Jakie zimówki do Esperaka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Doszedłem do wniosku, że kupię sobie jakieś oponki na zimę ale nie wiem jakie byłyby w miarę dobre i za mądrą cenę.
Nigdy takich bajerów nie kupowałem tylko jeździłem na letnich i tez było dobrze ale... teraz chcę sobię pojeździć troche na zimowych.
A może kupić używane...

Używane ?! z bieżnikiem 4mm - to już powinno się wymienić na nowe. Z tych tańszych 170-180zł Sawa, Dębica ,Pirelli a Kormorana nie polecam.Rozmiar najlepiej ten sam 185/65R14 ewentualnie dobież 175/70R14 indeks prędkości góra T (190km/h) może być niższy chyga Q 160km? bo tańsze. Wszyskto zależy od kasy laleepiej założyć nawet używane zimówki i dojeździć niż uczyć letnie jazdy figurowej.

A dokładniej może jakaś konkretna nazwa, rozmiar i jakaś orientacyjna cena
A może też felgi do zimówek

Barum Polaris 2

dokładnie polarisy są ok (a dwójka pewnie jeszcze lepsza) sprawdzają się we wszystkich warunkach - ja swoje testuję od sierpnia i jest ok

http://www.opony.com/producent.asp

kliknij tam mają promocję 40% taniej jakieś 190szt. to chyba ok cena

PS ja bym nigdy nie kupił używanego kompletu opon

Chopin

Cytat:
2004-10-28 15:42:49, elChopin pisze:
PS ja bym nigdy nie kupił używanego kompletu opon Chopin

Jestem tego samego zdania.
Czego jak czego ,ale używanych szrtów nigdy już nie kupię
Już bardziej wolę polskie, nowe opony.

Kiedyś kupiłem do Poloneza używane Semperity, z całkiem jeszcze dobrym bieżnikiem.

Co z tego ,że bieżnik był dobry, skoro guma była twarda (ze starości) i jeździło się jak na łyżwach

ja mam polarisy kupione dokladnie rok temu w www.baloon.com.pl zaplacilem 700zl za komplet i jestem zadowolony..powiem nawet ze wole jezdzic teraz w zimie na zimowkach niz w latem w deszczu na letnich conti eco :: ..

uzywane nie wchodza w gre..szczegolnie zimowki..bo tam potrzeba conajmniej 3-4mm zeby opona dobrze trzymala..a po za tym to tak jakby uzywana prezerwatywe kupowac..i to guma i to guma i obie jak pekna to jest katastrofa

[ wiadomość edytowana przez: qbaj dnia 2004-10-28 17:41:15 ]

Ja mam good year i są o niebo lepsze i cichsze, niż letnie dębice.
Polecam gorąco - ceny nie znam, bo nie ja kupowałem.
Jak autko sprzedam za małą kasę, to kompletne koła z zimówkami bedę miał do sprzedania.
Pozdr. P.

a czy do espero wejda zimowki 195/65/15 ? -zostaly mi takie po omedze , bardzo malo zuzyte to bym je wykorzystal -
ale tu drugi problem skad wziasc do tego felgi - jakie w miare popularne auto mialo takie 15" stalowki pasujace do espero w standarcie

Z popularnych aut można trafić 15-tki oplowskie stalowe. Na giełdzie za używki w b. dobrym stanie chcieli po 100 PLN za szt.
Rozmiar 195/65/15 do espero wejdzie. Trochę za szerokie. Auto straci nieco na mocy, wzrośnie zużycie paliwa. Twój wybór i z pewnością da się na tym jeździć. Jeśli opony po omedze są faktycznie nienaganne to te parę miesięcy się na nich przebujasz.

Cytat:
2004-10-29 18:38:45, Zzzz pisze:
a czy do espero wejda zimowki 195/65/15 ? ..."

Tendencja jest taka coby zimowe opony miały max rozmiar jak oryginał znaczy 185, niegłupie jest założenie 175 -nieco lepszy nacisk na jednostkę powierzchni....
195/65/15 ze opla spasi ale sam musisz ocenić jak się na tym jeździ zimą , przy dobrych gumach będzie pewnie Oki!

