Przełożenia biegów 5-biegowej skrzyni w Ladzie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam z zaprzyjaźnionego forum.

Chodzi oczywiście o skrzynię stosowaną w modelach 2105-2107. Czy mógłby mi je ktoś podać? Byłbym bardzo wdzieczny. Jeśli było kilka typów różniących się przełożeniami, to również liczyłbym na takie rozróżnienie. Do kompletu, jeśli by to nie sprawiło specjalnych kłopotów, za jakim(i) przełożeniem(-ami) tylnego mostu współpracowały te skrzynie.
I na zakończenie pytanie - czy da się przerobić 4-biegową skrzynkę na 5-biegową jak to jest np. możliwe w przypadku skrzynki z Polonki. Czy możliwe jest wykorzystanie np. bebechów i elementów ze skrzynki polonezowskiej. Mam takową z ładzianki ale bez 5 biegu mnie zupelnie nie rajcuje - muszem miec bo 4 do motoru 1.8 dohc to stanowczo za malo . Czy są dostępne w sklepach nowe części do skrzyń typu koła zębate, synchronizatory, łożyska - jakiej są produkcji (made in ex-CCCP czy np. są dostępne za krajów zachodnich - Niemiec, Włoch???).
Z góry dzięki za wszelkie info.

I 3,67
II 2,1
III 1,36
IV 1
V 0,82
R 3,53
Nowa V biegowa to ok. 1800-2000 PLN. Wg AUTO-LADY
Pewnie można przerobić na piątkę, ale dużo łatwiej po prostu zamienić na polonezowską...Tak mam zrobione.
Przełożenia mostu to 4,3 4,1 i 3,9, Najrzadziej spotykane ( w kombi 1200) jest 4,4

[ wiadomość edytowana przez: Grzegorz2107 dnia 2004-02-01 19:18:36 ]

Cytat:
Pewnie można przerobić na piątkę, ale dużo łatwiej po prostu zamienić na polonezowską...Tak mam zrobione.

Dzięki wielkie za info. Wiem, że dużo prościej zamienić na polonezowską, ale po pierwsze jestem właścicielem takowego pojazdu i wiem, że polonezowska skrzynia kiepsko zniesie pojemność 1.8 litra (po jeszcze paru modyfikacjach), które planuję tam zapakować (to z autopsji). Słyszałem, że ładowskie są trwalsze i cichsze, więc myślałem, że byłby to lepszy wybór niż poldkowska. W oryginalnej skrzyni do dohc denerwuje mnie arcykrótki 5 bieg o przełożeniu 0,87 - na trasach nie lubię wysokich obrotów . Nie zamierzam startować w rajdach, myślę więc, że z łajdaczki sobie sprawniej poradzi niz moja seryjna.
Co do oryginalnej zaś - do której o czywiście nie ma się czego czepić poza tym przełozeniem - mam inne plany. Ale o tym narazie sza...
Pozdrawiam Szanownych Ładziarzy.

Wiam Mrozia
Oj króciutka ta II w tej skrzynce .
Ale ta V - hmm - gdyby tylko te skrzynie rozdawali na każdym szrocie w stanie idealnym.... .
Nic to trzeba będzie most 3.7 wsadzić i po kłopocie