Getz - przymusowy postój

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Niestety, po raz pierwszy Gacek mnie zawiódł a co najgorsze 100 km od domu. Okazało się, że nie mogę z pilota otworzyć samochodu. Poinstruowany wcześniej przez dilera, otworzyłem samochód z kluczyka (włączył się alarm) otworzyłem maskę, kluczykiem od alarmu wyłączyłem syrenę ale to nic nie dało, alarm ciągle był uzbroiony i odcinał paliwo. Odpiołem akumulator, bo myślałem że może coś się zresetuje, obejrzałem bezpieczniki ale nic. Na szczęście ojcieć dowiózł mi zapasowy komplet kluczyków i z drugiego pilota udało mi się uruchomić samochód. A co najciekawsze od tego monentu zaczął też działać ten pierwszy pilot.
Czy ktoś z Was też miał taki przypadek ? Czy to wina pilota, czy coś zablokowało się a samochodzie?

Mój alarm to:BOXER WRC zakładany gratis przez dealera.

I mam jescze jedno pytanie, wyciągając wkurzony bezpieczniki, nie jestem pewiem czy dobrze je włożyłem. Szczególnie interesuje mnie beziecznik niebieski (15A) A ponieważ nie mogę zamieścić teraz zdjęcia to postaram się opisać, a może ktoś mógłby sprawdzić u siebie czy jest OK ?
Od dołu, pierwszy rząd: pusty, czerwony (10A), czerwony(10A)
Trzeci rząd: pusty, 10,10,15,15,10,10,pusty,pusty
Pozdrawiam !

Hmm, ale to nie Getz Cię zawiódł tylko alarm Nie jego wina że taki mu zamontowali
Podejrzewam, że masz piloty z aktywnie zmiennym kodem, tzn po każdym odbezpieczeniu i zabezpieczeniu pilot transmituje inny kod, który wcześniej dostaje od centralki.
To jest elektronika i z różnych przyczyn (np. silne pole elektromagnetyczne, wstrząs) może zawieść, wg. mnie pilot stracił kod i dlatego przestał działać, a dlaczego później zaczął... być może po rozbrojeniu alarmu drugim pilotem próba użycia pierwszego pilota zaskutkowała nadaniem mu prawidłowego kodu? Doprawdy nie wiem...

Przyczyna okazała się banalna - padła bateria w pilocie. Dziwne tylko, że po 1,5 roku użytkowania... Później jak trochę bateria "odpoczęła" to alarm zadziałał.
Od tego czasu wożę zapasową baterię ze sobą, bo co z tego, że auto sprawne jak nie mogę go odpalic...
Pozdrawiam!

Cytat:
2007-06-18 09:21:39, kuzak pisze:
...
Od dołu, pierwszy rząd: pusty, czerwony (10A), czerwony(10A) Trzeci rząd: pusty, 10,10,15,15,10,10,pusty,pusty Pozdrawiam !

od dołu: 15, 10, 10
trzeci rząd: pusty, 10, 10, 15, pusty, 10, 10, pusty, pusty

Cytat:
2007-08-31 13:58:43, termos pisze:
od dołu: 15, 10, 10 trzeci rząd: pusty, 10, 10, 15, pusty, 10, 10, pusty, pusty

Wielkie dzięki !!!