Niee no po tylu staraniach prawko kat na 10 lat

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzisiaj mnie normalnie tak jak stalem trafil szlag. Wybralem sobie prawko i patrze data waznosci dokumentu uplywa za 10 lat.
no i sobie przypomnialem ze na badaniu lekarskim przed kursem lekarz wystawil mi zaświadczenie wazne na 10lat normalnie daja na czas nieokreslony. A wszystko dlatego ze nosze okulary i zarowno z jaki bez doskonale czytalem gosciowi te jego popieprzone literki do badania wzroku, a ten mi wyjechal z textem ze nie widzi powodu bym nosil okulary, tlumaczylem dziadowi jak krowie na granicy ze musze je nosic a on odrzekl ze nie jest specjalista i ze wyznacza mi termin badan za 10lat. Normalnie bym sie nie przjmowal ale nie wiem co bedzie jak 10lat minie czy kaza mi tylko zrobic badania i wymienic prawko? czy mi beda kazali zdawac egzamin od nowa? strasznie mnie to dreczy, duzo nerwow kosztowalo mnie to prawko mi mimo iz zdalem za 1 razem.
A na domiar zlego moj fiat tak mnie dzisiaj zawiodl ze sie w glowie nie miesci, a ja tak sie staralem zeby mu wszystko dzialalo a ten dziad nawet nie dal znaku ze paliwo ucieka przed filtrem, dopiero w trasie musial zaczac kaprysic, dobrze ze mialem chociaz kanister,a o tym ze nagrzenica nie dziala i mi zamarzala na szybie woda ktora pochodzila ze stopionego lodu z maski to inna sprawa. Z tym sie jutro uporam, kupie nowy zawor.
Slisko strasznie na drodze kola slizgaja sie nawet na 3 musialem caly czas jezdzic na 4 bo na nizszych sie nie dalo, a i na dodatek caly moj exodus zaczal sie gdy wyjechalem w droge na wies by w spokoju w cieplutkim garazu wymienic rure wydechowa.
Ech szkoda slow....
A z tym prawkiem to zalamka, nie wtrzymam tych 10 lat nie da sie moze zrobic teraz badan i wymienic prawko? (tym razem wzialbym sobie zaswiadczenie z przychodni okulistycznej nie mylic z okultystyczna i by mi lekarz nie wyjezdzal z textem ze nie jest specjalista).

Przepraszam za moj bezsensowny post ale mosialem sie gdzies wyzalic, bo nie dozylbym nastepnego dnia.

Pozdrawiam wszystkich

[ wiadomość edytowana przez: Samael dnia 2003-01-10 23:54:44 ]

Jak narazie aby przedłużyc prawko wystarczą tylko badania.

PS. Moja dziewczyna nosi soczewki i bedzie miala prawko - jak zda - bezterminowo.

no tylko mam pytanko czy jest to mozliwe zebym teraz zrobil to badanie jak nalezy i wymienil prawko? czy musze czekac 10 lat, bo nie beda chcieli wymienic? boje sie ze przez ten czas cos wymysla i zostane na lodzie.

poszukaj lekarza, ktory ci wpisze bezterminowo. ja mam namiar w wawie. poza tym 10 lat to duzo, mozna nie dozyc (he he, osobliwe poczucie humoru) poza poza tym za 10 lat zrobisz badania i bedzie oki. sa wieksze zmartwienia, np. niechciana ciaza, brak pracy, kasy, wzwodu))
pozdrawiam
pagan

Cytat:
sa wieksze zmartwienia, np. niechciana ciaza, brak pracy, kasy, wzwodu

Widocznie w tych sprawach u kolegi Samaela jest wszystko OK. Dlatego myśli o innych rzeczach.

Cytat:
2003-01-11 19:23:18, pagan pisze:
poszukaj lekarza, ktory ci wpisze bezterminowo. ja mam namiar w wawie. poza tym 10 lat to duzo, mozna nie dozyc (he he, osobliwe poczucie humoru) poza poza tym za 10 lat zrobisz badania i bedzie oki. sa wieksze zmartwienia, np. niechciana ciaza, brak pracy, kasy, wzwodu))
pozdrawiam
pagan

Największy problem to połaczenie niechcianej ciąży z brakiem wzwodu Nie wiem, który lekarz podejmie się brać za ten przypadek

Ja mam w prawku obowiazkowe oklularki Jak robilem prawko z 7 lat temu to dali mi na 5 lat. 2 latka temu jak bylem w woju to po znajomosci zalatwilem swistek na kolejne 3. Rozmawialem z lekarzem czy nei da sie zalatwic bezterminowego to powiedzial ze jesli okulista wystawi swistek ze wzrok mi sie nie pogarsza to wtedy dopiero moze dac bezterminowe No i mam teraz to nowe prawko, i co pare latek nie dosc ze lekarz to jeszcze trzeba placic za nowe prawko :|

Ja robiłem prawo jazdy w sezonie 93/94. Nosiłem wtedy okulary i dostałem od lekarza świstek na 5 lat i adnotację "tylko w okularach" w dokumencie. W '97 załatwiłem sobie ponowne badanie, w którym było wpisane "bezterminowo". Zrobiłem zdjęcie bez okularów i poszedłem do Wydz. Komunikacji - wydali mi nowy dokument z ważnością bezterminową. Myslę, że nadal tak można zrobić.

Cytat:
2003-01-12 12:32:57, FSO125 pisze:
Ja robiłem prawo jazdy w sezonie 93/94. Nosiłem wtedy okulary i dostałem od lekarza świstek na 5 lat i adnotację "tylko w okularach" w dokumencie. W '97 załatwiłem sobie ponowne badanie, w którym było wpisane "bezterminowo". Zrobiłem zdjęcie bez okularów i poszedłem do Wydz. Komunikacji - wydali mi nowy dokument z ważnością bezterminową.

