| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-03-13 17:28:16 Wiem ze temat regulacji był wałkowany duuuzo razy, ale chciałbym zebrać doświadczenia klubowiczow w jednym wątku. Chodzi mi o dokładne opisy wyregulowania podwójnej gazowni. Sposób dowolny. Zaprzszam do dyskusji. Doświadczenia z pojedyńczą też wskazane. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-03-13 19:01:18 Sory! Mam zły nastrój.
Chodziło mi o podwójną regulację pojedyńczej instalacji gazowej - podwójna reg. jest montowana w dwugardzielowych gaźnikach. OLOnez evo IV [ wiadomość edytowana przez: OLO dnia 2003-03-13 19:09:57 ] |
SPAjK Miłośnik FSO Wziuut 2 ... | 2003-03-13 23:39:08 Ja sie wcale nie chwale, ale sam regulowałem Landi, odpala na gazie i pali 11 po mieście, a nogę mam cieżką..
|
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2003-03-14 11:37:13 OLO, nie kombinuj, tylko wpadnij do ASO Marki, to zrobimy regulacje na odcinku testowym. |
Matiziak Matiz, Polonez 1,6 GLE Piaseczno | 2003-03-14 12:10:41 To nie zalezy od gaznika tylko instalacji. Zakladalem niedawno Lovato i tam jest pojedyncza regulacja. Jest jeszcze regulacja na parowniku. |
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2003-03-14 15:41:20 Kazdy ma taka regulacje, jaka mu zalozyli przy montazu gazu, ale do podwojnych gaznikow lepsze sa podwojne regulacje i tyle! Trudniej to cholerstwo ustawic, ale jak sie uda, to fura smiga, ze siema i nie pali tak strasznie duzo |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-03-14 17:06:27 Panowie - konkrety!!! ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
BENY Miłośnik FSO Ciechanów | 2003-03-14 17:24:43
konkretnie, to najpierw ustawiasz wolne obroty na benzynie, potem (już na gazie) mieszankę na analizatorze spalin, później jedziesz i depczesz po pedale, żeby sprawdzić, czy się nie zdusi z powodu zbyt małej ilości podawanego gazu (jeśli się dusi, to odkręcasz trochę do pierwszego i drugiego przelotu, w zależności czy się dusi przy ruszaniu, czy przy max obrotach) już ja tak zawsze robię i jestem happy zresztą nie chce mi się wierzyć, że nie masz doświadczenia na tym polu... |
gruen Polonez 1.6 GLE '94 ... Białystok | 2003-03-14 17:26:45 czy mozecie napisac jak rozpoznac model swej instalacji?
chcialbym to zrobic i zabrac sie, lepiej komus zlecic za ustawienie gazu. bo 13 l w miescie to sporawo. pozdrawiam |
SPAjK Miłośnik FSO Wziuut 2 ... | 2003-03-14 17:34:18 olać analizator, wole zeby mi palił mniej i bedzie tańszy niż dymił więcej CO.
