| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() raf316 Espero 1.5 LPG Elbląg/Gdansk | 2004-02-02 18:51:40 Witam,
Przed puszka z filtrem powietrza wszyscy maja zamontowana taka plastikowa puszke (czy to tez sie nazywa rezonatorem I tu mam pytanie, czy ktos ma tez u siebie cos takiego (1.5 DOHC '97r.)? Jak to sie ma do tej oryginalnej puszki, jakas zmiana osiagow? Bo z tymi wezami jest zawsze problem bo nie przylegaja szczelnie i przepuszczaja powietrze na zlaczach przez co silnik traci moc (ponizej 2000obrotow praktycznie nie ma wcale mocy, nawet na 1 biegu nie chce jechac). Co poradzicie, poszukac oryginalnej czesci (jesli tak to gdzie w 3miescie?) czy dalej walczyc z uszczelnianiem? Obiawy sa oczywiscie tylko na LPG, na benzynie dziala w normie. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-02-02 20:40:33 Wypiernicz te węże (co to za patent - pierwszy raz słyszę) i zatkaj szczelnie dziurę po rezonatorze.
Zakłady gasssowe w 99% zdejmuja rezonator, zatykają od srodka i zakładaja z powrotem, ew. wywalaja rezonator i zakładają w jego miejsce grzybek anty-wybuchowy i to rozwiązanie gorąco polecam. |
![]() raf316 Espero 1.5 LPG Elbląg/Gdansk | 2004-02-02 22:40:33 nie, nie !!
ja nie mowie o tym rezonatorze co jest pomiedzy filtrem a silnikiem. Chodzi mi tu o to co jest jeszcze przed filtrem, tam skad pobierane jest powietrze z atmosfrery.... czy jak to inaczej wytlumaczyc |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-02-02 22:57:00 a ok - już rozumiem....
Jak kupiełem Esperaka (był z gassem) to dolot wyglądał na seryjny. Kiedyś wymontowałem tą grubą rurę (ta puszkę) i okazało się ,że w środku gassownicy wsadzili peszel, który szedł bezpośrednio do błotnika i odcinał powietrze wpadające do filtra z zewnątrz - co zapobiega gaśniuęciu silnika przy wysprzęglaniu (przy dużych predkosciach). Mój gassownik wypierdzielił te wszystkie rurki, zaślepił puszke filtra - zatkał ten główny otwór i wywiercił dziurę od dołu puszki (wielkosci oryginalnego wlotu). Zdaje to egzamin, ale silnik pobiera ciepłe powitrze znad silnika przez co napewno spada sprawności silnika - jak bardzo???? Trudno stwierdzić - moje 2,0 jest dość mulaste i wydaje mi się ,ze to ogólnie rzecz biorąc zasługa gassu - miker (zweżający dolot) + ciepłe powietrze = gorsze osiągi. pomimo tego nic nie kombinuje, gdyz samochód chodzi równo, nie przygasa, nie pali hektolitrów gassu, no i bez problemu przełącza się na gass zaraz po odpaleniu na benzynie - nawet przy - 10 st. C. |
![]() marcinekzoliborz Espero Warszawa | 2004-02-02 23:32:54 Jaco możesz zrobić zdjęcietej przeróbki mi wyjeli rure dochodząco do błotnika ale to nie sprawdza się pozdrawiam |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-02-02 23:37:00 Nie ma problemu...
Dzis nabyłem w końcu aparacik cyfrowy (dżizussss na reszcie - długo musiałem prosić mikołaja Jak tylko będę miał chwilke to obbstrykam całość i pokarzę co i jak.... |
![]() marcinekzoliborz Espero Warszawa | 2004-02-02 23:40:49 Dzięki serdeczne na ziomali z żoliborza zawsze można polegać. |
![]() raf316 Espero 1.5 LPG Elbląg/Gdansk | 2004-02-03 00:23:14 Czyli rozumiem, ze mam uszczelniac rurki i jakos to bedzie dzialalo A czy ktos potrafi wytlumaczyc dlaczego tak bardzo traci moc jak ma male nieszczelnosci?? to ma az tak wielki wplyw |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-02-03 00:32:27
albo zrób taki patent jak u mnie - zaślep front puchy, wywierć dziure od dołu, jedź na regulacje gasssu - rozwiązanie lepsze o tyle, że nie ma się co rozszczelniać. Porobię fotki to wszystko będzie jasne... |
![]() raf316 Espero 1.5 LPG Elbląg/Gdansk | 2004-02-03 10:41:57 ja zastosowalem inny patent, ciagle z tymi przewodami... tylko ze uszczelnilem je pianka montazowa (taka do uszczelniania okien) efekt super, tylko ze... przez swoja nieswiadomosc zamontowalem za wysoko weze w tej szczelinie i teraz mi filtr nie chce sie zmiescic i nie domyka sie puszka. Efekt koncowy - znacznie lepiej, ale jeszcze nie to co powinno byc. Zrobie poprawke i powinno dzialac.
Jaco, skoro twierdzisz ze cieple powietrze pogarsza osiagi pozdrawiam, |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-02-03 19:07:50 Ja mam w 1.5 97 rocznik coś takiego
|
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-02-03 19:11:01 ojojojojojo!!!
jak się wkleja zdjęcia? |
![]() raf316 Espero 1.5 LPG Elbląg/Gdansk | 2004-02-03 21:58:54 wlasnie przez przypadek znalazlem wlasne rozwiazanie u MackaGT, troszke slabo widoczne na zdjeciu
|
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-02-03 22:22:31
Trzeba je najpierw umieścić na serwerze. Następnie podać współrzędne, korzystając z funkcji "obrazek" |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-02-03 23:25:16 no tak - tylko jak??? Trzeba je najpierw umieścić na serwerze. Następnie podać współrzędne, korzystając z funkcji "obrazek" [/quote] |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-02-04 17:24:30 No więc mam coś takiego:
|
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-02-04 17:25:19 i to nieszczęsliwe zabezpieczenie:
|
malyzk daewoo espero 1.8 cd ... celestynow | 2004-02-04 21:08:58 po gatce myślałem że wiem o którączęść chodzi (jest pokazana na zdjęciu od maćka - ale samochód nie maćka) po twoich zdjęciach tojuż nie wiem.
Mam 1.8, i u ciebie wygląda to zupełnie inaczej i przedstawia połączenie filtr - kolektor ssący. jest widoczna również puszka rezonansowa. Rura gumowa wygląda nieznajomo , reszta znajomo. Pomijając kwestie wyglądu mam u siebie gas i wszycho oryginał , pomijając mikser i klapę antybum w czole obudowy filtra. Sam bym nie rezygnował z rezonansów chyba że będziemy mówili o filtrze stożkowym. Do gasu trzeba tylko dolot w błotniku (może nie "w" tylko "pod") minimalnie nadsztukować i odwrócić w stronę dupy samochodu - na gaśnięcie przy chamowaniu pomoże. Resztę problemów i kombinacji gazowników z rurami zawsze określam tak samo- partanina. |
cezariusz Klubowy Weteran AUDI A6 Lublin | 2004-02-04 21:30:46
tam gdzie jest strzalka mam wstawiony grzybek antystrzalowy a powietrze bierz jakos dolem ale jak nie pamietam rano zerkne |