś tam kombinował - tyle że nic z tego nie wyszło). ceny są zabójcze, kto powiedział że tuning jest tani. pewnie, pewnie może i u nas w kraju ktoś by się tego podjął. tylko że obawiam się cZy nie wyszedłby z tego ADIDOS, jak na bazarach w latach 90-tych. Są firmy w Polsce zajmujące się profesjonalnie tuningiem ( nie wymieniam nazw bo po co, wszyscy chyba czytają gt/atś ? ), koszty nawet w polsce są duże - efekt hmmm... często niewiadomy albo niespełniający naszych oczekiwań. wiele elementów ( choćby głupie stożki)m bardzo często działają przeciwnie niz by się chciało - w testach w którymś ze starszych gt wyszło np. że obnizaja moc/moment o kilka procent w jakimś tam samochodzie. te same podwyższaja nieznacznie m/m w innym.
Czemu? A temu ze wiele z oferowanych elementów tuningowych ma charakter uniwersalny. a wszyscy wiedza że jeśli cos jest do wszystkiego to tak naprawdę jest do niczego Przytoczone przeze mnie przykłady turbodoładowań silników benzynowych to nie siakieśtam garrety które trudno zestroić bo właśnie są uniwersalne , ewentualnie nie przeznaczone do Omegi ( zresztą nie oszukujmy się el. tuningowych do naszych samochodów jak na lekarstwo), tylko dedykowane części do właśnie tego konkretnego modelu Opelka. Stąd cena. A że żyjemy w biednym kraju takie ceny wydają się jeszcze bardziej astronomiczne. Zwróćcie tylko uwagę na efekty - największy przyrost mocy w C30SE to + 150KM , za to trzeba zapłacić. cena wynika tez pewnie z tego że nie jest to NOS ktyóry rozp... silnik w miesiąc intensywnego uzywania, ale modyfikacja z gwarancją że nic nie stanie się z silnikiem bazowym. o TUV nie ma co wspominać - jest to oczywiste. i nie jest to na gębę - "panie, bedzie działac". to są zbyt znane i markowe firmy żeby utopić się w bubel. zresztą oferta nie jest jednostkowa ( pewnie teraz duzo gorzej jest , przynajmniej z A - tyle lat po zakończeniu produkcji) tylko semiseryjna, z testami, atestami, projektami, modelami i innymi bajerami. disel chciałbyś C20LET w omie, co trza? pewnie silnik, osprzęt i troche inwencji i jeszcze raz Piotr. MASZ RACJĘ! "Wiec po co uturbiac omega B 2.0" ale: a może ktos jest przywiązany do tej wersji i trzyma jej się jak pijany płota ( płotu ?). albo ma taki kaprys? ja tam bym kciał i lotusa i evo i 3000 i mv6 i zwykłą 3.0 i kasę żebym z tej ostatniej zrobił siakieś niewiem co, dragstera może ( btw. wczora z wieczora pokazali w vmaxie draga 2500KM ale mnie wzięło [nudy {nude |
elvizz13 2nd to none Świdnik | 2003-12-23 08:41:05 Urg ma rację, przyzwyczaiłem sie do omy i szkoda ją oddać w obce ręce.
Tak sobie myślę, że zacznę z innej strony. Zacznę szukać rozbitego OPC. Może będzie taniej, a teraz i tak nie wybieram się za Odrę więc zapuszczę wici to może się co znajdzie do lata. A wtedy pomyślimy o rozbudowie. Właśnie nieśmiało zaczyna padać śnieg, a ja niewyposarzony w odpowiednie akcesoria. pozdr |
disel Gliwice | 2003-12-23 08:52:17
to nie tak ze chcialbym bo moj silnik jest super i nie zamierzam go zmieniac ale chodzilo mi o to czy inne podzespoly tzn most i hamulce by wytrzymaly , to wszystko tylko tak teoretycznie |