Jak mi zakładali gaz to najpierw ustawili na analizator, żeby było wszystko ok do wbicia w dowód, a potem wyregulowali żeby palił mniej i miał lepsze osiągi. Moja metoda: odkręcasz I przelot dużo, i odpalasz, jeżeli uruchamia sie to skręcasz o 1/4 obrotu i znów odpalasz. Odpalasz i skręcasz do tej pory aż przestanie uruchamiać się na gazie. Drugi przelot regulujesz już na trasie, jeżeli się dusi przy 70-80km/h to odkręcasz o 1/4. Jeżeli się nie dusi to skręcasz o 1/4 i tak aż do skutku, aż bedzie na krawędzi zadławienia. Wszystko oczywieście na nagrzanym silniku... Do zobaczenia na zlocie (jak tylko fiacior mi ruszy) |
Hrumak Miłośnik FSO Polonez C+ 2.0 DOHC ... Łódź | 2003-03-14 17:37:43 czy ja wiem czy sporawo .. moj zielony smok jak sie uprze to i 16 lyknie :> |
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2003-03-15 11:08:48 OLO - wyreguluj wedlug tego sposobu z PTKu |
Makaveli Miłośnik FSO Opel Omega B 2.0 8v Warszawa | 2003-11-05 17:59:39 Zastosowałem metodę Spajka i czekam na efekty, tzn. na wynik spalania. Mam nadzieję że będzie lepiej niż sobie ostatnio ustawiłem (tzn.dużo bardziej skręcone zaworki) bo pomimo zaj... odejścia miałem ŚREDNIO 17l/100km - masakra Tak na marginesie - czy w ogóle jest sens jeździć na regulację pod analizator spalin??? Z tego co piszecie to kasa wyrzucona w błoto, bo i tak trzeba będzie poprawiać... |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2003-11-05 18:07:31
Chyba nie ma sensu Ostatnio byłem,bo za duzo palił-po regulacji obecnie 15 l lpg,można sie załamać.Palił mniej to mi porawili |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-11-06 02:27:06 Proponuje zamontowac sobie analizatror w samochodzie. Tą funkcje znakomicie do naszych celów spełnia sonda lambda i miliwoltomierz.
Moja regulacja - na II lub III wkręcamy samochód tylko na I przelocie. Przy ok. 4000 może łapac muła (zubozenie mieszanki na wskaźniku). Potem na III biegu wkręcamy go na maxa (pedał do podłogi). Muł+ zubozenie przy 5000-5500 obr. Potem korekta wolnych obrotów. Znajdujemy max śrubą na parowniku, następnie tą samą śrubą zmniejszamy o ok. 50-100 rpm. To odpowiada napięciu 600-700mV na lambdzie i niskiemu poziomowi emisji CO. (Jak mi gosc na przeglądzie krecił mieszanką ja patrzyłem na swój wskaźnik To jest regulacja na dynamikę jednak z zachowaniem ekonomiczności. Hmm - teraz to madry jestem ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
Ramzes_II Lancia Kappa Dębica | 2003-11-07 12:28:45 Ja własnie przed 30 minutami wymieniłem register z 1 srubą reg. na podwójną regulację i ustawiłem w podobny sposób jak Spajk, z tą różnicą ze silnik chodził na biegu jałowym, a ja wkręcałem srubę pierwszego przelotu do momentu kiedy zaczął nierówno chodzić. Od tego miejsca odkręciłem jeden obrót. A drugi przelot ustawie sobie na trasie, na razie czuje ze przy 5000 tys łapie muła, ale nie chciało sie mi krecic bo jest zimno.
Na dwójce, na asfalcie podczas zakrętu i wcisniecia gazu do oporu zrywa przyczepność kół i zaczyna sie slizgać - czyli jest jak dla mnie prawie idealnie Dlaczego zmieniłem register ? Otóż przy jednej regulacji miałem taki problem, ze jak gwatownie depnąłem w gaz (np podczas przyspieszania) to sie przydławiał. I nie szło za Chiny Ludowe ustawic by nie szarpnął przy otwarciu 2 przepustnicy. Teraz jest zupełny brak szarpnięcia, wchodzi dużo płynniej na obroty i jakby zauważalnie stabilniej silnik pracował. Acha - gwoli ścisłości - mam mieszalnik rurkowy... |
profil-usunięty | 2003-11-07 12:45:26 ech... wy to macie fajnie u mnie jedyne co mogę zrobić, to chyba wsadzić złote kable do podłączenia sondy lambda do komputerów ECM i LPG A poregulować moge sobie lusterka. PS. Nie ma ktoś z kolegów do wypożyczenia modułu ECM silnika CE na weryfikację poprawności działania mojego, bo nie wiem czy mam w ciemno kupować do mojego nówkę... (chodzi mi o sprawdzenie czy z moją sondą lambda inny moduł ECM będzie w stanie się poprawnie zaprogramować podczas pierwszego uruchomienia na benzynie po podłączeniu akku). |