Skrzynia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Musze kupic sobie skrzynie do Poldka,bo nie mam czworki.Myslalem ze bedzie pasowac kazda od jakiegokolwiek Poldka 1,5;1,6.Ale dzisiaj zaczalem czytac ogloszenia na Allegro,ktos tam chce sprzedac skrzynie i pisze ze nadaje sie tylko do Plusa.Jak to jest?Czy musze szukac skrzyni od Plusa czy starszamoge wsadzic?
Oto link http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22818876

Nie mowcie ze nikt nic nie wie na ten temat

pasuje każda

Cytat:
2004-03-21 17:10:28, danield pisze:
pasuje każda

Hmmm A 1,4 nie miał ciut innej obudowy ??

wszystkie skrzynie do 1.5,1.6 są takie same (obudowy) inne są tylko przełożenia a zmieniły się od momętu wprowadzenia szerokiego zawieszenia (inny moduł zęba) w 1.4 i 1.9d inne są obudowy sprzęgła i wałki sprzęgłowe przełożenia są bez zmian (takie jak w szerokim zawiasie)

A tak wogole,to ciezko jest naprawic skrzynie,chodzi o to ze wypada czwarty bieg i wogole nie da sie go wrzucic.Co moglo sie popsuc i czy naprawa jest bardzo skomplikowana?

Ja o ile dobrze pamiętam do wujasowi w Poldku wypadała jedynka i nie chciało mu sie naprawiać i kupił do Borewicza złożonego w 95 roku z silnikiem Fiata 1.5 skrzynie od Plusa 1.6.

jeśli wypada i niedaje się zapiąć to synchronizator i ewentualnie przesówka

Kup skrzynie na gieldzie i sie nie przejmuj pierdolami

Cytat:
KiLeR Wysłany: 2004-03-22 09:04:48

... i daj na Msze, może uda Ci się kupić coś całkiem "sprawnego"
ja też myślałem, że najprościej kupić używkę i po sprawie, ale niestety nigdy nie wiesz co kupujesz - zwłaszcza na giełdzie.
Chyba, że masz zaufane źródło - to co innego....
Sam przerabiałem ten motyw, dlatego po dwóch "przygodach" ze skrzynią giełdową sam naprawiam moją starą - przynajmniej wiem co mam.

Cytat:
2004-03-22 09:04:48, KiLeR pisze:

A potem nastepną, następną, następną, i następną. Moim zdaniem lepiej naprawić i być pewnym co jest w środku.

Ja sie nigdy na skrzyni gieldowej nie nacialem

Cytat:
2004-03-22 12:38:34, KiLeR pisze:

Bo wiesz na ktora gielde jezdzic!!

Na jedyna sluszna

Cytat:
2004-03-22 12:38:34, KiLeR pisze:

A ile ich kupiłeś???

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Mialem na mysli, ze nie spotkalem sie z tym, zeby ktos ze znajomych sie nacial. Jak kupilismy skrzynie dla szudra to smiag do dzis bezproblemowo

Cytat:
2004-03-21 21:28:34, BartekN pisze:
A tak wogole,to ciezko jest naprawic skrzynie,chodzi o to ze wypada czwarty bieg i wogole nie da sie go wrzucic.Co moglo sie popsuc i czy naprawa jest bardzo skomplikowana?

Sprawa jest mi znana z autopsji. Przyczyną wypadania czwórki i/lub braku możliwości jej zapięcia jest naogół rozkręcenie się nakrętki na wałku głównym skrzyni (na końcu trzyma zabierak sprzęgła elastycznego), ewentualnie wykręciły się wkręty mocujące płytkę dociskającą łożysko na wałku głównym - bodajże 6306, ewentualnie miałem przypadek że rozleciał się koszyk w tym łożysku.

Hej

A zeby sie do dobrac do tej przesuwki i synchronizatora czy tez do tych srub,to duzy problem,ciezko sie do tego dobrac,czy raczej nie powinno byc problemu?Bo chcialbym wyciagnac i samemu ja zrobic
Bo skoro latwo to w weekend ja wyciagam i bede probowal naprawic.A i co wogole powinienem kupic aby ja naprawic?

Poradzcie mi cos,bo musze to zrobic w ten weekend.Z gory dzieki!!!

Nie mowcie ze nic nie wiecie na ten temat.Szukalem juz chyba wszedzie i nic nie moge znalezc na ten temat.Napiszcie cos o tym.Plis