| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-01-01 15:57:59 witam
Wczoraj jak podróżowalem samochodem odczułem, że podczas jazdy tył samochodu jakby rusza się na boki. Jak samochód sie rozpędza to tego wogóle nie czuć, natomiast jak wrzuci się na luz..lub jedzie sie z niewielka prędkościa to czuć takie falowanie tyłu na boki. Spotkal sie ktos z takim przypadkiem ? |
czeczun F&F Sympatyk FSO 125p '87 Toruń | 2004-01-01 16:16:53 Też tak miałem w moim Fiaciorku - tyle, że nie zdążyłem tego naprawić =) Może wyrobiła się któraś z półosiek, albo rozwaliło się łożysko, albo opony są zwichrowane i do wywalenia.
|
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-01-01 16:47:36 No właśnie półośki to bym odrazu odrzucił, bo podejżewam jakby coś z nimi nie grało to z napędzaniem były by pewne trudności..albo chociaż jakieś objawy hałaśliwości albo szarpania by występowały...
szkoda że w książce nie ma opisanych takich defektów czeczun a ty wymieniałeś łożyska ? ile to roboty ? |
czeczun F&F Sympatyk FSO 125p '87 Toruń | 2004-01-01 16:54:33 Łożyska miałem wymieniane, ale nie robiłem tego sam - nie poradziłbym sobie. Oddałem do warsztatu - od jednej strony wzięli 25 złotych.
Na stronie FSO AK jest opis jak to zrobić - o TU. |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2004-01-01 17:17:03 jak nie widac ze sie olej wylewa przez lozysko i nie slyszysz dziwnych odglosow z dyfra to lozysko powinno byc ok
sprawdz opony bo to najprostrze na poczatek. najwazniejsze to stan z boku auta na wysokosci wlewu i z calej sily!!! rozkolysz nim na boki jak bedzie dziwnie stukac tzn ze lozysko jest zle lub co mi sie zdazalo to pierscien zabezpieczajacy sie ZSOWA a to jest niebezpiczne. wymiana lozyska to ok 2 godzinyspokojnej pracy z przerwa na fajki do odkrecenia 12 srob do zbicia pierscienia dozy mlotek kowadlo i majzel potem wsadzasz pionowo polos z lozyskiem w imadlo i przez alominiowy plaskownil bijesz ze 4 razy i lozysko na wiezchu nabijasz nowe lozysko kladac polos na kowadle i kawalkiem rury nabijasz . potem grzejesz NOWY!!! pierscien i nakladzasz go na na swoje miejsce 12 srob i gotowe. milej pracy zycze acha musisz miec kogos zeby ci poloske trzymal na kowadle bo sam nie dasz rady [ wiadomość edytowana przez: PG dnia 2004-01-01 17:21:51 ] |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-01-01 17:25:34
właśnie teraz studiowałem conieco temat łozysk a tak BTW jak łożyska nie hałasują to co innego ? Sprawdzę jeszcze te gumy, ale wydaje mi się że powinny być ok., bieżnik jest, a żadnych wybulwień nie widziałem..... [ wiadomość edytowana przez: koniu dnia 2004-01-01 17:52:59 ] |
kania_ F&F Sympatyk 125p Krakow/Trzebinia | 2004-01-01 18:00:19 Koniu a jaki jest stan tulei stalowo gumowych w piorach
i mocowaniach pior do mostu. W fiacie caly tylny zawias zbudowany jest bardzo prosto w stosunku np. do 131 czy 132 uklad resorujacy Piora polaczone z mostem za pomoca lacznika z tuleja stalowo-gumowa, a piora do nadwozia poprzez dwie podpory jedna stala (przednia) i wahliwa (tylna), w obydwoch tych podporach wystepuja rowniez laczniki stalowo-gumowe uklad stabilizujacy drazki reakcyjne (rownolegle do pior ) tzw. "kosci" i amortyzator amortyzator stabilizuje ruch mostu w pionie kosci w osiach prostopadlych do mostu, w plaszczyznie poziomej (w przod i tyl) , ruszanie i hamowanie natomiast nas interesuja sily skierowane pod katem i wzdluz mostu z zalozenia wszystkie te sily maja przejmowac piora, w praktyce przejmuja je laczniki stalowo -gumowe wiec tam bym najpierw szukal P.S. jesli bedziesz mial zuzyte tuleje stalowo-gumowe ("simerbloki") to w zalozeniu ze bedziesz ostro skrecal w