| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Rysio42 DAEWOO ESPERO 2,0 CD ... Międzychód | 2003-12-28 23:00:20 Proszę o odpowiedź na pytanie. Jakie objawy pojawiają się jeżeli czujnik położenia przepustnicy(czli część 17106681) szwankuje? Mam espero 2,0 i podejżewam, że to ustrojstwo u mnie się wyeksploatowało.
Pozdrawiam Rysio |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-12-29 02:15:35 Czujnik położenia przepustnicy przesyła do komputera ECU sygnały o kącie wychylenia pzepustnicy. Kiedy wskazania są nieprawidłowe autko po prostu najczęściej gaśnie, na wysokie obroty nie wejdzie, gdyż do tego niezbędne jest powietrze, którego de facto nie ma.
Kiedy czyściłem przepustnicę w swoim esperaku (przy okazji czyszczenia silniczka krokowego) doprowadziłem do chwilowgo "wytrącenia z równowagi" tegoż czujnika co skutkowało, tym, że autko np. podczas stania na światłach po prostu gasło. problem zniknął po zresetowaniu komputera i ponownej pracy autka przez ok. 20 min. na biegu jałowym. Jednak z doświadczenia wiem, że sam ten czujnik bardzo ciężko zniszczyć, prócz uszkodzeń mechanicznych, itp. adził bym więc przed wymianą czujnika skontrolować inne podzespoły. A tak siłą rzeczy zapytam, jakie są objawy, że podejrzewasz iż problem leży po stronie tegoż czujnika ?? |
Rysio42 DAEWOO ESPERO 2,0 CD ... Międzychód | 2003-12-29 08:45:31 Czasami gaśnie, czasami wchodzi ni z tego ni z owego na wysokie obroty, albo faluje przez chwilę.
Rysio |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-12-29 08:48:38 To chyba raczej silnik krokowy..... |
Rysio42 DAEWOO ESPERO 2,0 CD ... Międzychód | 2003-12-29 08:52:45 Jak to sprawdzić domowym sposobem?
Rysio |
Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2003-12-30 08:20:43 no wiec tak TPS mozna sprawdzić miernikiem w ksiazce są podane napiecia jakie mają być na biegu jałowym i napiecia maxymalne mozna sobie to poprostu pomierzyć czy mieści się w przedziale norm.! nozna też go wziąść ze strony rezystancji też jakoś to robiłem ale jak to już niepamiętam było to kilka lat do tyłu. umnie winą za akie wachania jak ty masz ponosił komputer gazu wraz z silnikiem krokowym .... może pomódz dobre zresetowanie kompa jak to zrobić było dokładnie napisane poszykaj.! po drugie odczytaj kody błędu kompa to ci dużo powie na temat tego co go boli.!!!! jezeli to bedzie TPS to bedziesz miał kod błędu TPS itp.... Przyjemnej zabawy.! |