MotoNews.pl

BMW 520i "92 LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie
Mam zamiar kupić sobie BMW 520i '92 Automat od dziadziunia z małym przebiegiem <120tyś, pierwszy właściciel, książka, papiery itd więc niby full wypas...
Będę chciał założyć sobie gaz do niego.
I tu moje pytanka:
1. Jaki tam jest kolektor: plastik czy metal?
(nie wiem czy w tym roku były różne wersje produkowane itd...
No i jak rozpoznać BMW z plastikiem najlepiej po oznaczeniu modelu na odległość bo na miejscu to już będzie za późno?
Doradźcie coś jak potraficie. Nie chciałbym jechać oglądać autka do Belgii w ciemno aby się przekonać na miejscu, że koszta mi wzrosną o ok 2,5-3tyś zł)
2. Jaką instalację należałoby założyć (wtrysk czy zwykłą z komputerkiem)?
3. Ile faktycznie to będzie palić gazu (JEST TO AUTOMAT i chciałbym aby wypowiedzieli się najlepiej ludzie posiadający automaty z LPG)
Z góry dzięki i pozdro...

witam.
chetnie odpowiem ci na twoje pytanka.
mam bmw e36 z takim samym silnikiem jak ty.
wiec tak
kolekyor nie ma znaczenia czy jest plastikowy czy metalowy.Plastikowy jest wystarczająco mocny,a jezeli masz metalowy to jeszce lepiej.ja założyłem zwykła instalacje gaznikowa na tzw.śrubke.zapłaciłem ok 2tys.z komputerem nie wstawiaj bo te silniki lepiej pracuja na zwykłej instalacji niz na tych na kompyterach.a jezeli chcesz wstawic wtrysk to nie zaprzeczam ze jest to lepsza instalacja od zwykłej no ale jest ponad 2 razy drozsza.ja ze swojej instalacji jestem zadowolony i zrobilem na niej ponad 30 tys km.
pozdrawiam

Hmmmmm
To mi "zabiłeś klina"... hiehiehie
Oczywiście dzięki za odpowiedź i opinie, ale od wszystkich specjalistów słyszałem, że plastik pęknie przy pierwszym mocniejszym wystrzale.
Ponadto mówili, że przy 6-cio cylindrówkach pojemność kolektora jest dość duża i takie wystrzały będą znacznie częstsze niż w 4-ro cylindrówkach (podobno gdyby to był silnik w układzie V, to niezależnie od kolektora trzeba by było założyć instalkę na wtrysku bo pojemność kolektora byłaby za duża...)
Widzę, że muszę zaczerpnąć opini większej ilości osób, ale przyznaję, że przekonałeś mnie do założenia zwykłej instalki i bardzo poważnie to przemyślę
Dzięki i czekam na więcej opini z Waszej strony

Mam BMW 520i e34 od około roku. Zrobiłem już 20 tys. i nie miałem ani jednego wystrzału(mam zwykłą instalacje). Poprzedni właściciel mówił że czasami mu strzelało, ale po wymianie świec wszystko sie uspokoiło. Plastikowy kolektor nie ma tu nic do rzeczy, bo z tego co mi wiadomo to są one w tych autach bardzo mocne i nie ma obawy żeby pękł(najwyżej załuż sobie tzw.gwizdki wtedy raczej napewno nie pęknie). Pali mi średnio jakieś 13 litrów, ale naprawde go nie oszczędzam (manual). Naprawde moge polecić ci to auto. Może nie ma kosmicznego przyśpieszenia(jak na BMW), ale spokojnie wystarcza do przyjemnej jazdy.

