Zderzak

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy wymagane jest miec tylny zderzak , czy nie majac go policjia sie nie czepia i jak sprawa wyglada z przegladem,czy ktos sie orietuje w tych przepisach

niestety trzeba. i przeglądy i policja. teoretycznie za samoróbę typu zderzak z rurek też mogą dowód zabrać. zderzak musi być taki w jaki producent wyposażył to auto.

Przepisy nic o zderzakach nie mówią. Samochody jeżdża bez zderzaków, więc chyba policja nic Ci nie zrobi. Myślę, ze na przeglądach też nie bedzie problemów. Tutaj trzeba by ustalić , czy przeróbka polegajaca na zdjeciu zderzaka wpływa na bezpieczeństwo. Moim zdaniem nie, ponieważ zderzak chroni tylko przy małych prękościach przed zbytnimi stratami "w sprzęcie". Przy wiekszych prędkościach i tak zderzak odpada i "gniecie sie blacha".
Gorzej jakbyś chciał startować w KJS-ach. Tam samochód musi mieć zderzaki.
p.s. ciekawe ,czy zaraz podniosą sie głosy, że Ładna ma solidny zderzak i jest on bardzo bezpieczny

-----------------
Dawniej najszybsza Łada w klubie i prawdopodobnie najlepsza Łada na świecie.

a mnie kiedyś zatrzymała policja (jeszcze maluchem) za brak tylnego zderzaka - stali za mną na światłach na szczęście puścili wolno,bo akurat tył miałem w podkładzie i mówiłem,że tylko kawałek do szkoły muszę podjechać,a jutro maluję ten tył i musiałbym znów ściągnąć zderzak itd.
ale powiedzieli,że to jest ingerencja w stan techniczny czy cuś takiego (chodziło,że zrobiłem inaczej niż ktoś to zaprojektował,fabryka wykonała,a ktoś na tej podstawie dopuścił do ruchu)...
dlatego generalnie twierdzę,że nie można bez zderzaka-coś tam musisz mieć

spróbuj pogadać w takim razie z policjantem który zabiera Ci dowód za brak zderzaków. Zderzak ma nie tylko chronić twoje auta ale również pieszych. co prawda w starych autach zderzaki raczej niespełniają tego warunku ale przepis jest przepis. interpretacja przepisów przez policję może być na twoją niekorzyść. poczytaj przepisy, zrób kopie i zabieraj do auta i przy kontroli próbuj się wykłucać. albo idź na sprawę do grodzkiego.

Cytat:
powiedzieli,że to jest ingerencja w stan techniczny czy cuś takiego (chodziło,że zrobiłem inaczej niż ktoś to zaprojektował,fabryka wykonała,a ktoś na tej podstawie dopuścił do ruchu)...

to dobrze powiedzieli
Ale jak zdejmiesz fabrycznie montowany spojler, to też jest ingerencja ....
A ludzie jeżdzą bez zderzaków, bo fajnie wygladają i jest OK

-----------------

a moim zdaniem zdejmowanie zderzaka to nic innego jak buracki tuning.

Niech żyje buracki tuning.

-----------------

Bardzo podoba mi sie taki "buracki tuning". A juz najbardziej buracko wyglądaja VFTS'y

co wy macie do tego biednego zderzaka co niektorzy, przeciez wiadomo ze najlepiej 2107 wyglada ze zderzakiem, mi sie tak chocby zdaje.
A po drugie jak nie bedziesz mial zderzaka z tylu to przy lekkim uderzeniu dostajesz bezposrednio po blachach (koszty naprawy rosną), i nie zapomnij ze masz zaraz za blacha zbiornik paliwa, tak wiec dla bezpieczenstwa bym zderzaka nie sciagal.

[ wiadomość edytowana przez: Franc dnia 2004-01-28 21:29:08 ]

TAA. a powiedzcie mi ktore nowe auta maja zderzak?

