Discman w bryce - jak ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zakladam zgodnie z duchem czasu SAFARI do mojego 131, ale jak wiecie Safari to klasyk i to w najprostszym wykonaniu - a ja chcialbym gdzies skitrac discmana na mp3

i o ile z kitraniem i podlaczeniam glosnikow nie bedzie problemu o tyle nie bardzo wiem skad wziasc zasilanie do tego cudu

potrzebuje 3,5 volta na stale
(znaczy: stoje, jade, leze, lece, robie aaltonena itd itp i mam zawsze 3,5)

jakies pomysly, sprawdzone rozwiazania
moze ktos to juz robil
pytam zanim zaczne grzebac ...

Hmm...ja mam discmena ale kupilem sobie zestaw kaseta i zasiilanie do zapaliniczki, te co sa na allegro.pl i na tym jade, a jak w inny sposob zrobic na 3,5 V nie mam pojecia.
Pozdrawiam

no to trza by zrobic zasilacz z wyjsciem takim jak ma discman wejscie zaislania. I to taki zasilacz ktory by dawal 3.5 V DC... Ogolnie najlatwiej poszukac stabilizatora takiego ktory dawalby 3.5V, ale to musisz sprawdzic w katalogu. Typowe sa na 5V i mozna z niego zejsc mniej wiecej do3.5 dajac 2 diody w szereg. Ale musisz jeszcze wiedziec jaki prad potrzebuje discman bo moze sie okazac ze przydalby sie jakis radiator albo cuś w tym stylu.... Jak zle mowie niech mnie ktos poprawi

dobrze gadasz 7805 + dwie diody krzemowe w szereg to jakies 3,6V powinno byc 7805 ma 1,5A jak przykreci gdzies do nadwozia to styknie

Można też na LM317, efekt w sumie ten sam, tyle że zamiast 2 diod będą dwa oborniki Ale czy na pewno tam trzeba 3.5V a nie 3.6V? Chociaż w sumie co za różnica...

Cytat:
2003-12-23 22:53:21, Krzemowy pisze:
(...) Ale czy na pewno tam trzeba 3.5V a nie 3.6V? Chociaż w sumie co za różnica...

Z bateryjek i tak chyba dostaje nie wiecej jak 3V więc za mało nie będzie tego DC

NIe koniecznie bo u mnie jak podlaczam discmana do zewnetrznego zasilania to ma podswietlanego wyswietlacza :> i Potrzebuje wszamac wiecej czyli ok 3.5