MotoNews.pl

O.T.-- Do posiadaczy stałego łącza z internetem ;-))))))

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie chodzi mi o ściąganie różnych plików z internetu ja robię to za pomocą dwuch programów Overnetu i eMula ale aba z nich działają bardzo wolno dawnload= ok.średnio 5 kb/s
Jak przyśpieszyć ściąganie ????
W jaki sposób wy sobie z tym poradziliście ???
Jak skonfigurowaliście programy których używacie???
Co wpływa na szybkość ściągania -- Czy np. wielkość Uploadu ???
Proszę pomóżcie

Przede wszyskim przepustowość łącza. Jak łącze będzie do kitu to żaden superlux program nic nie poradzi, a zwykle osiedlowe sieci nie należą do super szybkich. No ale coś (cena) za coś (szybkość).

Też korzystam z eMula. Prędkość poboru pliku to średnio też 5 kB/s, ale np. dzisiaj szło 18 kB/S Wnioskuję więc, że szybkość ransferu zależy też od tego jakie łącze ma "dawca".

No zalezy jakie ma sie to lacze.

Przepustowosc w dol zalezy od parametru 'download' lacza, w skrocie - DL. Lacze ma glownie dwa parametry DL i UL (upload). Kiedy ma sie np. 256kbps/128kbps, to chyba parametry najslabszej neostrady (o ile dobrze pamietam). Wtedy teoretycznie powinno leciec tak jak jest napisane, co w praktyce oznacza moim zdaniem ok 30kb/s max. kbps to nie tylko kilobajty na sekunde ale tez kilobity - jednostki mniejsze, tak wiec providierzy po prostu troche robia z tym w konia ludzi .

Należy też wziąść pod uwagę łącze z drugiej strony, czyli tam skąd ciągniemy. Co z tego, że my mamy 1 Mbps kiedy druga strona ma 128Mbps.

Witam...

aby zwiekszyc transfery i przyspieszyc wymiane plikow proponuje zalozyc klubowego Huba na zewnetrznym, stalym adresie IP.
Sluze pomoca w razie czego...

Pozdrawiam

Mam neostrade podzieloną na ok. 7 osób ale nie wszyscy z niej w odpowiedni sposób korzystają (niektórym służy do przeglądania www ... ) Z tego co wiem (informacja naszego Admina -- który jest
informatykiem czyli chyba wie co mówi) to na osobę wychodzi 60 kb/s ?!?

Cytat:
Też korzystam z eMula. Prędkość poboru pliku to średnio też 5 kB/s, ale np. dzisiaj szło 18 kB/S Wnioskuję więc, że szybkość ransferu zależy też od tego jakie łącze ma "dawca".

DeeJay czy ta prędkość (18 kb/s) to był dawnload jednego pliku czy może zsumowany dawnload wszystkich ????

Acha ... jeszcze jedno Czy w eMulu można ustawić żeby zajął się(skupił się na) ściąganiem tylko jednego pliku ???
I czy to coś da ???

Cytat:
1 Mbps kiedy druga strona ma 128Mbps.

To zes Piter zaszalal 128Mbps ??

Musicie jeszcze sie jednej rzeczy dowiedziec
Przepustowosc lacza NIE JEST NIGDY predkoscia lacza...
Kazde lacze ma kilkanascie parametrow... najwazniejsze z nich to:

transfer DO NAS z internetu
transfer OD NAS do internetu
gwarantowana predkosc transferu DO NAS z i-netu (CIR)
gwarantowana predkosc transferu OD NAS do i-netu
limit transferu Z i-netu

Kazdy provider jest zobowiazany podac jakie sa wartosci tych parametrow i jezeli zadzwonicie do swojego administratora powinien Wam je podac...

To ze ktos z Was ma np lacze 1 Mbps/512kbps oznacza ze jego transfer z netu moze miec maxymalnie okolo 128kbajtow/s a transfer do internetu okolo 64kbajtow/s przy czym gwarantowany transfer jest pod znakiem ??? bo to juz zalezy od providera... Glownie chodzi o to ze nigdy nie wykorzystacie swojego lacza w 100%... i tak jak ja posiadajac w domu lacze 2Mbps zadko kiedy osiagam transfery 100kbajtow /s a w sumie powinienem je miec 256kB/s.

Warto przed zakupem lacza sprawdzic jaka jest gwarantowana szybkosc transferu... ale lacza o dosc duzej predkosci gwarantowanej (powyzej 256kbps) kosztuja duuuze pieniadze....

CO to sa pasma gwarantowane ?? Tutaj mozecie przeczytac.....

