Tuning a prawo

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
w tym poście piszcie wszystko co siecie na ten temat

moje wiedza ogranicza sie do:

-przednie szyby nie mogą być przyciemnione
-podczas jazdy nie wolno używać neonów
-trzeba mieć klamki

nie wiem jak to jest z innymi przeróbkami..

Właściwie to do wszystkiego się przyczepią jak trafisz na palantów patentowanych.

Alanowi się czepiali że za głośno chodzi.

Ja jeszcze wiem o problemach z obniżaniem. czasami też wkurzają się kiedy tablica jest nie na klapie (bo zaspawana) tylko np. po prawej na zderzaku.

A czytałem że przednie i przednie boczne mogą być przyciemniane ale jedynie folią o 70 % przepuszczalności światła.

tablica wiem że musi być widoczna (czytaj oświetlona)
to z folią obiło mi sie o uszy...ale jak to jest do końca..
z tego co wiem to silnik na wolnych obrotach nie może być o 5% głośniejszy od serii..
a obniżanie- kto wie niech pisze!!

do mnie się czepiali na przeglądzie:

1. brak zderzaka z przodu - że to niby niebezpieczne podzczas wypadku

2. przyciemnione tylne lampy - a mam tak lekko (odbłyski wcale nie przyciemnione) święcą jak seria a nawet lepiej bo mam nowiutkie żarówki, wiadra stan db, i dosyć nowe przwody

że niby lampy muszą mieć atest jak w golfie III

na wsio trzeba miec atesty aby miec spokoj,ja jestem narazie na etapie zalatwiania paktu o nieagresji z tutejszymi czapkami a w kraju?jak sie uda tak pojedziem

Ogolnie zawsze mozna mowic ze ma sie atest na wszystko to w wiekszosci przypadkow odpuszcza. I nie zgrywac cwaniaka ze mozecie mi naskoczyc bo mam na wszystko papiery, bo jak sie upra to zrobia przeglad w calym aucie i zawsze cos znajda. Poprostu niech mysla ze to oni tu r zadza

najlepiej jest zrobic z siebie glupa:p oni sie ciesza a ty z nich.....:p

"- o jejku, panowie, ja nie wiedziałem że nie wolno przyczepiać zderzaka na dach. Zajmę się tym, obiecuję, ale o tutaj prosze, mam na to papiery.
- No dobra, ale prosze obywatelu pamiętać ....."

HWDD !!!! ( H... w D... Drogówkę ! )

[ wiadomość edytowana przez: odisses dnia 2004-01-18 00:00:08 ]

HWDD -- Hak W Dachu Dozwolony

a co powiedziecie na takie zdarzenie

kumpel mial malucha z gladka klapa z tylu.Tablica umieszczona na zderzaku,a maluch obnizony ,ze siedzial na odbojach.
zatrzymali go do kontroli i zabrali dowod za to,ze tablica jest mniej niz 30cm nad jezdnia.Powiedzieli,ze jest za nisko i tak nie moze byc.

Cytat:
2004-01-18 00:15:36, GT pisze:

kumpel mial malucha z gladka klapa z tylu.Tablica umieszczona na zderzaku,a maluch obnizony ,ze siedzial na odbojach.
zatrzymali go do kontroli i zabrali dowod za to,ze tablica jest mniej niz 30cm nad jezdnia.Powiedzieli,ze jest za nisko i tak nie moze byc.

Dokladnie! To nie pierwszy taki przypadek o ktorym slyszalem

czyli wozy takie jak poldolot i DF po obniżeniu będą musiąły mieć na dachu na stelażu

no to co wloze mu przykladowo zderzak z plusa i go zglebie..to zwina mi dowod
to oczywiscie rozwazanie teoretyczne bo poki co nie umiem uporac sie nawet z siedzeniami(te cholerny brak czasu )

Cytat:
2004-01-18 00:18:19, Ali-En pisze:
Cytat:
2004-01-18 00:15:36, GT pisze:

Dokladnie! To nie pierwszy taki przypadek o ktorym slyszalem

Ale to juz nie mieli sie doczego napewno doczepic , u mnie czepili sie szyb tylnych bocznych i tylnej ze przyciemniona ale sie wyklucilem ze mam racje

A zderzaków mozna nie mieć, bo w świetle prawa służa do innych celów niż to by sie mogło wydawać . Więcej na ten temat napisałem w >> TYM TEMACIE <<. Przede wszystkim proponuje na wszystko znaleźć jakiś paragraf tak jak to uczyniłem w w/w temacie. Jakbyście mieli jakieś wątpliwości/uwagi dot. wypowiedzi zawartych we wspomnianym temacie to proszę się tam dopisać - każda pomoc się przyda. Jednocześnie postaram się informować również tutaj o znalezionych przeze mnie lukach prawnych .
pozdroofka

>>> TUTAJ <<< sa artykluly o klamkach i o xenonach i wiele innych fajnych artykulow. Polecam

na stronie podanej przez Aliena w artykule "paragraf do tuningu" znalazłem :"Zgodnie z literą prawa
Polskie przepisy jednoznacznie określają "wykaz przedmiotów wyposażenia i części związanych z bezpieczeństwem użytkowania pojazdu" (Dz. U. Nr 32 z dnia 26.02.2003), dla których wymagane są wspomniane certyfikaty. Odnajdziemy tam wszystkie wymienione wcześniej podzespoły mechaniczne. Ciekawostką jest wprowadzenie zezwolenia na przyciemnianie wszystkich szyb samochodu. Oczywiście zastosowane materiały muszą posiadać certyfikat oraz spełniać warunki zawarte w Dzienniku Ustaw."

i może mi to ktoś wyjaśnić??

znalazłem!!!!- mam wszystkie przepisy w PDF!! thx to RACE_D

1 szyby-przednie powinny mieć współczynnik przepuszczania światła nie mniejszy niż 75% natomiast przednie boczne nie mniejszy niż 70%
nie powinny odbijać światła w sposób oślepiający innych uczestników ruchu drogowego!!!

2.poziom hałasu zewnętrznego mierzony w odległości 0,5m od pojazdu nie powinien przekraczać 5dB wartości ustalonej w trakcie badań homologacyjnej(czyli na mój gust seryjnej produkcji)

poziom hałasu zewnętrznego dla samochodów osobowych
Rodzaj silnika:
-o zapłonie iskrowym 93dB(A)
-o zapłonie samoczynnym 96dB(A)

pisane na podstawie
Dziennik Ustaw nr 32
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002roku
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

Ale to mądre

A czy przeglądarki albo milicja ma takie mierniki przepuszczalności szyb lub mienik głośności?