| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2003-12-16 20:58:51 Musisz wziasc pod uwage ze jak wymieniali Ci cewke mogli gdzies naruszyc instalacje gazowa... podjedz do jakiegos zakladu i zrob przeglad.. |
RICO__ Espero 1,5 LPG Kraina wiecznych lodów | 2003-12-16 21:02:55 hmm... ale to sie stalo po jakiejs od wymiany cewki , a przez ta godzinke samochod caly czas jezdzil. |
KUKI BMW5 warszawa | 2003-12-17 09:12:28 ja nigdy w zuciu nie miałem problemów z gazem tylko wymieniam filtr i to wszystko , a to mój drugi samochód z gazem !!!! |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-12-17 09:23:04 A mój jeśli chodzi o serwis związany z instalacją gazową jest z lekka zaniedbywany |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-12-17 09:51:29 Panowie!!! Czemu wątki odotyczące problemów z LPg przobrażają się w licytację czy jest to dobre czy to zło. Moje zdanie na ten temat znacie
Strzały mogą być spowodowane: * przebiciem na WN * słabymi świecami * złym zapłonem * zanieszczyszczonym filterkiem * brudny silniczek krokowy LPG * źle wyregulowana membrana ( podczas eksploatacji membrana twardnieje i odkształca się, trzeba przykręcić śrubką) Jeżeli samochód strzelił i filtr powietrza jest cały, trzeba sprawdzić czy się nie otworzył. Syczenie sugeruje że samochód zaciąga lewe powietrze (przy okazji traci moc). U mnie był przypadek że rozerwało mi gumową harmonijkę która łączy dolot od filtru powietrza z zespołem przepustnicy i to w takim miejscu że było to nie widzoczne. Miałem też do wymiany rezonator powietrza który też pękł. Panowie do takich rzeczy podchodźmy chłodno i ze spokojem, na wariata i w nerwach nic nie zdziałamy. A wszystko może zaszwankować nawet wasza uwielbiana etylinka... to jest czysta mechanika a perpetum mobile jeszcze nikt nie skonstruował Więc na luzie i do przodu... |
DEspero Daewoo Leganza Warszawa | 2003-12-17 17:21:40
Pewnie wystrzelił gaz w filtrze powietrza(jesli nie ma zniszczen to pewnie masz jakoś rozwiązane uchylanie pokrywy filtra w takich przypadkach - stąd zresztą zapach - ulotniła się reszta gazu z filtra i okolic). A gaz strzela jak nie działa prawidłowo instalacja wysokiego napięcia: cewka (właśnie wymieniona więc podejrzana), przewody, rozdzielacz zapłonu i świece. Gaz jest dużo bardziej wrażliwy na usterki elektryki niż benzyna. Sądzę raczej że do poprawki cewka lub zapłon - jesli przed naprawą nie miałeś takich problemów. Przeglądy gazu? Jak każda mechanika - wymaga przeglądów. W instalacji tradycyjnej wymienia się filtr gazu np. co 10000 km. Po przebiegu od 80 tys w górę w zależności od instalacji trzeba regenerować parownik. |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-01-04 22:11:42 Jezeli chodzi o filterek gazu to zalecono mi wymieniac co 10-15tys.km w parowniku zbiera sie tez płun (jakies dziadostwo z gazu olej i takie tam) trzeba wylac (jedna srubka i po problemie) obowiązkowo sprawne przewody zapł., swiece i filtr powietrza no i odpowiednia regulacja w ASO albo u majstróf gasowych |
Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2004-01-05 07:59:58 przy mocnym szczale moze dojść do uszkodzenia membrany w parowniku lub wyskoczeniu ktoregoś przewodu gazowego ....
moglo ci też rozerwać lub wycisnąć przejście gunowe miedzy rurą powietrzną a kolektorem albo rozwalić rezonator te wszystkie przypadki zaowocują mocnym smrodem gazu.! proponuje dokładnie przejżećinstalacje jak nieznajdziesz jedz do gazownika który ma elektroniczny wykrywacz rozstrzelnien taki jak gazownicy z gazowni jak sprawdzają ci gaz w domu.! Wtedy ci znajdzie nieszczelność.! |
coyot Daewoo Espero 1.5+LPG Bydgoszcz | 2004-01-18 15:30:45 " Wysłany: 2003-12-17 09:51:29 Powiadom o tym poście #416482 ^ Strzały mogą być spowodowane: * przebiciem na WN * słabymi świecami * złym zapłonem * zanieszczyszczonym filterkiem * brudny silniczek krokowy LPG * źle wyregulowana membrana ( podczas eksploatacji membrana twardnieje i odkształca się, trzeba przykręcić śrubką) " TAK TAK TAK TAK TAK Przede wszystkim świece i przewody. Dochodzi mi jeszcze jedna sprawa. Przerwy na świecach, gdyż kupiłem kiedyś przewody i świece a auto strzele dalej - świece champion chyba- okazało się że należy ustawić tym świecom inną przerwę niż oryginalnie! pozdr. |