| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
szerszen2 warszawa | 2004-01-05 12:23:47 czy mogło zamarznąć paliwo? |
slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2004-01-05 13:57:29 A ja proponuję wlać do baku trochę (0,4l na cały bak) smakowitej jagodzianki czyli denaturatu. Sam nigdy tego nie czyniłem, ale mój ojciec wlewa co roku na zimę, gdyż (wg niego) pomaga to "wypalić" wodę znajdującą się w benzynie a pozostającą w baku.
A poza tym wiadomo-dobry dynx nie jest zły |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-01-05 14:16:44 Podobno denaturat jest higroskopijny i nie za bardzo nadaje się do wypalania wodu z baku - tak kiedys słyszałem. |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-01-05 17:28:32 Denaturat?? hmm wlewałem nie było problemu z odpaleniem zarówno po wlaniu jak i przed wlaniem |
slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2004-01-05 19:00:08 Moim zdaniem higroskopijność jest zaletą dynxa. Ponieważ woda jest cięższa od benzyny i się z nią nie miesza, może się z tego powodu odkładać w baku - a wiadomo co się tankuje |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-01-06 02:11:30 Panowie, wstrzymajcie swe rumaki!
Dzięki naszemu kochanemu rządowi i posłom, zwłaszcza tym debilom z PSL już mamy benzynkę, w której standardowo pływa nie mniej niż 4,5% dykty (w zasadzie bioetanolu, ale przecież to to samo) Więc nie lejmy tego świństwa do baku! Zwłaszcza, że handlowy dynx sam zawiera sporo wody (chyba 4%), a bioetanol jest ponoć odwodniony... i sam powinien związać ewentualną wodę w zbiorniku Poza tym ciekawi mnie, jak miesza sie alkohol z benzyną w niskich temperaturach? |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-01-06 06:32:47 Panowie, a nie lepiej za 8 zł. zakupić specyfik konkretnie do tego celu??? Ja tam się boje experymentować na swoim silniku..... |
slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2004-01-06 19:05:04 Spoko spoko...
Jak masz espero składane w Polsce to na pewno denaturat polubi, a nawet jeżeli to czysty koreańczyk, to napewno się już przyzwyczaił do wódzi Mój ojciec od kiedy pamiętam, zasuwa do samochodu z buteleczką dynxa (taką jak do oddawania moczu do badań) na parking i wlewa go do baku w Tico. Czyni to zawsze przed zimą aby było to działanie profilaktyczne, ale nie jest zabronione czynienie tego na mrozie. Oczywiście może się okazać że jest to musztarda po obiedzie. Ja sam wlałem sobie dzisiaj z rana trochę denaturatu. Nie dużo go dałem, bo jeżdżę na gaz więc wożę z sobą mało benzyny, ale woda odłoży się zawsze. Pozdrawiam i zalecam więcej wiary w alkohol - przecież miliony Polaków nie mogą się mylić!! |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-01-06 20:10:07 Tak na marginesie - koreańczycy planowali (nie wiem jak z realizacją) wersję espero zasilaną alkoholem. okryte w katalogu części zamiennych (angielskim). |