Witam
Cytat:
2004-01-28 20:12:03, Yanosik pisze:
...........
p.s. ciekawe ,czy zaraz podniosą sie głosy, że Ładna ma solidny zderzak i jest on bardzo bezpieczny

Po co sie mają podnosic? gentlemani o faktach ni dyskutuja

Wiec tak - ja sam sie przymierzam do wywalenia zderzakow - byc moze ze pojde na calosc, i wywale wszystko - tj wszystko zbedne
ze srodka.
Podobno ktos ma papier na policje, ze mozna jezdzic bezzderzaka, jak jakas tam odleglosc pomiedzy swiatlami itd itp.
ALE!!! moze to i plota.
Chcialbym przestrzec tu wszystkich, nawet jak masz papier to jak beda chcieli to naskocza
Prosta sprawa - znajomy jechal - capneli go na radar - wyszlo ze przekroczyl predkosc -a on, cwaniak,(nie chcial placic)- mowi
-No to panowie policjanci- prosze mi pokazac homologacje na radar, ze urzadzenie jest sprawne, wyskalowane itd.
Policjant jeden, podszedl do drugiego, po chwili wraca do kierowcy i mowi:
Wie pan co?? No niestety tak sie jakos sklada, ze my nie mamy tej homologacji ze soba, ale za to pan, niech nam pokaze - gasnice z przegladem, apteczke, a te alufelgi to chyba nie od tego auta, a te opony to tez cos nie takie chyba.
I skonczyla sie gatka - wolal zaplacic za przekroczenie predkosci!

Zderzak jako taki - ten z przodu, to chyba po to jest, ze jak by sie niedaj Boze walnelo pieszego, to ma ladowac na masce, a nie pod kolami.
A z tylu? hmm nie wiem, moze bak ma chronic itp.

Jak beda chcieli to sie przxyczepia i powiedza ze to nie fabryczne!
Wiec co trzeba zrobic? Wozic Homologacje VFTS'a ze soba- i pokazywac ze jednak tak ma byc

Cytat:
2004-01-28 21:25:43, Leszek_Gdynia pisze:
Bardzo podoba mi sie taki "buracki tuning". A juz najbardziej buracko wyglądaja VFTS'y

To czemu nie zdejmiesz zderzaków w swojej?

Bo nie mam VFTS'a tylko 2107.

Cytat:
Zderzak jako taki - ten z przodu, to chyba po to jest, ze jak by sie niedaj Boze walnelo pieszego, to ma ladowac na masce, a nie pod kolami.
A z tylu? hmm nie wiem, moze bak ma chronic itp.

hmmm.. jeśli chodzi o przedni, to jak walniesz pieszego powyżej 1 m wzrostu to i tak laduje na masce (choć tego jeszcze nie sprawdziłem w praktyce, moze jutro kogoś upoluję, to napiszę )

-----------------

Czesto widuję auta bez zderzaków - i jakos jeżdzą .Myslę,ze generalnie cięzko byłoby się dogadac z policjantem, który będzie chciał za to zabrać dowód. W obecnych autach (przynajmniej niektórych - zderzak preaktycznie "Zlewa się" z karoseriąi nie stanowi jakiegoś "oddzielnego"elementu. Ale niech ktoś mi powie ,że np. Fabia czy nowe A4 wygląda łądnie bez zderzaka W nowych autach po zdjęciu zderzaka pół przodu lub tyłu to po prostu goła blacha, cofnięta o kilkanaście centymetrów i do tego jeszcze z przetłoczeniami. Tylko niektóre stare auta mają swój "urok" bez zderzaków i jego ściągnięcie (np. w przypadku 2105, czy f131 lub alfy gta ).Moim zdaniem dodaje to tym samochodom trochę drapieżnego wyglądu, jesłi od tego są jeszcze założone szerokie klasyczne aluminiowe felgi z oponami wystającymi poza pas przedni....jak ta alfa... Mnie osobiście bardzo podoba się 2105 bez zderzaków
A

[ wiadomość edytowana przez: pawel_krakow dnia 2004-01-29 00:20:50 ]

zderzak chcialem wywalic bo mialem po stluczce i byl zmasakrowany ale zdejmujac go dzis rano stwierdzilem ze chyba go jakos doprowadze do stanu uzywalnosci no i udalo sie, nawet nie wyglada tak zle.juz jest na swoim miejscu.