| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Samael Miłośnik FSO HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2003-01-10 22:22:48 Dzisiaj mnie normalnie tak jak stalem trafil szlag. Wybralem sobie prawko i patrze data waznosci dokumentu uplywa za 10 lat.
no i sobie przypomnialem ze na badaniu lekarskim przed kursem lekarz wystawil mi zaświadczenie wazne na 10lat normalnie daja na czas nieokreslony. A wszystko dlatego ze nosze okulary i zarowno z jaki bez doskonale czytalem gosciowi te jego popieprzone literki do badania wzroku, a ten mi wyjechal z textem ze nie widzi powodu bym nosil okulary, tlumaczylem dziadowi jak krowie na granicy ze musze je nosic a on odrzekl ze nie jest specjalista i ze wyznacza mi termin badan za 10lat. Normalnie bym sie nie przjmowal ale nie wiem co bedzie jak 10lat minie czy kaza mi tylko zrobic badania i wymienic prawko? czy mi beda kazali zdawac egzamin od nowa? strasznie mnie to dreczy, duzo nerwow kosztowalo mnie to prawko mi mimo iz zdalem za 1 razem. A na domiar zlego moj fiat tak mnie dzisiaj zawiodl ze sie w glowie nie miesci, a ja tak sie staralem zeby mu wszystko dzialalo a ten dziad nawet nie dal znaku ze paliwo ucieka przed filtrem, dopiero w trasie musial zaczac kaprysic, dobrze ze mialem chociaz kanister,a o tym ze nagrzenica nie dziala i mi zamarzala na szybie woda ktora pochodzila ze stopionego lodu z maski to inna sprawa. Z tym sie jutro uporam, kupie nowy zawor. Slisko strasznie na drodze kola slizgaja sie nawet na 3 musialem caly czas jezdzic na 4 bo na nizszych sie nie dalo, a i na dodatek caly moj exodus zaczal sie gdy wyjechalem w droge na wies by w spokoju w cieplutkim garazu wymienic rure wydechowa. Ech szkoda slow.... A z tym prawkiem to zalamka, nie wtrzymam tych 10 lat nie da sie moze zrobic teraz badan i wymienic prawko? (tym razem wzialbym sobie zaswiadczenie z przychodni okulistycznej nie mylic z okultystyczna i by mi lekarz nie wyjezdzal z textem ze nie jest specjalista). Przepraszam za moj bezsensowny post ale mosialem sie gdzies wyzalic, bo nie dozylbym nastepnego dnia. Pozdrawiam wszystkich [ wiadomość edytowana przez: Samael dnia 2003-01-10 23:54:44 ] |
3LiTe Miłośnik FSO Był PN jest NU II 2.0 Warszawa-Bielany | 2003-01-10 22:32:29 Jak narazie aby przedłużyc prawko wystarczą tylko badania.
PS. Moja dziewczyna nosi soczewki i bedzie miala prawko - jak zda - bezterminowo. |
Samael Miłośnik FSO HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2003-01-10 22:40:43 no tylko mam pytanko czy jest to mozliwe zebym teraz zrobil to badanie jak nalezy i wymienil prawko? czy musze czekac 10 lat, bo nie beda chcieli wymienic? boje sie ze przez ten czas cos wymysla i zostane na lodzie. |
loco Polonez Kombi Wrocław | 2003-01-11 20:32:28
Widocznie w tych sprawach u kolegi Samaela jest wszystko OK. Dlatego myśli o innych rzeczach. |
Michal23 brak Radom | 2003-01-12 08:46:54 Ja mam w prawku obowiazkowe oklularki |
dr_przemek Miłośnik FSO FSO125p/Uno1.4i.e.S Warszawa - Bielany | 2003-01-12 12:32:57 Ja robiłem prawo jazdy w sezonie 93/94. Nosiłem wtedy okulary i dostałem od lekarza świstek na 5 lat i adnotację "tylko w okularach" w dokumencie. W '97 załatwiłem sobie ponowne badanie, w którym było wpisane "bezterminowo". Zrobiłem zdjęcie bez okularów i poszedłem do Wydz. Komunikacji - wydali mi nowy dokument z ważnością bezterminową. Myslę, że nadal tak można zrobić. |
Janio Miłośnik FSO To pole jest za małe ... Pruszków | 2003-01-12 12:55:41
Jakbym siebie słyszał |
Góral (M) Opel Meriva A Helmond | 2003-01-12 13:20:57 jak wyżej, z tym że ja to załatwiłem na kursie i dostałem beztermin od razu. |
Soyer FSO POLONEZ 1.6 GLE ... Opole | 2003-01-13 07:49:09 Powiem jedno-też mam beztermonowo a nosze okulary...i żadnego światku od okulisty nie musiałem przynosic o tym że wzrok sie mi nie pogarsza....ot cała prawda.
ale z tego co pamietam niedługo(3-4 lata) bede musiał wymienic prawko na nowe(popieprzone prawo-mam stare prawko) i czy to prawda że wtedy juz nie wbijaja beztermonowego ???? bo chyba się przepisy zmieniły???? |
Heniek Polonez Caro 1,6 GLE Warszawa | 2003-01-13 15:36:25 Witam !
