świece - wymiana

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Pytanie nieco infantylne ale szalenie dla mnie ważne: jak odkręcić tą blaszkę przykrywającą świece jakbm chciał je np. wymienić? Próbowałem takim kluczykiem imbusowym, ale nic z tego, bo się ślizga. Czy do tego potrzeba jakieś specjalne narzędzie? Czy też ja mam niezłego pecha kiedy nie mogę sobie z tym poradzić? A może ten kto zakręcał nieco przesadził?
Pozdr.,
Wrolo

Cytat:
2003-12-02 20:37:11, wrolo pisze:
Witam!
Pytanie nieco infantylne ale szalenie dla mnie ważne: jak odkręcić tą blaszkę przykrywającą świece jakbm chciał je np. wymienić? Próbowałem takim kluczykiem imbusowym, ale nic z tego, bo się ślizga. Czy do tego potrzeba jakieś specjalne narzędzie? Czy też ja mam niezłego pecha kiedy nie mogę sobie z tym poradzić? A może ten kto zakręcał nieco przesadził?
Pozdr.,
Wrolo

Ja odkrecalem zwyklym imbusem.

Pan dokręcający przesadził najwidoczniej, a oprócz tego mogło się zapiec. Przecież panuje tam temperaura 80 st.

Klaps który zmieniał je ostatnio widocznie przesadził z dopierdoleniem tych śrub.
Do samych świec potrzebny jest też taki cienki długi klucz...
Pojechałem do Norauto je wymienić to debile w dupe lepsi zaśpiewali sobie 8 zeta za wymianę jednej !!! świecy.
Wqrwiony pojechałem do sklepu i kupiłem taki klucz za 6 zeta...
Mam w dupie Norauto....

Co się DeeJay dziwisz. Oni nie liczą od trudności roboty, tylko od czasu jej trwania.
A poza tym po co jechałeś do takiego "hipermarketu" dla samochodziarzy. Przecież wiadomo, że w hipermarkecie wcale nie jest najtaniej ani najlepiej.

[ wiadomość edytowana przez: piotr-ek dnia 2003-12-02 20:54:44 ]

Taaaaa
Najlepsza maxyma życiowa "Adam Słodowy - zrób się sam"

A w Łodzi to nie ma normalnych zakładów mechaniki samochodowej tylko jakieś durne hipermarkety mechaniczne?

Co Wy chceta od NORAUTO ?? !...to najlepsza szybka sieć serwisowa w Polsce ....przykład DeeJeya proszę...szybko......coby się klient nie zdążył zorientować, że DROGO! Przykład 2. Klient ze 126p /mały fiat dla niewtajemniczonych /...umówił się z Panami "mechanikami"/?/ w NORAUTO w K-cach 4 dni wcześniej na wymianę wahacza tylnego...ustalili termin, Misiu od 126 zamówił pomoc drogową coby go na platformie przewieźć do w/w warsztatu...wszytko pięknie się udało..autko zawiozłem, wyładowałem, przyjęli do naprawy.Za ok.45 minut telefon od wkurw...ego na maksa klienta"....Proszę pprzyjechać platformą i mnie stąd zabrać!!...te partacze nie potrafią tego zrobić bo nie mają palnika !!!!..."

Teraz kupiłem klucz to sam założę własny warsztat
I w promocji będę brał 5 zeta od świecy
Interes jak ta lala...

No widzisz DeeJay jak w ciągu jednego dnia oduczyłeś się korzystać z hipermarketów... chociaż płyn do spryskiwaczy tam kupuję, bo jest najtańszy.

JAki jest rozmiar klucza do świec? JEszcze nie miałem okazji mieć świec w ręku (bo nie mam klucza). W sklepach widziałem klucze 16 i 21 po 10 zetów. Który kupić

Cytat:
2003-12-15 14:23:22, Pawol pisze:
JAki jest rozmiar klucza do świec? JEszcze nie miałem okazji mieć świec w ręku (bo nie mam klucza). W sklepach widziałem klucze 16 i 21 po 10 zetów. Który kupić

Ten mniejszy.
Ale nie kupuj takiego hipermaketowego - przegubowego z rączką w kształcie litery T.
Ojciec zakupił taki klucz, a ja chciałem wymienić za jego pomocą świece w Tico. No i przy pierwszej mi ta rączka ("daszek" od T) się up... i kręcił jak chciał.
Ja mam taki fajny klucz "rurkę" - kupiłem w sklepie motoryzacyjnym za bodaj 12 zł.

Tylko jaki rozmiar?

Qrwa, jaki rozmiar.. jaki rozmiar...
Podjedź do sklepu Polmozbytu i powiedz do jakiego auta - dadzą Ci...

Qrwa co to za koleś... Pytam o rozmiar i nic wiecej nie chcę. Napisz ze nie wiesz albo nie odzywaj sie nie potrzebnie. Jesli ktoś wie to jest dla niego kilka sekund aby go podać a tak będę zapierd... na drugi koniec wrocławia do polmozbytu. Nie ma to jak optymalizacja po polsku.
Ciekawe czy wiecej tu takich uczynnych inaczej...

Cytat:
2003-12-18 11:15:05, Pawol pisze:
Qrwa co to za koleś... Pytam o rozmiar i nic wiecej nie chcę. Napisz ze nie wiesz albo nie odzywaj sie nie potrzebnie. Jesli ktoś wie to jest dla niego kilka sekund aby go podać a tak będę zapierd... na drugi koniec wrocławia do polmozbytu. Nie ma to jak optymalizacja po polsku.
Ciekawe czy wiecej tu takich uczynnych inaczej...

Ten koleś jest widocznie trochę bardziej rozgarnięty niż kupa liści bo wszedł do sklepu i powiedział "Dzień Dobry, poproszę klucz do świec do Espero, silnik 1,5 16V" i uprzejmy sprzedawca podał ów klucz.
A Ty człowieczku widocznie jesteś tępy jak linoleum..

Za ten tekst powinienem ... ale pochamuję się

Nie w kazdym byle miescie, byle pan, w byle sklepie akurat byle espero sie zajmował. W wiekszości sklepów nikt tego nie wie. A klucz ma rozmiar 16 mm i mogłem go dzieki tak prostej informacji kupić w kazdym byle sklepie spotkanym przy byle okazji.

Dzieki za pomoc

[ wiadomość edytowana przez: Pawol dnia 2003-12-30 09:21:44 ]

Witaj, Paweł nie będę się wtrącał bo nie moja sprawa,

ale swoją drogą jeżeli w sklepie siedzi koleś i sprzedaje
części i akcesoria do samochodów to powinien wiedzieć
jaki klucz będzie pasować.

Jęsli się go zapytasz o pompe wodną lub o klocki czy coś
innego to może nie wiedziec i wtedy siega do katalogu,

ale klucz do swiec - jak nie ma pojęcia - to ja bym omija takie sklepy.

Pawol! Nie stresuj się!! DeeJay to bardzo miły człowieczek ale lubi się dosadnie wypowiadać....szczególnie, że też miał niemiły kontakt z wymianą świeców w Norauto ...akurat tak trafiłeś!....Na forum jest naprawdę sympatyczna ekipa ale zrozum czasem każdemu z nas zdarzy się "krzyknąć"

Juz sie dogadalismy