Pompa paliwa- chyba jeszcze żyje

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam panów ekspertów od ESPERYNEK i nietylko ma nietypowe i nurtujace pytanko:
od kilku dni usłyszlem niepokojaco ze moja pompa paliwa glośniej pracuje szczególnie jak jest wlaczony np kierunkowskaz do tej pory byla zupelna cisza z okolic zbiornika paliwa ( no chyba ze to na wskutek minusowych temp.) Lecz kiedys byla tez w moich rekach NESIA i tam to bylo nonstop - tzn jakas taka troche glosniejsza praca owej pompy... odkad mam ESPERACZKA problemu niebylo chyba ( od kilku dni jezdze bez radia) moze to jest powód... ale tak na powaznie mam zwidy czy nie

Moj Ojciec mial tak w Polonezie po wymianie pompy (po spaleniu starej po wycieku paliwa przez nieszczelny przewod). Po prostu odcial ja - bo jezdzi na gazie, czego ja raczej nie zrobie w Espero. Ale ten temat juz jest gdzies w archiwum. A tak na marginesie, wiele rzeczy mozna uslyszec jak sie jezdzi bez radia
Przykro mi ze Ci nie moge pomoc

Marcin, to znaczy że słyszysz działanie pompy paliwa w trakcie jazdy
Owszem, zaraz po włączeniu zapłonu słychać jak "nabija" ciśnienie, ale po odpaleniu, to jednak słychać tylko silnik
Też pomykam bez radia ( antena zamarzła !), ale takich dzwięków nie wyłapuję
Czy to na pewno pompa ?

Cytat:
2004-01-27 20:49:42, HenBas pisze:
Marcin, to znaczy że słyszysz działanie pompy paliwa w trakcie jazdy
Owszem, zaraz po włączeniu zapłonu słychać jak "nabija" ciśnienie, ale po odpaleniu, to jednak słychać tylko silnik
Też pomykam bez radia ( antena zamarzła !), ale takich dzwięków nie wyłapuję
Czy to na pewno pompa ?

Heniu na 100% pompa. TEn odglos niejest może strasznie głosny prawie go niema ze tak powiem ale sie ujawania jak sie wlaczy kierunkwskaz to wtedy w rytm kierunków slychac pompe hihihi ale to tez niema jeszcze jakies tragedi dzwiekowej.... pytam sie czy ktos ma cos takiego czy mi na sluch juz padlo

nie mam pomysła, chociaż może to dziwnie zabrzmi - moja pompa pracuje zdecydowanie głośniej, kiedy na wskaźnik paliwa zagląda widmo rezerwy
Ale słychać to wyłącznie w momencie włączenia zapłonu - potem jest tyle "ciekawych" dźwięków, że nie wiem czego słuchać, szczególnie teraz, np. -13 stC

Nurtuje mnie problem narastania dźwięku przy włączonnym odbiorniku elektrycznym
Czyżby coś się działo z ukł. elektrycznym?
Sam "szum" pompy może być spowodowany jej zanieczyszczeniem. W przypadku mojego autka co jakiś czas dolewam do benzyny środek czyszczący ukł. paliwowy, więc póki co nie mam problemu z samą pompą ani systemem zasilania. Jednak w Twoim przypadku niepokoi mnie właśnie to o czym wspomniałem na początku.