| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2003-12-29 16:34:42 ostatnio spodkałem sie z taka sytuacja, tylko że w "renówce", a winna była woda w odmie, podobna do kominka w DF i woda sie tam zebrała i zamarzła, po przejechaniu paru kilometrów w skrzyni korbowej zrobiło sie takie cisnienie że olej wwalało wszystkim czym mogło, czyli uszczelniaczami wału korbowego, wałka rozrzadu i oczywiście bagnetem. W twoim wypadku umycie w rozpuszczalniku (benzynie) dekla zaworów i samej odmy powinno pomóc |
![]() Osfald PN C+ 1.6 GLI LPG Gliwice | 2003-12-29 16:39:06 Wielkie dzięki... jutro się z tym pobawie i wszystko poczyszcze. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to czekam |
-SerU- Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2003-12-29 16:50:07 Podłączę się do tego teamatu. A co powiecie na to: dziś szyściłem świece, ustawiałem instalkę gazową i wymieniałem filtr powietrza. Jak zdjąłem dekiel pokrywy filtra to mnie zamurowało. Cała pucha filtra pływała w wodzie |
-SerU- Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2003-12-29 17:01:50 Heh |
Patryk_153_PTK Vauxhall Omega ELITE Zabrze/Gillingham | 2003-12-29 17:29:45 Dioda żółta(środkowa)sygnalizuje działanie centralki, diody zielona i czerwona pokazuje że mieszanka jest za uboga lub za bogata-niestety niepamiętam która jest która Aby zresetować ja musisz znaleźć bezpieczniki dodatkowe pod maska, ja mam ułożone dwa 7,5(brązowe) na lewym boku(patrząc od zderzka przedniego), centralke mam na prawym, przy elektrozaworze. Jeżeli masz takowe to wyciągnij jeden i zaczekaj chwilę, a następnie włóż zpowrotem-powinna zaświecic się na chwilę żółta dioda(zawsze tak robi gdy zostaje podłączona). Jeżeli nie widzisz tych bezpieczników, to zresetuj komputer auta, tj odłącz na ok 1min kleme z aku, podłącz i odpal na benzynie nie dotykając wogóle gazu, pozostaw tak do włączenia wentylatora, następnie zgaś go i odpal z powrotem, włącz na LPG i wejdź na 3tyś lub 3,5tyś obr i trzymaj tak do momentu gdy diody na centralce zaczną migac na przemiennie-w tym momencie centralka jest ustawiona. Masz pewnie boscha, więc nie wiem jak wygląda sprawa samodiagnozy, w abimexie przed odłączeniem aku mozna by sprawdzić czy czasem nie wyświetlał się jakiś kod błędu, np-nieprawidłowego działania sondy. Jeżeli sonda będzie niesprawna, faktycznie możesz mieć takie problemy-ja to przechodziłem, w swoim mam juz 4ta sondę, która działa juz 2lata bez zarzutu, a wcześniej miałem same problemy. Sonde można łatwo sprawdxić zwykłym miernikiem elektronicznym, jesli się na tym nieznasz, podjedź do gazownika niech ci się wepnie w kable sondy i sprawdzi napięcie jakie podaje. U mnie gdy wszystko jest ok lampka check engine sie nie świeci, gdy miałem problemy z centralka gazu lub sondą odrazu się zapalała, a tzw znawcy twierdzili, że w poldku musi sie na gazie zapalać-nieprawda jeżeli jest centralka LPG i wszystko jest sprawne-kontrolka nie będzie świecić. |
Piter20 (M) A3 WRC | 2003-12-29 17:39:03
Ty wogóle masz jakiś dziwny samochód |
![]() Osfald PN C+ 1.6 GLI LPG Gliwice | 2003-12-30 01:09:04 Dzięki Patryk_153_PTK za odpowiedź... Mam Bosha, kontrolka CheckEngine nigdy mi nie świeciła (może uszkodzona |
![]() Osfald PN C+ 1.6 GLI LPG Gliwice | 2003-12-31 16:57:15 Kompa zrestartowałem. Niestety sondy Lambda nie udało mi się sprawdzić ponieważ pogoda zrobiła się do d..y. Zobaczymy jakie będą efekty tego resetowania... I jeszcze pytanko o napięcie ładowania akumulatora. U mnie to napięcie mierzone na wolnych obrotach (niby obroty nie powinny mieć wpływu bo po co stabilizator napięcia?) i wyłączonych odbiornikach prądu wynosi dokładnie 14V. Po włączeniu dmuchawy, świateł mijania i ogrzewania tylnej szyby spada do 13,5V. Czy to dobre wartości?? Jak macie w swoich autach, a jak powinno być?? |
Piter20 (M) A3 WRC | 2003-12-31 17:06:21 Są OK |