Czy jest mozliwe podniesienie podwozia wysoko w poldku ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy jest mozliwe podniesienia zawieszenia ( chyba ze inne elementy )w polonezie, tak aby caly polonez siedzial wysoko, a ja patrzyl z gory ))))) ( oczywiscie bez przesady ) jesli to jest mzoliwe to na jakich podzespolach lub juakich przerobkach........Podejrzewam ze wtedy pasowalby zwiekszyc kola , na jaki rozmiar ?
czekam na propozycje..........

Cytat:
2003-12-29 23:15:04, aannddrree pisze:
Czy jest mozliwe podniesienia zawieszenia ( chyba ze inne elementy )w polonezie, tak aby caly polonez siedzial wysoko, a ja patrzyl z gory ))))) ( oczywiscie bez przesady ) jesli to jest mzoliwe to na jakich podzespolach lub juakich przerobkach........Podejrzewam ze wtedy pasowalby zwiekszyc kola , na jaki rozmiar ?

Proponuje wrzucic cala bude na rame od Zuka ,albo zakrec sie za Analogiem.Chodz ta pierwsza opcja wydaje mi sie bardziej realna.

Z przodu sprężyny truckowskie, tył resory 3-piórowe nic więcej nie wymyślisz, oczywiście polecam Analoga - stoi taki jeden w muzeum , jednym jeździ PiotrekDJ i jeszcze jeden gdzieś jeździ po bezdrożach suwalszczyzny

GDA nie obrazaj Analoga z Bialegostoku.
Jak pamietacie swojego czasu Adamus odwiedzil Bialystok i tak powstalo kilka zdjec z tym wlasnie Analogiem. Poszukajcie a moze sie znajdzie!!

Cytat:
2003-12-30 08:12:51, anmimo pisze:
GDA nie obrazaj Analoga z Bialegostoku.

An - w moich słowach nie było nic co mogłoby być obrażliwego, stwierdziłem fakt że trzeci Nam znany egzemplarz Analoga jeździ w tamtych rejonach

OK - rozumiem Twoje intencje.
Jednak suwalszczyzna a bialostoczyzna to dwa zupelnie inne regiony.

Cytat:
2003-12-29 23:21:20, cebka pisze:
Cytat:
2003-12-29 23:15:04, aannddrree pisze:

Proponuje wrzucic cala bude na rame od Zuka ,albo zakrec sie za Analogiem.Chodz ta pierwsza opcja wydaje mi sie bardziej realna.

Fajnie, tylko ze rama od zuka to nic specjalnego, pozatym nie zarejestrujesz juz takiego wynalazku, nawet jako SAM. Byl swego czasu gosc ktory na bazie trucka robil kombi z zawieszeniem od niwy i napedem 4X4. Opisywali jego dzielo w motorze i pisal, ze przy konstruowaniu Analoga popelniono kilka istotnych bledow ktore sprawiaja ze to auto nie zachwouje sie dobrze w terenie.

No to może wykorzystać ramę od Gaza 69 albo od Uaza. To się w terenie sprawdza. Tylko cięzko z zarejestrowaniem, trzeba byłoby poszukać jakiegoś SAMA i przebudować nadwozie na polonezowskie. Jakiś czas temu był na Allegro taki SAM z Gaza i Wartburga kombi. Nawet niegłupio to wyglądało i było niedrogie, bo chyba silnik był uszkodzony. Ale i tak najważniejszy w tym wszystkim był papier, bo na jego podstawie można było sobie pokombinować fajne autko i to legalnie jeżdżące.

czy status "składak" takze sie nadaje do takich celów?

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

A można podmontować most od Trucka do zwykłego poldka albo DF-a? Tam są o ile pamiętam resory mocowane NAD mostem, co powinno wydatnie podnieść tyłeczek. Pytanie tylko czy rozstaw resorów pasuje...

wydaje mi sie ze pasuje. Walezy miał taki most w rajdówce. Zresztą - sposób mocowania mostu w trucku pozwala na drobne korekty - tam są obejmy a nie przyspawane mocowanie!
Jestem pewny ze pasuje

-----------------

Cytat:
2004-01-02 15:39:00, OLO pisze:
czy status "składak" takze sie nadaje do takich celów?

Wydaje mi się, że tak.

Co kombinujesz?

absolutie nic. teoretyzuję. wiesz ile mi krzykneli za przeglad z nowym silnikiem? 260 zeta!

-----------------

Cytat:
2004-01-02 15:51:26, OLO pisze:
absolutie nic. teoretyzuję. wiesz ile mi krzykneli za przeglad z nowym silnikiem? 260 zeta!

tyle kosztuje przeglad zerowy (homologacyjny)