| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
meo87 Fiat 126p Nowy Sącz | 2009-04-30 17:25:09 Witam!
Jestem na etapie zakupu tłumnika do Rally Bobka i zastanawiam się co wybrac. Obecnie mam pustaka ale napewno nie dziala tak jak porzadna stumienica wydechowa. Póki co najbardziej nastawiony jestem na Brede Speeder z Będzina Po przeczytaniu wszystkich postów na forum odnosnie bredy zrodzil sie we mnie pewien niepokoj i chcialbym sie poradzic: A więc auto uzywam do imprez typu KJS jak rowniez na codzien - sprawa oczywista jest, ze breda jest duzo duzo za glosna do jazdy codziennej - w zwiazku z tym mój plan jest taki, żeby brede zamocowac na stale i na codzien jezdzic z wygluszeniem a do treningow i KJS wiadomo bez... Na forum przewijal sie czesto wątek, ze bredy z allegro nie sa zbyt dobrej jakosci i lubia pekac, a co z jazda na codzien i powiedzmy pokonywanymi miesiecznie 1000 km nie wrozy dobrze. Chyba, ze wygluszenie znacznie zmniejszy drgania silnika i bredy i nie bedzie pekac? Wiem, ze ogromne znaczenie ma prawidlowe zamocowanie bredy. Moze jakies dobre rady jak dobrze ją zalozyc, zeby nie pekala? Opatentowal juz ktos to wygluszenie z przepustnica, o ktorym byla kiedys mowa? Co wogole myslicie o jezdzie na codzien na wykastrowanej bredzie? Jezdzi tak ktos? |
meo87 Fiat 126p Nowy Sącz | 2009-04-30 17:42:28
No tak moga wziac dowod, ale generalnie mysl przewodnia jest taka zeby nie byl za glosny - wtedy mniej sie narazamy na spotkanie z policja. A jak sie na upierdliwego policjanta trafi to coz...przygoda w kazdej chwili szkoda. Ryzyko zawsze jest wpisane w taka zabawe
Hm ciekaw jestem jak z zywotnoscia takiej wykastrowanej bredy w jezdzie na codzien...? Pytam bo troche kosztuje, a nie stac mnie zeby kupowac nowa strumienice co kilka miesiecy... |
34 F&F Sympatyk fiat 126 opole | 2009-04-30 17:45:41 Odradzam jeżdżenie z bredą na codzień. Szybko zacznie cię doprowadzać do wymiotów ten dźwięk. Zatyczka spowoduje jescze większe drgania silnika(przynajmiej u mnie tak jest).
Lepszym rozwiązaniem będzie zmiana tłumika na bredę tylko na czas imprezy( przecież to tylko 15 min. roboty), a na codzień jeździj na czymś bardziej znośnym |
meo87 Fiat 126p Nowy Sącz | 2009-04-30 19:15:24
Obawialem sie takiej odpowiedzi ale chyba trzeba bedzie tak zrobic... |
Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2009-04-30 20:56:51 a jest wogóle Ci breda potrzebna?? bo jak nie masz porządnego silnika to tylko pogorszy Ci dół. A jeżeli chcesz pokonywać 1000km miesięcznie wątpie być miał wielce nagrzebane wiec może poprostu dobrze zrobiony pustak da rade?? |
meo87 Fiat 126p Nowy Sącz | 2009-04-30 21:37:19
Wiesz co aktualnie skladam nowy silnik w nastepujacej konfiguracji: kompletnie obrobiona glowica -3mm, wałek 555, strumienica dolotowa, modzony gaznik (wieksze dysze itd), lekkie kolo zamachowe to chyba tak z grubsza...cudow nie ma ale w takiej konfiguracji breda juz powinna bardziej pomoc niz zaszkodzic prawda ??? |
meo87 Fiat 126p Nowy Sącz | 2009-04-30 22:21:39
No tak oryginal bylby najlepszy ale jak sam wiesz baaardzo trudno uszczelic w dobrym stanie...takie rzeczy sie rozchodza raczej po znajomosciach wiec musze zadowolic sie strumienica z allegro heh |
CEHU F&F MEMBER Duży Kropek Iserlohn/Niemcy | 2009-05-01 00:23:57 Słuchaj robisz w ten sposób, jak ktoś już wcześniej napisał, najpierw brede pasujesz do kolektorów później doginasz ją do płyty albo dystansujesz w odpowiedni sposób. Jeżeli chodzi o wygłuszenie, to tak jak napisał fryzjer przeżyłeś pustaka przeżyjesz brede na wygłuszeniu, czyli druciaki do środka i zatyczka. Dźwięk w tedy nie jest aż tak drażliwy, wiadomo do pewnych obrotów, przypomina trochę motor krosowy, ale nie ma tragedii. Wiadomo jak trafisz upierdliwych funkcjonariuszy Polskiej J$^*% Policji to zabiorą ci dowód, ale to skrajne przypadki. |
34 F&F Sympatyk fiat 126 opole | 2009-05-01 02:54:27
To troszkę mało namodzone i raczej na grubego Lighta a nie na HC więc breda raczej ci zaszkodzi. Słaby dół , troszkę mocniejsza góra i nic więcej. Szkoda uszu dla lansu |
Lolek88 Wredne czerwone Rumia | 2009-05-01 10:55:54 A do takiego silnika pustak bedzie lepszy? Pustak w sensie duza pusta pucha i tyle. Bo z tym tez jest tyle opinii, ze nie wiadomo tak naprawde czy warto to robic. |
meo87 Fiat 126p Nowy Sącz | 2009-05-01 11:12:17
No dokladnie - ile ludzi tyle opini! Ja jednak jestem zdania, ze na tworzeniu wydechow trzeba sie znac i lepiej kupic gotowego. Zbyt duzo czynnikow wplywa na porzadany efekt zeby zrobil to laik. Przynajmniej ja bym dobrego tlumnika nie zrobil. Byl gdzies na forum wykres z hamowni - seryjny tlumnik Vs pustak i roznicy nie bylo prawie wogole - moze nieznacznie pustak poprawial gorne obroty ale to byly niewielkie roznice |
MaciekMaC Fiat 126p RWD-1 ;D Godów | 2009-05-01 16:30:46 ja mam pustaka tzn wybebeszony seryjny tlumik i dany wiekszy wylot 2 rury znalazlem na szrocie i duzo lepiej niz na bredzie bo niemam duzych modow w swoim silniku i dzwiek da sie przezyc |