Dojazdowe koło

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć!

Czy ktoś z Was zamienił może oryginalny zapas na tzw. koło dojazdowe? Ja tak zrobiłem i niby wszystko OK ale mam pytanie: gdzie wozicie tą dojazdówkę?

Czy ktoś może przymocował ją do opracia kanapy od strony bagażnika ?

Jeśli tak, to w jaki sposób?

Pozdr.,
Wrolo

A zazwyczaj nie mam koła zapasowego, mam natomiast zestaw naprawczy (nie wiem po co go kupił mój ojciec to kicha) we wnece koła mam butelke na gazzzz a koło zapasowe tylko mi sie tłucze po bagazniku. Co do montarzu koła do scianki za kanapą powinno sie dac ale nie wiem w jaki sposób.

Cześć.
Ja tak zrobiłem.

Zamontowałem je po prawej stronie bagażnika za pomocą długiej śruby - tak na oko ze 20 cm (fi 6) - oraz dwóch kawałków blachy która dociska koło do siedzenia. w moim przypadku owa blacha jest dosyć gruba - ze 4 mm z otworkiem na środku. Szerokość to 1,5 cm. Długość dobrałem do średnicy otworu w kole dojazdowym. Oba kawałki blachy są skrzyżowane po to żeby równo dociskać koło do siedzenia. Montaż jest banalny. Odczepiasz pseudo tekturę przymocowaną do siedzenia od strony bagażnika. Twoim oczom ukaże się wzmocnienie oparcia tylnej kanapy - u nie w kolorze nadwozia. Właśnie w tym wzmocnieniu znajduje się kilka otworów (nie wiem po co są zrobione) ale jeden z nich idealnie trafia w środek dojazdówki. Przekładasz śrubę tak, aby gwintem skierowana była do wnętrza bagażnika (konieczny demontaż oparcia) i nakładasz koło, potem blaszki i podkładkę z nakrętką. Koło jest lekko pochylone bo jest zbyt wysokie do naszych bagażników ale jest stabilne i nie zajmuje miejsca.

PS.
W moim wypadku za blaszki posłużyły uchwyty do mocowania szafek kuchennych do ściany - miało być tymczasowo a jeździ już 2 lata.

PS.
Sorry za chaotyczny opis ale trudno mi się dziś skupić.

W razie pytań wal na priva.

Pozdrawiam

a od jakiego pojazdu macie dojazdowki
chodzi mi o to zeby pasowaly na przod i nie tarly o zacisk hamulca

Dzięki za opis montażu! Moja dojazdówka jest od VW (chyba) a jak ją kupowałem, to zwócono mi uwagę żeby rozstaw śrub wynosił 4x100mm.

Osobiści polecam taki rozwiązanie, gdy w miejscu zapasu jest zbiornik LPG naprawdę zwalnia się dużo miejsca w bagażniku a dojazdówka z drugiej ręki jest w cenie nowego pokrowca na zapas jaki sprzedawany jest na giełdach!

U żony jest zestaw naprawczy (spray), ale mam nadzieję, że nigdy nie będzie musiała go użyć...

Pozdr.,
Wrolo

Ja mam jak to sie mowi "szpreja" kupilem za 18zl . Zapasu nie woze - szkoda miejsca.

Miras! normalnie ZASZALAŁEŚ z tym mocowaniem! ...ale temat już "przerabialiśma" na forum i to bez porównania prościej!
Ja wzorem któregoś z kolegów klubowych postawiłem dojazdówkę /14" bo ta się mieści w pionie/ na "plecach" tylnej kanapy i zapiąłem ją taką solidną grubą gumą z hakami na końcach /do mocowania bagażu albo...zapasu w 126p/...wykorzystałem takie wzmocnienie z blachy, które jest nad oparciem i JUZ!...idelane, proste i 100% skuteczne! polecam!

A gdzie można za rozsądną cenę kupić dojazdówkę do esperaczka?
Pozdr.
P.S. W-wa i okolice

A na Zeran sie mozna przejechac, tam maja na pewno

Na Żeraniu były kiedyś po 40 złotych (półtora roku temu).

Ja kupiłem w Kobyłce ul. Olszewskiego 6 tel. 7862767. Jest tam warsztat wulkanizacyjny. Sprawdzają czy koło pasuje. Ja kupiłem jakieś 2 lata temu za 80 zł.
Kobar

Ja kupilem w niedziele dojazdowke od VW na giełdzie sam. we Wrocławiu - 40zl (wyglada prawie idealnie, moze z raz załozona byla, opona idealna), ale jak sie wpadnie wczesniej to mozna nawet taniej znalezc, jak szedlem to spotkalem goscia ktory taką samą kupil za 30zl.

pzdr
golob