| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2004-01-27 01:26:52 Jechałem sobie grzecznie 60km/h, rano w niedzielę na uczelnię,
a tu BACH, policja stojąca na poboczu wystawiła mi lizaczek. Zatrzymali mnie za jazdę na halogenach i bez pasów. Po zatrzymaniu policjant podszedł do mnie, a że nie włączyłem awaryjnych aby ich nie zauwarzył, sam kazał mi je włączyć, po czym zrobił dziwną minę i obszedł samochód do okoła dwa razy poczym odrzekł: - Panie kierowco... zabieramy dowód za tylne kierunki świecące na czerwono Tłumaczyłem mu że to takie specjalne "amerykanske" lampy, więc odrzegł że muszę się zaopatrzeć w oryginały... Dostałem "zastępczy tygodniowy dowód rejestracyjny" który był po prostu małą katreczką papieru... Pojechałem z tym do najbliższej stacji diagnostycznej i mówie facetowi: - Podbije mi Pan to, mimo iż kierunki są nadal czerwone? A on na to że : - chyba sobie żartuję.... No więc zażartowałem sobie i poprosiłem Bartka aby do mnie wpadł bo mieszka nie daleko... Przekreciliśmy Bartka lampy do mojej fury, podjechaliśmy jeszcze raz i mówie że: - świecą już na żółto... Oni po oględzinach stwierdzili iż faktycznie jest OK, dali mi kolejny kwitek, świadczący o tym iż samochód jest w porządku i zapłaciłem za to wszystko 20pln...słownie: dwadzieścia złotych! Wróciliśmy, lampy z powrotem przekręciliśmy, i wszystko wróciło do normy... Dowód do odebrania w urzędzie gminy w wydziale komunikacji... |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-01-27 02:32:15 no lukasz..ale przekladajac na chwile lampy bartka nic nie rozwiazales ..przeciez nastepne spotkanie z policja moze sie skonczyc tak samo.. |
piotr-ek | 2004-01-27 06:45:47 I tak w koło Macieju-Łukaszu będzie?
PS. Bartek - ponoć tak picujesz auto a patrząc na zdjęcie to nawet śniegu szczotą nie zgarnąłeś. Feee! |
Lasombra Nehedar Abir Warszawa | 2004-01-27 07:35:15 Łukasz, pamietaj prawo mówi że kierunki mają świecić na pomaranczowo a jaki kolor ma obudowa to nie ma znaczenia, ja bym poszukal i pokobinował z bardzo mocnymi pomarańczowymi żarówkami, bo mogą cie znowu zatrzymać i znowu to samo bedzie.
Poszukaj w necie silnych pomaranczowych żarówek do kierunków( chociaż przy czerwonym kloszu... hmm) |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2004-01-27 08:13:57 Swiatła kierunkowskazow maja migac w kolorze pomaranczowym badz bialym. Kazdy inny kolor jest zabroniony.
|
ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2004-01-27 12:17:12
NIE PRAWDA! Światła kierunkowzkazów powinny świecić na żółto!!! Tak jest to określone w kodeksie!!! Sam byłem świadkiem jak mojego kumpla zatrzymali za to że jego przednie kierunki świeciły w kolorze coś pomiędzy białym a żółtym - poprostu fabrycznie miał białe klosze kierunków i pomarańczowe żarówki, jednak żarówki te dawały zbyt mało żółtego światła, a zbyt dużo białego... Naszczeście obyło się bez zabrania dowodu, ale rozmowa była długa... A co do moich czerwonych kloszy - to fakt jest taki, że gdybym nie jechał na halogenach to by mnie nie zatrzymali... ...ale mimo wszystko muszę pomyśleć nad tym patentem o którym wspomniał Lasombra, jednak nie wiem czy to zda egzamin... |
Maciej75 Brawo 1.4 MJet Poznań | 2004-01-27 12:24:30 Bartek jak to nie masz garazu przeciez widze na zdjeciu . wiem, wiem to przypuszczalnie garaz Łukasza, ale za taką przysługe to masz gratis od niego tydzień parkowania pod dachem, a póxniej to już lody puszczą |
piotr-ek | 2004-01-27 13:09:48
Aaaaa... Mam Cię. Wiedziałem, że nie jesteś taki picant jak piszesz, tylko potrzebowałem dowodów |
Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2004-01-27 15:40:02 Szyba byla tak zamarznieta ze skrobaczka niedalo sie tego sciagnac dopiero jak autko postalo w garazu to lod zszedl. A zreszta piotrek to jest posta o kierunkach Lukasza a nie o moim samochodzie wiec sie odwal odemnie |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-01-27 16:18:45 Policja powinna bezwzględnie karać jeżdżących na przeciwmgielnych przy dobrej widoczności! Nie rozumiem osób które jeżdżą na nich w dzień - to jacyś szpanerzy chyba, zresztą najczęściej w bmw lub golfach.