Ja również miałem stare prawko w zeszłym roku (2002) i było bezterminowe. Ale ponieważ mój rocznik (prawka) kończył się w XII. 2002 r. musiałem wymienić na nowy blankiet. I tak, na 1-j str.: poz. 4a - data wydania prawa jazdy (nowego blankietu); poz. 4b - data ważności prawa jazdy ( jest znak " - " ) - w nowych Dow. Osob. jest podana data ważności blankietu (10 l.). na 2-j str. w: kol. 9. - jest podane posiadane uprawnienia (kategorie); kol. 10. - jest podana data wydania uprawnień (kol. 9) kol. 11. - jest podana data ważności uprawnień (kol. 9) W moim przypadku w poz. 4b oraz w kol. 11 (przy kategor.) jest znak " - ". A wiec PRAWKO jest nadal BEZTERMINOWE |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2003-01-13 15:49:18 Ja posiadam prawojazdy bezterminowe i w okularach ale nigdzie nie jest napisane że mam w nich jeżdzić Bezterminowe dostałem za 2 razem pierwszyraz były na 2 lata z tym że ja miałem problemy z wyrobieniem prwaka ze wzgłedu na wzrok III kat wzroku (potem jest już ślepota) według PKP |
PAGAN Wwa | 2003-01-18 21:10:50 coz, zyjemy w po%^&nym kraju. ja dostalem prawko po 8 egzamianch bezterminowo jakies 15 lat temu. teraz jezdze w pinglach, bom sie zestarzal, a i wzrok nie taki jak za mlodu. (chyba, ze jakas fajna laska na widoku) jasne jest, ze jak ktos niedowidzi to prowadzi w pinglach, wiec po co komu informacja wbita w prawko, ze musi miec pingle??????? kiedy jezdze w dzien, moge ich nie uzywac, natomiast w nocy szybciej pokieruje furmanka zdajac sie na konia, niz wsiade do auta, bo po prostu nic nie widze, a przynajmniej nie mam refleksu. normalnie kazdy kierowca powinien przechodzic co 5 lat badania psycho cos tam, a w 75 roku zycia, obligatoryjnie, nikt nie powinien juz autem jezdzic. moj dziadek, wiek 86 jezdzi cieniasem mimo, ze gluchy i podupadly na zdrowiu, do tego nie wymienil prawka na nowe, wiec jest potencjalym wypadkoczynca. jaki kraj takie przepisy.
pagan |
Formula Kiedys 1.4GLI; teraz ... Poznań | 2003-01-18 21:30:15
Niestety nie kazdy ma na ntyle rozumu aby nie jezdzic jak sie nie widzi. Niekturzy maja kompleksy na tle okularow i za chiny nie beda ich w pewnej sytuacji zakladac |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2003-01-23 22:00:12 Tak właśnie robił Teść mojej znajomej i skończyło sie wjechaniem z boku między ciężarówkę, a przyczepę.
A tak całkiem na temat: cieszmy się z naszych juz posiadanych praw jazdy bo rząd ma pomysł aby dolną granicę wieku podnieść do 24 lat. Oni to są pomysłowi, no nie? [ wiadomość edytowana przez: Grzech dnia 2003-01-23 22:01:30 ] |
Admiral Miłośnik FSO Honda CB750, HONDA V ... wieczny malkontent | 2003-01-23 22:12:26
Tak jasne. A najlepiej to po pięćdziesiątce albo dopiero jak człowiek pójdzie na emeryturę, to dopiero zrobi prawo jazdy. Tylko za co kupi samochód? No i obligacyjnie co 5 lat badania i nowe prawko. I interes się kęci. ECH |
Janio Miłośnik FSO To pole jest za małe ... Pruszków | 2003-01-23 23:24:54
Czyżby przypadkiem to był pomysł któregoś z wicepremierów? Ostatnio mają oni same ciekawe pomysły: Kalinoszczak - biopaliwa Pol - winietki A może ubezpieczenie OC wliczą w cenę benzyny?? Wyobraźnia ma to do siebie, że jest nieograniczona Miło jest być kimś ważnym. Ale ważniejsze jest być kimś miłym. [ wiadomość edytowana przez: Janio dnia 2003-01-23 23:25:13 ] |
RX Miłośnik FSO Polshe 1.6 GLE/1.9 GLD Lublin | 2004-01-19 11:34:09 Mam pytanko w sprawie badań lekarskich. Czy jak dostałem terminowo prawko i robiłem badania w pewnej przychodni , to czy ponownie musze do niej sie zgłosić czy moge isc do lekarza, ktory wyda mi bezterminowo ? |
Kroolik Miłośnik FSO 3x FSO 1x FIAT Poznań | 2004-01-19 11:45:40
Możesz iść gdzie chcesz!!! |