Cześć, kumpel miał 520 24V w automacie i paliła mu od 10-17 litrów benzyny, najczęściej ok 15!, ale on też przeważnie jeździl po mieście. Jeżeli chodzi o gaz to zakładaj tylko sekwencyjny lub normalny ale TYLKO wtrysk gazu, wiem co mówie! Ja mam naormalną instalacje, ale już z kompem jednak wydaje mi sie że skrzynia nie zmienia tak jak powinna, troszkę szarpie i problem to wyregulować, w sekwencji powinieneś mieź super! Zapłać więcej a będziesz zadwolony. Koszt za sekwencje ok 4800zł a normalny wtrysk to ok 4000 a taka jak mam ja to 2500, ale ja mam metalowy kolektro! Chociaż pamiętaj iż nie tylko on się moze uszkodzić, pozostaje jeszcze przepływomierz, który też kosztuje niemało!
Jeszcze jednym plusem jest to iż za pare lat jak będziesz sprzedawał to autko to Ci będzie o wiele latwiej, bo nikt już nie będzie wtedy chciał normalnych instalacji! Czasy się zmieniają a technika roziwja - pamietaj o tym.
Pozdrawiam Jaś!

Witajcie
Jestem wszystkim baaaardzo wdzięczny za podpowiedzi, opinie itd
Ja się jednak rozmyśliłem z tej BMW 520i z 1992r na rzecz OPLA OMEGI 2,0 16V z 1997r (który wyszedł nawet nieco taniej od BMW).
Właśnie sprowadziłem go sobie z Belgii i mam nadzieję, że zdążę z załatwieniem wszystkich formalności przed zmianą przepisów
Furka jest naprawdę fajnista. Kopa może nie ma rewelacyjnego, ale na autostradzie nie było zbyt dużo aut, które mogły sobie z nią powalczyć (wysiadł nawet nowy OPEL SIGNUM 2,2l w diesselu).
Co dziwne, spaliła mi również niesłychanie mało: Darłem nią na maxa, raczej nie schodząc poniżej 140-180km/h (momentami do 220km/h) i wzięła średnio z całego wyjazdu ok 7,4-7,5l/100km (błędu na pewno nie zrobiłem, bo specjalnie wszystko skrupulatnie pisałem i tankowałem zawsze do pełna)
Wygląda więc na to, że będę z niej baaaardzo zadowolony
Jeżeli ktoś jest chętny, to tamto BMW 520i automat jest nadal aktualne i mogę udostępnić kontakt (pierwszy właściciel za rocznik 1992 życzy sobie 2900euro, książka serwisowa prowadzona do dziś, autko w idealnym stanie 118.000 km przebieg-mam fotki jak ktoś chce)
Jakby co, to piszcie na tom1977@wp.pl , chętnie udostępnię komuś kontakt (autko może nieco droższe niż przeciętnie, ale za to naprawdę w idealnym stanie)
Pozdrawiam

Hmm jakie przepisy mają sie zmienić ????

Sprowadziłem tą Omegę i mam nadzieję, że nic się nie zmieni. We wszystkich urzedach, w których się pytałem, nic nie wiedzą na ten temat ani nie słyszeli o jakichkolwiek zmianach. Mam jednak informacje od wielu handlarzy, że od 01.06.2004 mają wejść nowe przepisy dotyczące sprowadzania aut, tzn:
1. Ma zostać zniesiona akcyza (całkowicie)
2. Mają zostać zmienione opłaty za pierwszą rejestracje: wysokość tej opłaty ma zależeć od rocznika samochodu i ma wynosić od ??? do 5tyś zł.
Prawdopodobnie to wszystko (a przynajmniej te najpoważniejsze plany...), ale jak sami widzicie, utrudni to znacznie sprowadzanie starszych samochodów...
Słyszałem również, że jak ktoś zapłaci już akcyzę, to obejmą go stare przepisy (że niby prawo nie działa wstecz...), jednak to jest Polska i wolę dmuchać na zimne... hehehe
O tej zmianie przepisów słyszałem również w TV, jednak nikt nie określił dokładnej daty ich wejścia, a kwotę którą tam wymienili za pierwszą rejestracje określili na 3tyś zł (bez widełek zależych od rocznika samochodu...).
Mam nadzieję, że komuś to w jakiś sposób pomoże (oczywiście nic tu nie jest pewne, bo nikt oficjalnie nic nie powiedział ani nie wyszło nic na żadnym papierku do wiadomości ogółu)

Pozdrawiam.