W nocy mogę ich trochę zrozumieć - polepszają oświetlenie drogi, ale bardzo oślepiają jadących z przeciwka. Jeśli ktoś z naprzeciwka w nocy zapodaje mi przeciwmgielnymi to ja mu też i gdy mam zly dzień włączam dodatkowo długie. Może gość zapomniał wyłączyć i mu to po prostu przypomnę Najgorzej jest z tymi, którzy włączają tylne przeciwmgielne... Przeciwmgielne można włączyć przy widoczności mniejszej niż ileśtam metrów (50? czy 200? niepamiętam), ale mgła musi być naprawdę gęęęęsta! Poza tym Łukaszowi powinni jeszcze wytknąć zamalowane na czarno odblaski (te w zderzaku) |
KUKI BMW5 warszawa | 2004-01-27 16:43:17 jeszcze nie spotkałem sie zeby seryjne halogeny dobrze ustawione oslepiały [ wiadomość edytowana przez: KUKI dnia 2004-01-27 16:44:31 ] |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-01-27 16:53:43 Oślepiają wszystkie.
Światła mijania dają uporządkowaną wiązkę świetlną, można wyraźnie wyróżnić granicę między światłem i cieniem "halogeny" natomiast rzucają plamę światła do przodu. Zapal sobie halogeny i podjedź do ściany lub np. drzwi garażu i porównaj ze światłem jakie dają światła mijania. |
rjsunset Daewoo Espero 1.5 16 ... Kraków | 2004-01-27 17:34:58 Bartek i Lukasz to nie tylko jak czytam dobrzy kumle, ale tez specjalisci od strony technicznej. Ja sie zastnawiam nad zdjeciem tapicerki w zimie i odkladam na cieplejsze dni, a oni żąglują sobie awaryjnymi |
ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2004-01-27 17:54:59
Takie odblaski nie są obowiązkowe... W wielu samochodach po prostu ich nie ma... A co do oślepiania halogenami: Mnie osobiście, jeśli jadę w nocy, to oślepiają ludzie jadący na długich, ale jak ktoś jedzie z naprzeciwka na halogenach, to nie ma to dla moich oczu jakiejś specjalnej różnicy... jak koleszka ma ochote jechać na halogenach i dzięki temu ma lepszą widoczność to niech se tak jedzie - mi to ani nieprzeszkadza, ani nie oślepia... A co do jazdy na halogenach w dzień - to mam taki patent, że mogę włączyć same halogeny bez zapalania się świateł postojowych które są powyżej, co w efekcie daje fajny wygląd gdy zapalone są tylko i wyłącznie same halogeny... Ale w tym przypadku zdania są podzielone... Widzę ROBERCIE_S że Twoje wypowiedzi są na poziomie ludzi starszych datą, którzy są przeciwni jakim kolwiek zmianom i związanych z tym wykroczeniom... |
cezariusz Klubowy Weteran AUDI A6 Lublin | 2004-01-27 18:06:23 lukasz
jak zrobilez ten patent z rozdzialem halogenow od pozycji?? czy tylne przeciwmgielne tez dzialaja u ciebie samodzielnie czy tylko z przednimi? mnie ogolnie tez halogeny nie przeszkadzaja chyba ze ktos ma tak rozregulowane ze swieca w oczy ale gorzsze od halogenow sa zle ustawione swiatla mijania i policaje na to powinni przedewszystkim zwracac uwage (do extremalnych przypadkow nawet nie trzeba przyzadow zeby to stwierdzic) a nie czepiac sie kolorow kieronkow |
Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2004-01-27 18:54:09