lewo to: most bedzie sie wychylal z osi symetri do wewnatzr zakretu czyli w lewa strone, podczas wychodzenia z zakretu most zacznie wracac na swoje miejsce do momentu pejscia na prawa strone i dopiero finalnego powrotu na swoje miejsce cale te zjawisko bedzie odczuwalne jak bujaniem tylem a w zalozeniu ze zmie niasz pas ruchu na wykoleinowanej drodze tez bedzie odczuwalne bujaniem tylem most najpierw wskoczy w koleiny pozniej "samochod" dlatego ten z praktyki nieudolny system stabilizacji zazwyczaj do rajdow byl wspomagany drazkiem panharda dlatego w fiacie 132 drazki reakcyjne sa pod katem do mostu by przejmowaly rowaniez sily ktore byly a 125p przeznaczone na piora, a w 131 dolozony byl jeszce drazek panharda |
goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2004-01-01 18:22:08 ja bym sie porzadnie przygladnal oponom. ojciec mial podobne objawy w vectrze i sie okazalo ze opona miala defekt. patrzac na stojace kolo z gory bieznik na szerokosci jednego cm byl przesuniety z jesdnej strony a pol centymatra. na oko za cholere nie widac. dopiero jak kolo poszlo na wywazarke i zaczelo sie krecic no bylo widac falowanie. i to wlasnie czuc przy mnieszjszych predkosciach.
pozdrowki |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-01-01 19:07:07
A jak to sprawdzić ? Guma będzie sparciała ? acha..no i ile jest z tym roboty... pzdr. |
kania_ F&F Sympatyk 125p Krakow/Trzebinia | 2004-01-01 19:45:39 stan kolo tylnego blotnika i zacznij kolysac fura
i sam bedziesz wiedzial guma moze byc sparciala albo w skarajnych przypadkach moze jej tam juz niebyc tak jak u mnie P.S. sprobuj rozbujac go i jak juz go rozkolyszesz to nagle przestan i zobaczysz czy bedzie sie bujal dluzej czy w niedlugim czasie sie ustabilizuje |
dooh F&F Sympatyk GM Korsa Gliwice | 2004-01-01 20:34:37 A nie podejrzewasz kół ?
Moze felga krzywa ? Ja kiedys zakopałem sie w błocie i miałem kupe błota na feldze od wewmatrz. Nie kierownicy to czyłem dosc znacznie.Ale nie wiem czy by kantem rzucało aż. |
kania_ F&F Sympatyk 125p Krakow/Trzebinia | 2004-01-01 21:06:35 powodow moze byc duzo
ale z tym spotykalem sie najczesciej to jest przypadlosc poldkow i kantow. owszem moga byc kola np, wypulone od srodka i tak dalej, ale to raczej przy duzych predkosciach by bylo czuc znaczniej jako wibracje a nie zamiatanie tylem |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-01-01 22:59:48 Z tego co pamiętam to od zawsze nie były wymieniane te tuleje...może faktycznie już nadszedł czas na wymianę Co do kół to mają one może 5 miesięcy ( tzn. 5 miesięcy u mnie |
rafalmaxi F&F Sympatyk maluch maxi ruda śląska | 2004-01-02 17:41:18 kania ma racje sprawdz mocowania resorów i drążki czy nie pozrywane
|
mar125 (M) Furious Moderator ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2004-01-02 23:04:37 i ja myśle że mogą to być drążki reakcyjne(jeden z nich), ale może też jakaś prozaiczna przyczyna np. (tak jak u mnie ,chyba po krakowskim kręciole) niedokręcone koło które sie poluzowało z tym że niema to związku z prędkością . ale może to te oponki są śliskie??? |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-01-02 23:07:38
oj...są i to cholernie przy większych prędkościach na łukach piszczały zresztą na śliskim to strasznie łatwo zerwać nimi przyczepność mimo tego że są to 185 a ja mam 64 koniki |
Twarog F&F Sympatyk Fiat 125p/Opel Omega Kobyłka | 2004-01-03 01:26:38 mój ojciec miał identyczny przypadek w swojej astrze i okazało sie ze jest to wina opony na której powychodziły guzy i podobno druty chociaż opona była w dobrym stanie tzn nie była starta. Podobno jeszcze taki efekt czasami ma zuzyty amorek jeden
Pozdro |