Tak wiec to co wiedza "szarzy" ludzie o tym w jaki sposob ich provider robi ich w konia to kropla w morzu... czasem warto wybrac troszke drozszego providera i nie miec klopotow z "przestojami" w necie....

Cytat:
2003-12-28 10:18:52, piotr-ek pisze:
Należy też wziąść pod uwagę łącze z drugiej strony, czyli tam skąd ciągniemy. Co z tego, że my mamy 1 Mbps kiedy druga strona ma 128Mbps.

... oczywiscie chodzi o 128kbps

Cytat:
2003-12-28 12:43:30, Armani01 pisze:
Mam neostrade podzieloną na ok. 7 osób ale nie wszyscy z niej w odpowiedni sposób korzystają (niektórym służy do przeglądania www ... ) Z tego co wiem (informacja naszego Admina -- który jest
informatykiem czyli chyba wie co mówi) to na osobę wychodzi 60 kb/s ?!?

No na osobe wychodzi 8-9 KBps

512 kbps = 64 KBps

Moje rekordy na kaazie to ponad 40 KB na sekunde... Ale tamten ktoś musi mieć dobre łącze

Wielkość uploadu w emule jest ważna... Większy upload = Większy download dla Ciebie.

Cytat:
Acha ... jeszcze jedno Czy w eMulu można ustawić żeby zajął się(skupił się na) ściąganiem tylko jednego pliku ???
I czy to coś da ???

da sie to ustawic i duzo to daje
wchodzisz do zakladki pliki i odnajdujesz tam plik ktory chcesz zeby byl uprzywilejowany nastepnie klikasz na nim prawa mysza otworzy ci sie menu i tam bedzi9e cos pod nazwa priorytet
i tam ustawiasz "RELASE"
i klikasz na dole przeladuj pliki i od tej chwili ten plik ma najlepszy status i od ciebie beda ciagnac tylko ten plik
reszte mozna natomiast wstrzymac zeby niepotrzebnie nie przychodzily zapytania po te pliki
w mule jest do 10kB/s ratio 3:1 wiec up najlepiej ustawic na11
a dl na 0 czyli max lacza
a wlasnie doczytalem jaki e masz lacze wiec szybciej niz te 5 kb nie pojdzie

moj jak sie rozpedzi to przy moim laczu 128kb/s ciagnie ogolem max 13kB/s
jak bedziesz chcial sie czegos bardziej konkretnego dowiedziec zlap mnie na GG

Ale np. ftp-y ściągam prędkością 40 kb/s (max) (programem Flash FXP)
A http też 40 kb/s (max) (Flashgetem)
A np 10 mb plik ( np.sterowniki nvidii) ściągam w 3 min ?!?

Cytat:
2003-12-28 14:50:09, Armani01 pisze:
Ale np. ftp-y ściągam prędkością 40 kb/s (max) (programem Flash FXP)
A http też 40 kb/s (max) (Flashgetem)
A np 10 mb plik ( np.sterowniki nvidii) ściągam w 3 min ?!?

Ftp-y to inna sprawa.

Tam mam zawsze 50-60 KBps

dokladnie FTP to calkiem inna bajka sciaganie z stron tez
przy mule duze znaczenie ma czy jestes na zewnatrz czy za fire wall czy ktos od kogo ciagniesz nie przyciol lacza i ile masz kredytow
np jak ciagna odemnie to ciagnie 4 ludzi kazdy dostaje po 3 kB/s
kredyty powoduja to ze szybciej dostajesz plik do sciagniecia jezeli ty duzo dajesz sciagac innym
TU jest forum dotyczace mula
warto wejsc i poczytac na temat konfiguracji mula

Dzięki cez .. (cezariusz) jesteś wielki

Armani.... proponuje poszukac programu SoulSeek

To samo co EMULE ale nie ma zadnego kredytowania...

Program pokazuje przy pliku...

- czy dany uzytkownik ma wolne miejsce dla nastepnej osoby
- ilosc osob czekajacych w kolejce jezeli nie ma tego miejsca
- sredni transfer od tego uzytkownika

Jedynym mankamentem tego programu jest to ze nie ma jak sciagac tego samego pliku od kilku osob jak w Kazzie.

Ale nie poruszyliscie jeszcez problemu blokowania portow przez providerow. Nie wiem jak jest u tepsy, ale np. UPC blokuje bardziej popularne porty, co owocuje niemalze zerowymi transferami...

Panowie a teraz proźba czy mogli byście podać linki do stron gdzie podawane są adresy np stron ftp lub http gdzie znajdują się pliki do dawnloadu )))

ale o jakie pliki ci chodzi?
filmy, gry ,mp3
na stronach raczej nic ciekawego nie znajdziesz
FTP ogolnodostepnych raczej nie ma
a do mula jest TU wszystko