| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
koperfil warszawa | 2004-01-20 14:45:59 Witam kolegow.
Objawy sa nastepujace: -dopuki silnik jest zimny jest ok. (tmp <85 C) -po nagrzaniu przy szybkim przyspieszaniu przy 4krpm przerywa (spala w wydechu). -czesto gwaltowne nacisniecie pedalu gazu przy malej predkosci powoduje dlawienia a nawet zgasniecie silnika. -komputer nie rejestruje bledow. Rzecz dotyczy espero 1500 6lat 80kkm bez gazu. Czy dysponuje ktos mapa charakterystyk kata wyprzedzenia zaplonu? Bede wdzieczny za podeslanie na adres: koperfil@poczta.onet.pl Za wszelkie porady i wskazowki dzekuje. |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-01-20 15:12:16 Ja na początek radził bym sprawdzić kąt wyprzedzenia zapłonu i rozdzielacz zapłonu przeczyścił. Lambdę wykazał by komp na błędach
|
RICO__ Espero 1,5 LPG Kraina wiecznych lodów | 2004-01-20 15:22:40
A któż go nie ma.... |
HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2004-01-20 19:07:15 Mnie to kojarzy się z jakimś niedomaganiem układu paliwowego -kiedy był wymieniany filtr paliwa, bo może jest zapchany? |
Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2004-01-21 11:33:48
Wygląda to na permanentne zubażanie mieszanki, aż do gaśnięcia przy dodatkowym zubożeniu poprzez nagłe otwarcie przepustnicy. Dziwne, że nie mając gazu i "emulatorów", obwód sondy Lambda nie pokazuje błędu. Może s.Lambda jest do wymiany ? Wepnij się w obwód sondy Lambda i sprawdź napięcie - czy aby nie spada do zera. |
Wiktor_ galant Kielce | 2004-01-21 11:43:57 przy podobnym przebiegu i przy takich samych objawach czyli napoczątku silnik dławił się przy 4 tys obr a potem przy 2 winowajcą był zapchany katalizator
Wiktor |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-01-21 15:32:45 Ja również sprawdził bym ukł. wydechowy.
Po nagrzaniu pracuje inaczej niż na zimnym silniku, więc zaczął bym od tego |
Maciej75 Brawo 1.4 MJet Poznań | 2004-01-21 16:42:46 Popieram wersję z układem wydechowym, podobne objawy odnotowałem w CC, przyczyna był mechanicznie uszkodzony katalizator, który przytykał wylot spalin. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-01-23 00:33:42 A kontrolka sprawna?
Komp powinien niewątpliwie wykryć uszkodzenie lambdy polegające na jej odłączeniu... Może miałeś kiedyś gaz? niektórzy gazownicy aby uniknąć problemu zapalającej się lampki odłączali ją od kompa i podłączali do ukladziku, który po przekręceniu kluczyka zapalał ją na chwilę, aby właściciel auta nie skapnął się o co chodzi. A kod 12 wyświetla? |
koperfil warszawa | 2004-01-23 07:54:17 Kontrolka jes sprawna.
A instalacji gazowej nie mialem i nie mam |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-01-26 09:02:02 Może za krótko czekasz?
Przede wszystkim komp musi się przestawić w tryb tzw. otwartej pętli. Po uruchomieniu komp pracuje w zamkniętej pętli, bo lambda jest zimna i jeszcze nie działa. Komp przestawia sie na otwartą pętlę po osiągnięciu przez silnik odpowiedniej temperatury. ECM poznaje to po odczytach z CTS. Może w nim tkwi usterka i silnik nigdy nie przechodzi na otwartą pętle? poza tym po odłączeniu lambdy ECM koryguje ilość wtrysku paliwa i dopiero po iluśtam nieudanych próbach wywala błąd. Więc może musisz trochę poczekać? Zdaje się że ktoś z klubowiczów poznał dokładnie zasady działania ECM (chyba Pawol) i mógłby sie wypowiedzieć bardziej kompetentnie |
Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2004-02-05 11:26:19
Z tego co wiem, przy zwartych stykach AB nie powinno w ogóle włączać się silnika. A miernik powinien wyświetlać napięcia od 0 do 0.9V (prawidłowa praca Espero i in.silników na bogatą mieszankę od 0.3 do 0.7 V) . Jeśli w czasie jazdy miałbys przeciągniety kabel i miernik wykazywałby Ci napięcia powyżej zera (pamiętaj o masie z akumulatora a nie z zapalniczki czy karoserii) a silnik nadal "muliłby", to znaczy, że rzeczywiście masz problem z zapchanym układem wydechowym. P.S. A pisałem, pisałem ... a ludzie i tak kabelki , świece i kopułki wymieniają zamiast zająć się faktycznym problemem . |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-02-05 19:51:14 A ja mam pytanko. Gdzie wyswietla sie błąd kompa?? która lampka sie swieci? w moim espero po montarzu instalacjii przestała swiecic kontrolka od pompy paliwa i poziomu płynu do spryskiwaczy. Domyslam sie ze gassownicy cos spj.....i. Ale jak to sprawdzic???? |