| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2010-02-02 18:16:30 |
rysiu1 Klubowy Weteran było espero jest voy ... Gorzów Wlkp. | 2010-02-02 18:21:21 To teraz powiedz ile kosztowała przeróbka reflektora i czy mz autopoziomowanie |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-02-02 18:28:38 z mojej strony powiem tylko, ze Pstrusio-zenony spowodują dwa straszne wydarzenia w Klubie :
- Zoltar się obrazi na śmierć - SpeedR popełni samobójstwo |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2010-02-02 20:29:23 Koszty nie pamiętam ale Pstruś wspominał ze cos ok 500zl
palniki 5000k montaż odwracalny bo wkrecony w fabryczne dziury w odłyśniku zestaw bixenonowy z alledrogo Resztę niech dopisze lub poprawi Szpec PS po dzisiejszym mandacie chyba założe 4300 jak to napisał Krzychuchu |
rudi Espero Wloclawek | 2010-02-02 20:42:25
czyli faktycznie pełna profeska - ciekawe jak wkręcił od środka, chyba rozklejał jakoś i dlaczego biksenony- o ile wiem to są przecież mijania i drogowe w jednym i może to jeszcze w espero działa, to szacunek ale chyba nie skrętne są |
PSTRUS Warszawa | 2010-02-02 21:04:05
Lampe rozklejałem w piecu 85C+termoobieg 12min. klosz odchodzi sam od kości. Dodam że był problem z przesłoną od długich w soczewce, ale elektromagnes dostał impulsa 16v i odblokował przesłone to tyle z problemem "bizenka".Reszta to wiercenia,ustawiania,okablowanie i takie tam pierdołki. Potem zapodam spryskiwacze a'la skoda oktawia, zbiornik w nadkole a'la espero z abs, pąpkę la vw+ samopoziomowanie a'la pstruś. Tylko jest problem z napisem na kloszu HC/R, zapomniałem go usunąć i napisać D2S Choć sam zestaw homologacje posiada |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2010-02-03 00:16:20 w styczniu byłem z kluchą na przeglądzie. Diagnosta zerknął na hamulce, nr nadwozia, hamulce i zawieszenie. Ale najwięcej czasu zajęło mu ustalenie czy jest samopoziomowanie. Zdziwiłem się, bo przecież klucha ma ksenony fabryczne i posiada samopoziomowanie, ale na moje pytanie diagnosta powiedział, że coś im się w przepisach pozmieniało i sprawdzają pod tym względem wszystkie auta z zenonami. Tak piszę ku przestrodze |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-02-03 00:38:05
Diagnostom to raczej w łbach się pozmieniało a nie w przepisach! -ostatnio to się przywalił do tego że z przodu tablicy rej. nie mam "centralnie" , jeno po prawej stronie zderzaka
/9 lat z rzędu mieli od nas niezły "przerób"- min. kilka aut rocznie przeglądali , po takich numerach, ostatni raz "panowie diagnosty" mnie tam widziały ! / Wprawdzie co do czajna-zenonów słusznie bym rzekł się przywalają ale nigdy i nigdzie nie spotkałem się z opisaną przez Ciebie nadgorliwością dot. fabrycznych ! Pstruś! ..po raz kolejny ...gratulacje za pomysł i wykonanie ! aaa....o aspektach formalnych nawet nie piszę, bo wylano tu już tyle "wody" w tej materii , że szkoda zajmować miejsca
[ wiadomość edytowana przez: bogdan1 dnia 2010-02-03 00:43:29 ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2010-02-03 07:29:48
No gdyby to był mus to alfa romeo by homologacji nie uzyskała. |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2010-02-03 12:08:25 Z tym ze alfa blachę ma po lewej stronie
Może to właśnie było powodem nadgorliwości diagnosty |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-02-03 12:15:21
wg tego co się wstępnie już zorientowałem , nie ma w przepisach punktu o obowiązku centralnego instalowania tablicy z przodu pojazdu ...a tym bardziej , że można po lewej , a nie można po prawej !.. Wdzięczny będę jak ktoś się dokopie szczegółów (z czystej żywej ciekawości nawet ) ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2010-02-03 12:50:54
Jeszcze takowe muszą istnieć. Szkoda, że diagnosty się nie zapytałeś "na jakiej podstawie". Jak taki mądry to niech Ci pokaże przepis, albo przynajmniej poda nr dziennika ustaw czy innych zarządzeń. Jak go nie ma to niech nie wymyśla problemów, bo za malutki jest. Ma stosować odgórne przepisy, które w dobie Internetu są dostępne dla każdego. PS. Bogdan napisał "po prawej stronie zderzaka" (czyli tam gdzie ma alfa zamontowaną), a nie "po prawej stronie auta" (czyli po przeciwnej stronie niż alfa ma), a to oznacza wg mnie co innego. [ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2010-02-03 12:52:45 ] |
robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2010-02-03 14:54:49 Polskie prawo w tej sprawie jest trochę pokręcone. Jak wiadomo samochód powinien posiadać 2 tablice rejestracyjne, Kilka miesięcy temu byłem przypadkowo świadkiem jak pewien pan chciał zarejestrować samochód o pojemności 49 cm i dostał jedną, kwadratową tablicę, ponieważ pojazd jest zarejestrowany jako motorower. Ciekawe jak będzie przekonywał że samochód to motorower A co do prawidłowego rozmieszczenia tablic tutaj coś znajdziesz ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2010-02-03 19:01:40 § 2.
1.Kształtu i wymiarów miejsca przewidzianego do umieszczenia przednich tablic rejestracyjnych nie określa się. I sprawa jasna. Inna sprawa to taka, że auta uzyskujące homologację w Niemczech czy Hiszpanii uzyskują ją z mocy prawa również w PL. I idąc tym tokiem rozumowania jak kiedyś ktoś dostanie homologację na auto bez kierunkowskazów, to wszyscy polscy kierowcy będą mogli zdemontować kierunki. |
roland66 Klubowy Weteran Espresso 1.8 CD Wrocław | 2010-02-03 19:59:51
I dobrze. Większość Polaczków za kierownicą i tak nie wie do czego kierunkowskazy służą
Pzdr. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2010-02-03 21:05:15
a co ma kształt i wielkość miejsca przewidzianego do umieszczenia przednich tablic rejestracyjnych do umiejscowienia go na samochodzie? w tym rozporządzeniu istotniejsze z uwagi na poruszany problem jest ten zapis: "2. Miejsce to powinno być takie, aby po zamocowaniu tablice spełniały następujące wymagania: 1. położenie tablicy względem osi podłużnej pojazdu: 1. środek tablicy nie może być położony na prawo od wzdłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu, 2. lewa krawędź tablicy nie może być położona na lewo od pionowej płaszczyzny równoległej do wzdłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu i przechodzącej przez jego lewy obrys;" |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-02-03 21:32:11
czy "wzdłużna płaszczyzna symetrii pojazdu" ? ..to to samo co np. umowna "oś symetrii " auta ? No i teraz jaki przyjąć punkt odniesienia do tego przepisu?? - patrząc " od przodu" czyli tak jak się patrzy na przednią tablicę ...
czy może patrząc z miejsca kierowcy ?? - co nie bardzo ma sens
a to .:
to niech mi ktoś łopatologicznie przetłumaczy na polski bo zbyt zmęczony jestem żeby zrozumieć słowa twórcy tego punktu ![]() |
Skorupa-S1 Klubowy Weteran Nie pomógł ani razu Wieluń | 2010-02-03 21:49:42 Sami Elite 1000/2000 w tym wątku i większość nie na temat, ale Żółtodziobów tępicie na każdym kroku... |