Wytłumienie samochodu. ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc, dzis w gazetce Auto Swiat przeczytalem o wytlumianiu drzwi. Powiem szczerze ze chyba sie na to skusze ze wzgledu na poprowe akustyki przednich glosnikow ( bynajmnije pisza ze sie poprawi ) Mam pytanie, czy ktos z Was juz cos takiego robił, jaka jest tego cena, czy jest to łatwe czy moze zlecic to jakiemus mechanikowi oraz oczywiscie jakie sa efekty?

http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=15595&f=17&hq=sciąganie%20boczków&start=0
pozdrawiam

No to juz mnie wyleczylo... sam robic tego nie zamierzam bo nic z tego nie wyjdzie. W jakich zakladach cos takiego robia?

Ze swojej strony, mogę dodać, że drzwi wytłumione przy użyciu maty bitumicznej wyglądają z grubsza w ten sposób... oczywiście wszelkie otwory, które tu widać, w wersji finalnej również są zaślepione

przewaznie to robia warsztaty ktore montuja radia iogolnie zajmuja sie Car Audio
z tym ze dobre wytlumienie w zakladzie jest dosc drogie
mnie proponowali 200 zl za 1 drzwi

Cytat:
2004-01-23 22:46:29, cezariusz pisze:
przewaznie to robia warsztaty ktore montuja radia iogolnie zajmuja sie Car Audio
z tym ze dobre wytlumienie w zakladzie jest dosc drogie
mnie proponowali 200 zl za 1 drzwi

To jeszcze nie tak źle
Profesjonalne montażownie car audio za wytłumienie pary drzwi włącznie z zabezpieczeniem przed rezonansem cięgien zamków, kabli, itp. potrafią wziąść 1000 - 1200 zł. ale dobre (podkreślam - dobre) wytłumienie autka, naprawdę poprawia odsłuch i możliwość odtworzenia w miarę precyzyjnie dobrej sceny dźwiękowej

Cos czuje ze zaczne szukac jakiegos blacharza ktory to zrobi...

Widziałem na Allergro matę bitumiczna:

Oferta nr 1
Oferta nr 2

Oferta nr jeden jest zdecydowanie lepsza: jest o 8,01 PLN tańsza (na przesyłkę już jest ) no i ma folię aluminiową!

A tak to obliczyłem:
O1: 1000cm x 15 cm = 15000 cm2 (cena: 69,99 PLN)
O2: 25 cm x 50 cm = 1250 cm2 (cena: 6,50 PLN)
Aby mieć taki sam kawałek maty z O2 trzeba kupić 12 sztuk (12 x 1250 = 15000). I tak wychodzi nam:
O1: 69,99 PLN
O2: 78,00 PLN

Czyli mata birumiczna (gorsza, bo bez aluminium) z O2 jest droższa o 8,01 PLN.

Ale się rozpisałem...

Maty bitumiczne z folią aluminiową odradzał już nie jeden spec z zakresu car audio.
Nie mam pojęcia skąd wzięła się opinia o jej rewelacyjnych właściwościach

Speedy, czyli lepiej wziac 12 kawałków tej za 6,5 PLN?

SpeedR a powiedz jeszcze jak w przypadku Twoim-jak wrazenia po wytłumieniu, ile materiały Cie kosztowały ?

Za maty płaciłem 15 zł. (kawałek 50 x 50 cm.) a kupiłem ich na zapas... 20 szt. więc całość kosztowała mnie 300 zł.
Do tego dochodził (w moim przypadku) koszt pianki wygłuszającej rezonans blach, gdzie raczej matą "trudno dotrzeć".

Jeśli chodzi o wrażenia, to powiem, że bardzo pozytywne, choć zostało mi jeszcze trochę samochodu do wyklejenia, m.in. niektóre części podłogi, dachu, bagażnika i całość między deską rozdzielczą a komorą silnika.

Po zabiegu z drzwiami zwiększyła się głębia basu z głośników (choć te pozostały jeszcze seryjne a więc mimo wygłuszenia efekt dźwięku jest delikatnie mówiąc - mało doskonały ). Poza tym wreszcie przestało dręczyć mnie delikatne, acz uciążliwe brzęczenie spowodowane odbiciem fali dźwięku od poszycia wewnętrznego drzwi. Ogólnie jestem zadowolony, choć mam jeszcze przed soba trochę pracy

Ta mata z oferty nr 1 z allegro wygląda identycznie jak mata z Castoramy po 19 zł rolka... i ma identyczne wymiary...
Kiedyś już o tym pisałem, ja wykleiłem sobie tą matą przednie drzwi i efekt jest ale słaby, choć wyraźnie zauważalny (na początku byłem rozczarowany, ale z biegiem czasu coraz większą różnicę widzę pomiędzy lewymi drzwiami - oklejonymi i prawymi - gołymi)

Mata:
http://www.soudal.pl/dekarskie/soudaband.htm

SpeedR, a gdzie kupiles te maty? I zdradz co to za pianka wygluszajaca, tylko nie NoiseKiller, a ten zwykly jej odpowiednik Prosze

Ale kombinujecie

Wiekszosc mat sprzedawanych na allegro to dosc ryzykowna sprawa.

Ja zrobilem w ogole inaczej

Co musialem kupic :

- spinki do drzwi przednich / 20 szt
- pianka pod panele podlogowe 2mm- rolka (dlaczego? - bo jest niepalna i nie lapie wody a przede wszystkim LŻEJSZA od mat)
- tasma dwustronna

Na drzwi przednie polozylem dwie warstwy pianki. Pianka byla przyklejona do drzwi i do boczku tak wiec po zlozeniu obie pianki tworzyly calosc.
Potem zdjalem tylnia kanape z oparciem oraz oslone glosnikow i przykleilem jedna warstwe pianki na calosci a na powierzchni oparcia dolozylem druga warstwe dla lepszego wytlumienia czesci bagazowej.

Czas... 5-6 godzin (z boczkami bylo najtrudniej bo nie maja plaskiej powierzchni).

Koszty ?
Smieszne

Rolka takiej pianki jest duzo tansza niz maty bitumiczne.

Właśnie duża masa maty jest jej zaletą!

A co do wygłuszenia to czytałem artykuł na stronach klubu FSO o wygłuszaniu.
http://www.fsoautoklub.pl/?action=tech_wygluszenie

Gość poszedł na całość! Zaczyna mi chodzić po głowie podobny pomysł...

Zaleta ?

W ktorym miejscu ???

Ja okleilem sobie pianka do paneli tylko boczki drzwi i niestety nie zauwazylem zadnej roznicy... Z taka mata moze by chociaz zniknal ten metaliczny odglos drzwi przy zamykaniu, wszak mata przylega cala powierzchnia do drzwi.

Qlogic... wszystko zalezy od tego jak sie to przyklei

Dobre głośniki mają obudowę z twardego i ciężkiego drewna.
Podobnie duża masa maty powoduje, że trudniej pobudzić ją do wibracji i stąd jej lepsze właściwości akustyczne