MotoNews.pl

Glosniki w pulke czy w drzwi?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
mam zamiar dokupic sobie dwa glosniczki ale nie wiem gdzie je wpakowac. Wydaje mi sie ze w drzwi jest lepiej choc to kosztuje znacznie wiecej pracy ale ich nie widac i nie przeszkadzaja. Natomiast zamontowac w pulke prosto ale czy efekty beda takie same ?
Co sadzicie gdzie lepiej i czemu? Kto co ma i jak co komu gra ??
pozdrawiam,

Na poczaku wymienilbym te standartowe glosniczki... w drzwiach.

Ja w swoim ave wyzucilem z przednich drzwi te Toyotowskie wstawilem wyzszej klasy glosniki, dokupilem tweetery na slupeczki przednie bo nie mialem.. i to podlaczylem do malutkiego wzmacniacza - efekt niezly

Teraz czeka mnie to samo z tylnymi drzwiami... jak wymienie juz wszystkie te Toyotowskie na duzo lepsze, wtedy dopiero moze jakis subwoofer...
Ale tylnej polki nie ruszam :>

Pozdrawiam

p.s. chyba ze to Yaris 3 drzwiowy..no to wtedy zamiast tylnych drzwi pozostaje pola

JA się wypowiem jak mam w Uniaku.

Podobnie zrobiłem jak Darus. Najpierw wstawiłem całkiem niezłe głośniki w drzwi, tyle, że w Uno nie ma tam na nie miejsca, więcmusiałem robić specjalne panele z płyty MDF obciągane skają, zamontowałem tweetery w słupkach, a wzmacniacza nie instaklowałem, bo radyjko świetnie to pociągnęło. Efekt bardzo dobry, ale brakuje muzyki dobiegającej z tyłu.
Gdybym nie zmieniał samochodu, wstawiłbym jakieś 2 elipsy w tylną półkę, którą można obciągnąć cieniutkim materiałem, zasłaniającym głośniki dla osoby patrzącej przez szybę. Powinno to dać lepszy efekt niż głośniki w tylnych drzwiach.
Osobiście nie lubię wstawiania oprócz takich modyfikacji jak opisałem, jakiś tob basowych, baterii i innych, ale to już każdego osobista sprawa

Jest świetny zakłąd w Warszawie na Bemowie, który założył międzynarodowy sędzia car audio i on doradzi, jakbyś się nie mógł zdecydować Bemowo, pawilony na przeciwko Centrum Handlowego Bemowo. (nazwa Bemocar)

Mialem do czynienia właśnie z głośnikami w półce i w dzwiach. Instalacja w czarnym Ave opierała się o dobre głośniki z przodu / DLS/ o średnicy 165 mm a z tyłu w półce były elipsy 6/9" od Pioniera. I jeżeli na tym chcesz poprzestać, to jest dobry układ.

W białym Ave wymieniłem seryjne głośniki w przednich i tylnych dzrzwiach + tweetery, ale to z mysla o rozbudowie systemu o skrzynke z subwooferem i wzmacniacz. Tyle, ze $ mi sie skonczyla a na dodatek obecny system gra całkiem fajnie.

Jeśli myślisz jednak o większym basie i wzmacniczu polecam dobrej jakości, ale nie koniecznie duze, głośniki do przodu w drzwi, które odpowiedzialne beda za wysokie i srednie tony a do tylu mala tuba a lepiej skrynka z subwooferem + wzmacniacz.

[ wiadomość edytowana przez: przemo_z dnia 2004-03-05 11:31:42 ]

Figaro: nie wim jakim maniakiem muzycznym jesteś (jedni potrzebuja mniej inni wiecej), i jaka instalacje masz. Co do glosników w tylnej półce to opisal to chyba Bigman na swojej stronce. ja miałem tylko 2 glośniczki na podszybiu. Powyzej 100 km/h nic nie słyszalem. Postanowiłem wymienić. jak zobaczyłem oryginalne glosniki to się zalamalem. Kwaczące kaczki-zabawki maja chyba lepsze. Zamontowalem w drzwiach SonyXS-A1726 o mocy 140-40 (1 to max. imput power, 2 to rated i.p). Pewnie to nie jest wyskoka klasa bo kosztowały mało-nie znam się. Montowałem w zakładzie (jakis tam co sie zna na tym) i namowili mnie na jeszcze 2 wysokotonowe na podszybiu. teraz jak dla mnie jest super.basy walą az nogawki w spodniach podskakuja a cala szyba ładnie śpiewa

Chcialbym zamontowac cos zeby ladnie gralo. Wlasnie taki zestaw by mi wystarczyl, to znaczy wymienic te na podszybiu - bo one faktycznie do niczego sie nie nadaja, a do tego dolozyc jeszcze dwa, tylko gdzie lepiej w drzwi czy na pulke?
Bylem w ASO pytalem z ciekawosci ile oni sobie za cos takiego licza. Ale nie duzo sie dowiedzialem, nawet nie powiedzieli czy kable sa juz wyciagniete pod drzwi czy na tyl czy tez ich nie ma - bo to by sprawe znacznie ulatwilo.

Ja mam w półce i jestem bardzo zadowolona. Dźwięk znakomicie się rozchodzi, bo masz na tej samej wysokości głośniki z przodu i z tyłu a do tego bagażnik robi za pudło rezonansowe. Osobiście polecam to rozwiązanie.

Pozdrawiam
Katka

Ja mam wersję Terra czyli w standardzie z 2 głośnikami. Instalacji w drzwiach nie było - wpieli mi się do tych na podszybiu ale Bigman opisuje jak to zrobić lepiej nagłośnienie
Instalacji z tyłu nie miałem tym bardziej a jej pociągnięcie to już zabawa i dodatkowe koszty więc ja sobie darowałem. Jak bym miał kabeli to pewnie bym dał głośniczki a dla czego by nie.

Najpierw do wymiany powiny isc glosniki (13 cm chyba) na podszybiu - poznije w drzwiach - moim zdaniem (probowalem dosyc niedawno) jesli nie jest sie melomanem to nie powinno sie montowac od razu z tylu - a wiec 1. podszybie 2. drzwi 3. polka - taka kolejnosc powinna obowiazywac - co do wymiarow to je pewnie znasz

Na początku zgodze się ze zaloż sobie głosniczki standardowe na np. z coaxami soprani bedziesz juz miał spox, pozniej możesz zadbac o srednie i nieskie, srednie bym dał w przednie drzw a niskie w tylne "drzwi"

Hej, powiem tak... Ostatnio kupiłem nowe radyjko do mojej korolli. Fabrycznie są w niej tylko głośniki w dzrwiach, fi może 10? Zakładacze dołożyli mi w półę z tylu Magnaty 6x9 i głowę mi normalnie urwało. Gra świetnie. Tak sobie myślę, że potrzebne i w pólę i w drzwi...