Jakbym siebie słyszał

jak wyżej, z tym że ja to załatwiłem na kursie i dostałem beztermin od razu.

Powiem jedno-też mam beztermonowo a nosze okulary...i żadnego światku od okulisty nie musiałem przynosic o tym że wzrok sie mi nie pogarsza....ot cała prawda.

ale z tego co pamietam niedługo(3-4 lata) bede musiał wymienic prawko na nowe(popieprzone prawo-mam stare prawko) i czy to prawda że wtedy juz nie wbijaja beztermonowego ???? bo chyba się przepisy zmieniły????

Witam !

Ja również miałem stare prawko w zeszłym roku (2002) i było bezterminowe. Ale ponieważ mój rocznik (prawka) kończył się w XII. 2002 r. musiałem wymienić na nowy blankiet.
I tak, na 1-j str.:
poz. 4a - data wydania prawa jazdy (nowego blankietu);
poz. 4b - data ważności prawa jazdy ( jest znak " - " ) - w nowych Dow. Osob. jest podana data ważności blankietu (10 l.).
na 2-j str. w:
kol. 9. - jest podane posiadane uprawnienia (kategorie);
kol. 10. - jest podana data wydania uprawnień (kol. 9)
kol. 11. - jest podana data ważności uprawnień (kol. 9)

W moim przypadku w poz. 4b oraz w kol. 11 (przy kategor.)

jest znak " - ".

A wiec PRAWKO jest nadal BEZTERMINOWE

Ja posiadam prawojazdy bezterminowe i w okularach ale nigdzie nie jest napisane że mam w nich jeżdzić
Bezterminowe dostałem za 2 razem pierwszyraz były na 2 lata
z tym że ja miałem problemy z wyrobieniem prwaka ze wzgłedu na wzrok III kat wzroku (potem jest już ślepota) według PKP

coz, zyjemy w po%^&nym kraju. ja dostalem prawko po 8 egzamianch bezterminowo jakies 15 lat temu. teraz jezdze w pinglach, bom sie zestarzal, a i wzrok nie taki jak za mlodu. (chyba, ze jakas fajna laska na widoku) jasne jest, ze jak ktos niedowidzi to prowadzi w pinglach, wiec po co komu informacja wbita w prawko, ze musi miec pingle??????? kiedy jezdze w dzien, moge ich nie uzywac, natomiast w nocy szybciej pokieruje furmanka zdajac sie na konia, niz wsiade do auta, bo po prostu nic nie widze, a przynajmniej nie mam refleksu. normalnie kazdy kierowca powinien przechodzic co 5 lat badania psycho cos tam, a w 75 roku zycia, obligatoryjnie, nikt nie powinien juz autem jezdzic. moj dziadek, wiek 86 jezdzi cieniasem mimo, ze gluchy i podupadly na zdrowiu, do tego nie wymienil prawka na nowe, wiec jest potencjalym wypadkoczynca. jaki kraj takie przepisy.
pagan

Cytat:
2003-01-18 21:10:50, pagan pisze:
.....jasne jest, ze jak ktos niedowidzi to prowadzi w pinglach, wiec po co komu informacja wbita w prawko, ze musi miec pingle??????? .....

Niestety nie kazdy ma na ntyle rozumu aby nie jezdzic jak sie nie widzi. Niekturzy maja kompleksy na tle okularow i za chiny nie beda ich w pewnej sytuacji zakladac

Tak właśnie robił Teść mojej znajomej i skończyło sie wjechaniem z boku między ciężarówkę, a przyczepę.

A tak całkiem na temat: cieszmy się z naszych juz posiadanych praw jazdy bo rząd ma pomysł aby dolną granicę wieku podnieść do 24 lat. Oni to są pomysłowi, no nie?

[ wiadomość edytowana przez: Grzech dnia 2003-01-23 22:01:30 ]

Cytat:
2003-01-23 22:00:12, Grzech pisze:
Tak właśnie robił Teść mojej znajomej i skończyło sie wjechaniem z boku między ciężarówkę, a przyczepę.

A tak całkiem na temat: cieszmy się z naszych juz posiadanych praw jazdy bo rząd ma pomysł aby dolną granicę wieku podnieść do 24 lat. Oni to są pomysłowi, no nie?

Tak jasne. A najlepiej to po pięćdziesiątce albo dopiero jak człowiek pójdzie na emeryturę, to dopiero zrobi prawo jazdy. Tylko za co kupi samochód?
No i obligacyjnie co 5 lat badania i nowe prawko. I interes się kęci.
ECH

Cytat:
2003-01-23 22:00:12, Grzech pisze:

Czyżby przypadkiem to był pomysł któregoś z wicepremierów?
Ostatnio mają oni same ciekawe pomysły:
Kalinoszczak - biopaliwa
Pol - winietki

A może ubezpieczenie OC wliczą w cenę benzyny??

Wyobraźnia ma to do siebie, że jest nieograniczona

Miło jest być kimś ważnym. Ale ważniejsze jest być kimś miłym.

[ wiadomość edytowana przez: Janio dnia 2003-01-23 23:25:13 ]

Mam pytanko w sprawie badań lekarskich. Czy jak dostałem terminowo prawko i robiłem badania w pewnej przychodni , to czy ponownie musze do niej sie zgłosić czy moge isc do lekarza, ktory wyda mi bezterminowo ?

Cytat:
Mam pytanko w sprawie badań lekarskich. Czy jak dostałem terminowo prawko i robiłem badania w pewnej przychodni , to czy ponownie musze do niej sie zgłosić czy moge isc do lekarza, ktory wyda mi bezterminowo ?

Możesz iść gdzie chcesz!!!