Kupuję opony i potrzebuję porady

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich i proszę o pomoc, muszę kupić na wiosnę nowe opony, dotychczas jeździłem na 195/60/15 (astra II) ale teraz patrząc na ceny w internecie zastanawiam się czy nie kupić 195/50/15, wszystkie opony w tym rozmiarze są minimum 100 PLN tańsze niż 60-siątki, mam pytanko w związku z tym, czym będzie się różniła jazda na oponach niskoprofilowych od zwyczajnych (poza koniecznością pilniejszego zwracania uwagi na dziury i krawężniki), czy bardzo ucierpi na tym komfort? Muszę zmienić 4 opony więc różnica około 500 zł to dużo, nadmieniam że 195/60/15 to rozmiar przewidziany przez producenta, dopuszcza też 205/50/16. pozdrawiam i czekam na komentarze
i jeszcze jedno producent zaleca obciążenie 88 a w tym rozmiarze przeważnie opony mają 82 co daje w sumie o 500 kg zapasu mniej ale i tak około 200 kg więcej niż dopuszczalna masa całkowita mojego samochodu.

1 profil niższy o 10 przy tej samej średnicy felgi i szerokości opony to raczej nie jest dobry pomysł, przy profilu 50 identyczną średnicę koła uzyskasz przy szerokości 225
2 zostaje Ci 200 kg zapasu ale gdy auto wpadnie w dziure to siły działające na tą oponę będą troszke większe niż 200 kg, producent nie bez powodu daje tak "zawyżone" indeksy nośności

To zalezy, jezeli nie zalezy ci na komforcie a duzo nie stracisz gdy nier masz obnizonego autka tio profil 50 moze nie jest zlym wyjsciem....... Poza tym jaki masz motor w Astrze ....... 1.8 i oczywiscie to bede opony na alu a najlepiej to wejdz na OPONY - i napewno telefonicznie zostanie ci poradzone.....

pzdr

Zależy do jakiego auta

Cytat:
2004-02-11 00:09:59, mikm pisze:
Zależy do jakiego auta

czy mógłby rozwinąc swoja mysl