MotoNews.pl
2 Problemy (chyba) z mostem (77315/12) - NT

Problemy (chyba) z mostem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Od dluzszego czasu pojawia sie oto taki problem.
Przy ruszaniu z miejsca gdy konczy sie zakres pierwszegu biegu i trzeba zmienic na drugi podczas wciskania sprzegla w momencie wysprzeglenia cos mi wali w most. Slychac takie dosc glosne uderzenie (wydaje mi sie ze to z mostu ale pewien nie jestem).
Najgorsze jest to ze sytuacja ta wystepuje tylko przy zmianie z 1 na 2 i to nie zawsze. Nie ma jakiejs reguly.
Czy ktos mial juz taki problem ???

hmm,ja bym obstawiał krzyżaki na wale
pzdr

Ja miałem taki problem.Dodatkowo występowały wstrząsy przy ruszaniu.I to rzeczywiście był krzyżak wału.Po wymianie nie ma problemu

sprawdz gumowo metalowe(i same gumowe?) tuleje w drazkach reakcyjnych z tylu przy moscie i przy budzie.(wsyztskie) poruszaj czy nie ma luzy - czasem guma sie wytlucze, i wali w metal.
Albo jeszcze tlumik Ci sie obija o most.
Albo masz padniete lozysko podporowe albo jego guma.

Cytat:
2005-01-08 15:11:40, _Vincenzo_ pisze:
Przy ruszaniu z miejsca gdy konczy sie zakres pierwszegu biegu i trzeba zmienic na drugi podczas wciskania sprzegla w momencie wysprzeglenia cos mi wali w most. Slychac takie dosc glosne uderzenie (wydaje mi sie ze to z mostu ale pewien nie jestem).

Witam....
To samo miałem chyba na wakacje....
Na biegu niebyło nic słychać ale przy zmianie biegu niezły łomot.

BYć może to ten sam problem.

Myślalem że to może krzyżaki lub lożysko w moście....
Popytałem sie kilku mechaników, no i dwie wersie sie pokryły...
Okazalo się że trzeba dokrecić śrube przy moście zaras za krzyżakiem....Trzeba go odpiąć i dokrecić tą śrube (jak sie nie myle klucz 24).
.... a już miałel jechać po nowe łożysko....

Pozdrawiam