Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() wwtcka TOYOTA DRIVER Carina II Wrocław | 2003-11-23 23:32:42 hmm jak byłem w czerwcu to mówili że zalecany jest 5W30, więc nie wiem już co zalecali ![]() |
![]() MarQs TOYOTA DRIVER Yariska Warszawa | 2003-11-24 01:21:18 a ja mam przeglad w ten wtorek przy 30k i kurna nie wiem co tam wlać... chce cos najlepszego bo toyotce sie nalezy, tylko co? |
Crit | 2003-11-24 07:05:23 MarQs jak coś najlepszego to z półki TWS'a czyli ceny od 55zł litr ![]() Bigman sory za ostrą krytykę, masz prawo wlać co chcesz i nic mi do tego, ja jednak upieram się że warto coś dobrego i drogiego, i tak masz wymiany tylko co 15k km. |
![]() Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2003-11-24 08:04:33 Wlać możesz co chcesz to twój samochód i twój silnik, ja osobiście nie zalał bym lotosa do żadnego samochodu bo mam z nim smutne doświadczenia (spienił sie w samochodzie i mało co nie doprowadziła do zatarcia silnika).
Tak jak kolega napisał jak chcesz zmieniać co 15k to zalej lepszy olej gatunkowo. Nie koniecznie musi byc to castrol czy mobil mozesz zalać jeszcze Valvoline Racing, jeden z lepszych oleji na jakim jeżdziłem a do tego po przejechaniu prawi 10k nie zamienił sie w wode jak to miało miejsce z RS. |
![]() Bigman TOYOTA DRIVER YI/E12 Wawa | 2003-11-24 10:12:15
o takie informacje mi chodziło
OK problem w tym, że niewiadomo ile w oleju to marketiing (za który nie zamierzam płacić) a ile rzeczywista wartość pytanie o lotosa zadałem już na kilku grupach i na żadnej nie został on tak skrykowany jak tu, generalnie ludzie mówili, żeby zalać lotosem i się nie martwić parametry ma tylko nieco gorsze od castrola |
![]() Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2003-11-24 11:27:41 Toyta to bardzo delikatne autko a do tego wybredne, polecam valvoline bo go przetestowałem i jak narazie spełnia moje oczekiwania a cenowo jest znacznie tańszy niż np. RS. Ważne dla mnie było to czy po rzejechaniu około 500 km bardzo ostro olej nie zrobi sie jak woda, jak to miało miejsce w przypadku RS.
O Lotosie słyszałem wiele dobrego i złego, ale nie zaryzykował bym, szkoda takiego fajnego silniczka. Na temat oleju było sporo pisane na forum, poszukaj, było tam sporo ocen róznych oleji. |
mirwin TOYOTA DRIVER Rover 420D Wołomin | 2003-11-24 12:05:07 ostatnio czlowiek w hurtowni olejów polecil mi ORLEN premium klasy SL gdyz zakupili nowiutką linie produkcyjną i olej jest podobno super. |
![]() Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2003-11-24 12:26:51 Bigman, pewnie nie wniosę nic nowego, ale dlaczego interesuje Cię Lotos???? Chcesz oszczędzić czy z innych powodów ??
Być może potęga firm pokroju Castrola, Mobila i Shella zależy od fortun wywalanych na marketing i budowanie wizerunku produktów, na jakie Lotos i Orlen nie mogą sobie pozwolić, jednak IMO zmieniając producenta oszczędzisz niewielkie pieniądze. Ze statystyk sprzedaży olejów w Polsce wynika, że Lotos jest niekwestionowanym liderem (pomijam fakt podziału na syntetyki i mineralne), więc popieranie polskich producentów w tym przypadku nie ma znaczenia. |
![]() Golden_Flyer TOYOTA DRIVER BMW 116 Gdańsk | 2003-11-24 12:47:38 Mój ojciec ma od nowości corollkę'97 (E10, silnik 1.4)i od momentu upływu gwarancji (czyli od jakichś 100tys. km) zalewa ją lotosem semisyntetic. Autko ma obecnie jakieś 130tys. km przebiegu i nie ma z nim żadnych problemów, silnik chodzi jak przecinak, olej ani się nie pieni, ani się nie przypala ![]() ![]() |
![]() Bigman TOYOTA DRIVER YI/E12 Wawa | 2003-11-24 13:27:25
nie potrzebuję oszczędzać stać mnie na to by zalać TWS ale straciłem zaufanie do castrola - co prawda obecnie nie mam powodów do narzekań ale co będzie gdy mi tak jak innym rozleci się rozrząd? 2 lata temu slx był zalecany i zapewniano mnie od tym, że silnik mi długo posłuzy
przy zmianie producenta chciałem również wesprzeć polski przemysł ale skoro nie jest źle ... ![]() |
![]() Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2003-11-24 13:45:04
NIe wiem czy jest źle czy dobrze, ale wg. danych statystycznych Lotos ma ok 50% rynku (może pomyliłem się o kilka procent, chodzi o proporcje), a następni mają poniżej 20% każdy. Wynika to chyba z faktu, że po kraju jeżdżą głównie stare auta i ludziska zalewają je Lotosem. To samo z TIRami i autobusami. Z ciekawości, a masz coś przeciw Mobilowi? |
![]() _Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2003-11-24 16:39:08 Ja też zrezygnowałem z Castrola po tym incydencie z SLX'em.
I postanowiłem przejść na sprawdzonego Mobil1. Znam warsztat (dobry), który specjalizuje się w japończykach (byłe ASO Toyoty) i od dawna zalewają tylko Mobila, ponieważ nie mają z nim żadnych problemów. Poza tym nie słyszałem żadnych negatywnych opinii na temat tego oleju. BTW: Lotos nie jest aż tak dużo tańszy... |
![]() Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2003-11-24 17:12:28
Czyba jest, ale to też zależy od Lotosa i do czego się go porównuje. |
![]() martinskorpio Toyota Yaris (poszła ... Bytom - Ruda Śląska | 2003-11-24 21:15:05 Trochę się zjeżyłem czytając za i przeciw tws-a.. zalałem go 4 tkm temu, na razie nie narzekam, ale przy przebiegu 19 tkm co można marudzić i w dodatku jeżdżąc tośką ![]() |
![]() MarQs TOYOTA DRIVER Yariska Warszawa | 2003-11-24 23:31:53 chiba wleje mobil1 cos tak czuje... co wy na to? |
![]() Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2003-11-25 11:15:03
Lej 5W50 i nie będziesz narzekał, ja mam taki właśnie olej, jeśli to ma jakieś znaczenie ![]() Toyota zalecała Castrol, bo się obie firmy dogadały, a nie dlatego że był najlepszy. |
![]() MarQs TOYOTA DRIVER Yariska Warszawa | 2003-11-25 21:58:50 chcieli mi wcisnac castrol txt ale zalalem mobil 1. |