tylne światla to nie tapiserka co by mialy sie odkształcic podczas mrozu. Wiadomo ze zima ciezej sie je wyciaga ale spoko bardziej nam przeszkadzal mroz odktorego bolaly rece niz wyciaganie swiatel |
vulcanor BYŁA SOBIE ŁADA 2107 ... KATOWICE | 2004-01-27 18:56:58
OJ chłopie bzdury gadasz , kazdy samochód powinien byc wyposażony w 2 światła odblaskowe na tyle!!!! |
Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2004-01-27 19:02:47
Oj niestety to ty bzdury gadasz wiele samochodow niema dodatkowych odblaskow poza tymi co maja w swiatlach i jakos nikt o to sie nieczepia. Np fiat CC pokaz mi gdzie on tamma odblaski poza tymi w swiaylach |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-01-27 19:25:30 Przyznam, że mi również nie przeszkadza kiedy ktoś jedzie z naprzeciwka na światłach przeciwmgłowych.
Nie zgodzę się też, że owe światła produkują nieuporządkowany strumień światła. Naturalnie wszystko zależy od kilku czynników, jak ustawienie świateł (niezorientowanym przypomnę, że halogeny również można ustawić), technologia w jakiej halogen jest wyprodukowany, itp. W przypadku Espero halogen posiada gładki odbłyśnik, działający na zasadzie zwierciadła wklęsłego o stałej ogniskowej, natomiast za załamanie strumienia światła odpowiada żłobiony formowany klosz, z pionowym użebrowaniem. Tego typu konstrukcja była do niedawna bardzo popularna. Struga światła "wyprowadzona" z lampy tego typu ma niezmienny kąt padania światła, załamany w kierunku jezdni (nie świeci zatem prosto, w oczy kierowców jadących z przeciwka). W używanych obecnie bardzo często halogenach soczewkowych o załamanie i odpowiednie ukształtowanie strugi świetlnej odpowiada budowa samej soczewki, która jest dodatkowo niejako "ograniczona" poprzez zastosowanie tzw. przesłony horyzontalnej mającej zapewnić nieoświetlenie pewnej części samej soczewki, by wyeliminować zagrożenie oślepienia. Zauważcie, że np. w VW Golfie IV generacji wyposażonym w halogeny, są one umieszczone w zespolonej lampie czołowej, tj. praktycznie na poziomie świateł mijania. Jednak odpowiednia konstrukcja soczewki wyklucza tu efekt oślepiana ostrym światłem kierowców jadących z przeciwnej strony. W przypadku Espero, dodatkowym tego typu zabezpieczeniem jest fakt, iż halogeny umieszczone sa bardzo blisko jezdni, a więc dość nisko. Jeszcze jeden szczegół. Fabrycznie montowane halogeny (może poza jupiterami w Subaru Impreza Wynika z tego pewien fakt, potwierdzony przez prawa fizyki (optyki). Ponieważ świecą one dość mocno, będąc umieszczonymi blisko nawierzchni i zarazem będąc w stosunku do niej pochylonymi, efekt oślepiania może wystąpić w wyniku odbicia wiązki świetlnej. Wiązkę taką odbija jak wiadomo powierzchnia o pewnym (granicznym) stopniu "szklistości" a taka występuje, kiedy jezdnia jest mokra lub w oblodzona. Wówczas faktycznie nie należy przesadzać z używaniem halogenów. P.S Proszę też nie mylić halogenów z lampami dalekosiężnymi Pozdrawiam - Speed R |