| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2004-01-04 22:41:31 Można gdybać i planować na wyczucie, lub też obliczać. Na mój gust w granicach 0.2mm powinno być ok. Ale to jest moje przypuszczenie!! |
-danio- F&F Sympatyk Fiat 126p Oleśnica | 2004-01-04 22:45:54 Dzięki serdeczne za post może ktośjeszcze coś wie co........
Pozdrawiam. |
Art126 F&F Sympatyk Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2004-01-04 23:36:00 Żeby to obliczyć przydałby się wzór na stopień sprężania .
Stopień sprężania=objętość skokowa+całkowta pojemność komory sprężania/całkowita pojemność komory spręzania.Całkowita pojemność komory sprężania to po prostu pojemność komory głowicy z uwzględnieniem uszczelki na głowice. Maluch miał spęzanie 8 w elegantach i 7,5 w reszcie silników.Jeżeli ktoś ma dane objętości skokowej malca i pojemności komory spręzania, to można się pobawić. Mógłbyś zmierzyć sobie jaką będziesz miał pojemnosć samej głowicy po tych wybraniach .Robisz to mniej wiecej tak(nigdy nie robiłem) że przykrywasz głowice jakąś plasikową (najlepiej przeźroczystą )płytke, w płytce robisz dziurke i nie wiem prawdopodobnie strzykawką z jakąś dobrą podziałką wstrzykujesz jakiś płyn.Jak płyn dotknie płytki znaczy się będzie full odczytujesz ze strzykawki ile wlałeś.No i to jest pojemnoiść jednej komory głowicy.Najlepiej obliczaj na podstawie jednego cylindra i jednej tej samej komory głowicy. Tak sobie pomyślałem że jeszcze łatwiej byłoby to zrobić tak że mierzysz najpierw pojemność twojej komory w głowicy(przed zrobieniem wybrań), za pomocą owej strzykawki.Robisz wybrania i mierzysz pojemność komory głowicy po wybraniach, na pewno wzrośnie.I teraz obliczasz różnice pojemności z wybraniami i o tyle powinieneś zmniejszyć pojemność tej komory.Jak? nie wiem doświadczalnie chyba , czyli planujesz , patrzysz jaka pojemność , jak za duża to dalej planujesz... ,tu będzie za mała różnica ale możnaby było zrobić również tak że wlewasz tyle płynu ile zmieściło się w seryjnej głowicy do głowicy z wybraniami.Tyle ile Ci zostanie głowicy bez płynu to tyle jest do splanowania.Tyle że jest to bardzo ciężkie do praktycznej realizacji bo musiałbyś między innymi mieć zamontowaną głowice na czymś i musiałaby ona idealnie poziomo leżeć . Ale generalnie to przyplanuj 0,5 - 1 mm i będzie po problemie Powód edycji= napisałem dokładniej(tak mi się zdaje [ wiadomość edytowana przez: art126 dnia 2004-01-05 09:50:11 ] |