Zgłupiałem-swiatło cofania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Słuchajcie moze mi ktoś pomóc?
dzisiaj jak cofałem brat powiedział ze pali mi sie tylko jedno swiatło cofania-wiem ze w nowych samochodach tak wałasnie jest-ale nie pamietam czy łada 2107 miała dwa?????hihihi ale jaja dosłownie zgłupiałem i teraz nie wiem czy mi sie przepaliła czy tak ma być.....
pomózcie

Ja u siebie mam też tylko jedno światło choć lampa mogłaby wskazywać na to że są dwa sam nie byłem pewny zdjąłem płytkę z jednej lampy i.... nie było w niej miejsca na żrówkę cofania.... oszczędności czy jak???

czesc LADA 2107 ma 2 swiatła wstecznego . [pozdrowienia

obalic M .POLA

hehe nadal jestem skołowany=kornat mówi ze ma jedno a musel ze dwa-jutro odkrece swiatełko i zobacze czy jest tam miejsce na zarówkea jak bedzie to zmienie na nowa
taki banał a wielka niewiadoma
dzieki i pozdrawiam

u mnie tam jest 2 swiatla swiecące wstecznego !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ostatnio nawet żarówke wymienialem w jednej z nich

Musel dobrze mowi, swiatla sa 2.

bylem wlasnie na parkingu i mam 2 wsteczne swiecące

sa dwa. Moze nie masz oprawki Kornat... sciezki sa????
niemozliwe, zeby bylo jedno.

No to OK-wielkie dzięki , tak mnie to nurtowało ze bym dzisiaj nie zasnał jakbym tego nie wyjaśnił jutro zmienie zaróweczke i bedzie gitara ciekawe ile tak jezdziłem
pozdrawiam

Zax: Tym pytaniem to mnie rozwaliłeś Jakoś mi nawet przez myśl nie przeszło,że Łada może mieć jedno światło cofania. W końcu nawet na każdym reflektorze jest białe "szkiełko"

2 swiatla cofania, i oba dzialaja

Mam 2 światła.

Oba sprawne!

Cytat:
2004-02-26 01:41:52, krycho pisze:
Zax: Tym pytaniem to mnie rozwaliłeś Jakoś mi nawet przez myśl nie przeszło,że Łada może mieć jedno światło cofania. W końcu nawet na każdym reflektorze jest białe "szkiełko"

Sam siebie rozwaliłem odrazu wiedziałem ze sa dwa ale im bardziej sie zastanawiałem to tym bardziej głupiałem a jezeli chodzi o kolor szkiełek na każdym reflektorze-może ruskie zrobili dwa ale działa jedno-tak jak pisał wcześniej kornat

człowiek jak czasami tak siadzie i mysli to...........
pozdrawiam

Panowie, a zobaczcie pewną rzecz, która mnie osobiście dziwi i próbuję to wyjaśnić. A dopiero dzisiej to zauważyłem. Otóż w różnych egzemplarzach 2107 robili różne konfiguracje ułożenia lamp w reflektorach.
Wariant 1 (za przykład robi 2107 Fleszera):

I tu jak widzicie cofanie jest asymetrycznie, tzn. na jednym reflektorze żarówka od cofania zajmuje mniej miejsca, a na drugim więcej, bo tą część światła wstecznego, zajeła przeciwmgłowa. I prawdopodobnie przeciwmgłowa jest wtedy tylko jedna, a nie dwie, dobrze mówię??
Wariant 2 (np. 2107 Magika):

Reflektory są symetryczne, ale lampy cofania w "krótkiej" wersji, tzn. że tak powiem nie dochodzą do brzegu, bo jeszcze obok są światła stopu i przeciwmgłowe.
Wariant 3 najpopularniejszy:

Panowie, wie ktoś coś na ten temat? Skąd i dlaczego się biorą aż trzy różne modele reflektorów w 2107? Bo tak prawdę mówiąc to ja dopiero dziś to zauważyłem. Jak się spodziewam większość ma pewnie reflektory z tego wariantu 3.
Więc czy oprócz Fleszera i Magika ma jeszcze takie reflektory z wariantów 2 i 3? Jeżeli tak to te osoby wystąp - przyznać się

Miły, jak dla mnie to w Ładzie Fleszera (chodzi mi o tą na pierwszym zdjęciu) prawa lampa pochodzi z 2105 a lewa jest oryginalna z 2107. I to cała filozofia.
Andrzej

Mily, nie kombinuj za duzo. Wszystkie 3 fotki pokazuja te same lampy. Przypadek Fleszera juz wyjasniony - moze chlopak nie mial nic innego na podmiane...

a auto Magika i to z folderu - maja te same lampy (oryginalne), tyle, ze Magik swe przyciemnil. i tyla.

a u mnie wszystko jasne swiatła sa DWA hihihihihi
pozdrawiam

No to dobra Adasco, tu mam zdjęcie Magika, na którym widać dokładniej:

I tu wyraźnie widać że to są inne reflektory jak na tym zdjęciu folderowym.
No chyba że Magik też miał reflektory 2105?

Miły coś kombinujesz
Przeciez to sa reflektory od 2105!Tyle,ze przyciemnione.

[ wiadomość edytowana przez: krycho dnia 2004-02-26 22:40:36 ]

Już tam od razu kombinujesz. Bez przesady. Po prostu wiedziałem, że 2105 i 2107 mają inne reflektory i z resztą tak podejrzewałem że Magik ma od piątki. Ale po prostu chciałem się upewnić, a samemu nie chciało mi się szukać. Teraz już wszystko wiem.
Dzięki za info
Pozdrówka
Miły