| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-10-15 10:15:26 Witam!
Panowie proszę o opinie w na tenat jak w tytule. Czy np widząc taki znak przed sobą:
Kiedy sygnalizujemy: 1.Jadąc przez skrzyżowanie na wprost (prawy kierunek). 2.Jadąc w lewo na skrzyżowaniu (lewy kierunek). Kurna mnie uczyli (prawko od 1993), że wykonując manewr na skrzyżowaniu zawsze powinniśmy to zasygnalizować. Więc odpowiedź 2, i tak też robię. Ale obserwójąc nasze drogi 80% kierowców robi wg p.1 |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-10-15 10:29:16 W takim razie 80% kierowców których widzisz popełnia wykroczenie!!!
Co do kierunkowskazów - włącza się je tak jak na każdym innym skrzyżowaniu - jak jedziesz w lewo - to w lewo, prosto - to nie włączasz itd. Ot cała filozofia... A jeśli ktoś jadąc prosto włącza prawy kierunek - powoduje ewidentne zagrożenie dla innych kierowców wprowadzając ich w błąd. Nadjeżdżający z prawej podporządkowanej będzie myślał, że skręca on w prawo więc zgodnie z przepisami wyjedzie, myśląc że ma wolną drogę co spowoduje kolizję. |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-10-15 11:47:46 Jak najbardziej zgadzam się z Wami, jadąc na wprost, jadę na pwrost , nic nie sygnalizuje, skręcajac włączam kierunek, PROSTE!! |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2004-10-15 12:15:42 Zgadzam się z przedmówcami Nic dodać, nic ująć |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-10-15 12:27:41 Jest jeszcze inna sytuacja - takie samo skrzyżowanie jak na rys. powyzej, tylko bez tej drogi podporządkowanej po prawej. Wówczas gdy ktos jedzie przez skrzyżowanie prosto jeśli włączy prawy kierunek daje znak nadjeżdzającym z naprzeciwka, że mają wolną drogę. ja tak robię i wielu innych kierowców również. To upłynnia ruch i zwiększa przepustowość skrzyżowania |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-10-15 13:08:23 Tak dokładnie Panowie, to jest zgodne z przepisami. Tylko, że jak pisałem przy skręcie w lewo kierunki oszczędza ok.80% kierowców. Nie mówię, że to mnie jakoś razi, ale wkurza mnie jak ktoś jadąc na wprost daje prawy kierunek. A i jeszcze jedno czy ktoś zna dokładnie który przepis kodeksu o tym mówi. A może jest takie skrzyżowanie gdzieś w testach na prawko? |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-10-16 08:16:31
Tu nie idzie o oszczędność Michty. Ludzie którzy widzęc taki znak przy skręcie w lewo nie używają kierunków bo twierdzą, że są na głónej i nie mają obowiązku. A poddałem taki temat do dyskusji bo ostatnio rozmawiałem ze znajomym Polismajstrem (dzielnicowy) i on twierdził, że nie ma potrzeby sygnalizować skrętu na głównej. Ale ja jestem z natury człekiem przekornym i nadal będę sygnalizował skręt na skrzytżowaniu. Bo przecież tak jest bezpieczniej. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-10-16 12:15:14 To albo twój dzielnicowy jest żartownisiem albo dyletantem. |
Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2004-10-16 12:20:06 Kisztan - zgadzam sie z Toba w 100%... na pewno nie zaszkodzi zasygnalizowac skretu ... (nawet jadąc główną) |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-10-16 13:26:10 Szukałem dokładnie jakiegoś paragrafu w kodeksie jednak znalazłem tylko to:
|
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-10-20 08:05:36
No nie koniecznie musi tak byś jak to opisujesz. Koleś który jest po Twojej lewej stronie widząc, że Ty sygnalizujesz skręt w prawo może spokojnie skręcać w lewo. Ale jeżeli nie dasz mu sygnału kierunkowskazem to musi czekać aż opuścisz skrzyżowanie bo myśli, że pojedziesz w Prosto (czyli jego lewą - tam gdzie on skręca) |
malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2004-10-22 09:31:54 znak"stop" nakazuje tylko zatrzymanie |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-10-22 10:23:01 Malin2 na rację
Po prostu widząc znak STOP musimy sie zatrzymać i upewnić czy możemy kontynuować jazdę, a widząc znak Ustąp pierwszeństwa takiego obowiązku nie mamy, upewniamy się tylko, że nic nie jedzie i możemy dodać gazu, ale jeśli mamy kogoś na prawej stronie i on ma STOP to mamy obowiązek sie zatrzymać i przepuścić. qbaj pyta:
Tu zależy co mówią znaki, jeśli mam znak, że jest skrzyżowanie i pod znakiem (droga z pirwszeństwem) jest tabliczka (kwadratowa) informująca o tym, że droga główna skręca, a np podporządkowana jest na wprost to sygnalizuje jazde po łuku. Ale jeśli jest to lekki łuk i nie ma znaku, że główna skręca to w 90% |
Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2004-10-22 15:10:30 Ja jezdze tak. Jezeli stoje na pasie do skretu w prawo i jest strzalka namalowana na ulicy ze ten pas idzie w prawo (czy w lewo) to kierunku niedaje bo poco? jak inaczej niemoge jechac tylko tak jak pokazuje strzalka. A jak jestem na drodze z pierszenstwem ti jest skret w lewu lub w prawo to tez niedaje bo poco? jak jestem na drodze z pierszenstwem. a dawanie kierunkowskazow od tak dla pewnosci moim zdaniem jest bez sensu trzeba patrzec na znaki. |