Nie zgodzę się natomiast z kolegami w temacie ...Nigdy nie kupię opon używanych"...Kilka razy zdarzyło mi się kupić używki /chociaż akurat nie do Espero/ i było idealnie! /a cena 50-60%! nówki/
Wszystko zależy od źródła zakupu -musi być pewne!-zawsze był to serwis wulkanizacyjny, opony były w idealnym stanie, "młode",dokładnie sprawdzone i z gwarancją /+opcja wymiany jeśli coś mi się nie spodoba/, w cenie często montaż.

Ostatnie "zimówki" /Barum Polaris 2/ kupiłem do Esperaczka od znajomego, przejechał niecały jeden sezon i zapłaciłem 400 za kpl. -wczesną wiosną ściągnął je wprost auta i w moje łapy

Natomiast mam niedobrą opinię o polskich zimówach ...po trzech zimach /i nie tak wielu kilometrach/ 2 Dębice Frigo Directional były do wywalenia mimo dobrego bieżnika!! -z jednej wylazły druty!! , druga miała 2 "buły" z boku!!

Dzieki za odpowiedzi.Po namysle zdecydowalem ze 15' zaloze chyba tylko z tylu z przodu moga byc faktycznie za szerokie ,
felgi 15 z vectry na 4 sroby (tego dowiedzialem sie po lekturze baloon.com.pl ) zamowilem u goscia ktory
sciagnal mi esperaka z niemiec - orientacyjna cena 30zl/sztuka

hmm no bedzie to ciekawie wygladalo z tylu 15stki a z przodu 14 ja na twoim miejscu chyba zalozylbym komplecik opon..skoro felga kosztuje 30zeta sztuka to ryzykujesz raptem 60zl..bo jak rozumiem masz 4 takie opony..jesli zalozysz tylko dwie to na przednia os i tak musisz dokupic pare zimowych 14stek..takie opony jakie masz i tak beda lepsze od letnich i mniej z tym kombinacji..jakos sie przez zime przetoczysz

no ale twoj samochod ty decydujesz

Rozzwiązanie problemu podsuwa dzsiejszy numer Auto świat w teście opon zimowych a ceny realne są o 30-35% np. www.baloon.pl
I jeszcze jedno w tym numerze jest porównanie Esperoz Vectra A.

Cytat:
2004-11-02 12:22:25, AdamZuk pisze:
I jeszcze jedno w tym numerze jest porównanie Esperoz Vectra A.

Lecę do kiosku

A może by tak wsadzić Kormorana SNOWPRO 185/65 R14 ??

Cytat:
2004-11-02 15:57:56, Kryszyn pisze:
A może by tak wsadzić Kormorana SNOWPRO 185/65 R14 ??

Miałem kiedyś komplet nowiutkich Snow PRO (w Poldku).
Naprawdę bardzo dobre opony, polecam

Tydzień temu założyłem Snowpro i jestem zadowolony, toczą się ciszej niż moje pseudo letnie Championy. Zobacze jak to będzie w zimę na śniegu Ogólnie jestem zadowolony, no i cena też przemawia za nimi.
Pozdrawiam

Cytat:
2004-11-02 19:37:44, Markoss pisze:
Tydzień temu założyłem Snowpro i jestem zadowolony, toczą się ciszej niż moje pseudo letnie Championy. Zobacze jak to będzie w zimę na śniegu

albo nie zobaczysz jak szybko temp nie spadnie to jazda przy kilkunastu stopniach na zimowkach moze byc krotka i watpliwa przyjemnoscia

Do entuzjastów Kormoran snowpro.Kupiłem te opony na zimę 2002/2003 i rozczarowanie, nie ciągną po śniegu a poza tym mogą być ale w końcu to opony zimowe.Wcześniej jeździłem na Kormoran S 100 to było to /tylko głośne/.Po roku sprzedałem komplet za 500zł i kupiłem Sava Eskimo S3 koszt obecny 170zł i jestem zadowolony, radzą sobie po śniegu całkiem dobrze.