EURO w Polonezie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich FSO - Klubowiczów.
Mam małe pytanko. Pisząc ostatnio na niemieckim forum poświęconym autom Lada rozwinął się wątek dotyczący Poloneza. Jeden z użytkowników forum, któremu podoba się Polonez spytał mnie o to jak wygląda w przypadku Poloneza zgodność z normami EURO.
W związku z tym moje pytanko. Od którego rocznika i jakie modele Poloneza spełniają normy EURO a jeśli tak to jakie. I chodzi mi tu o "zwykłe" wersje Poloneza dostępne na naszym rynku a nie te które kiedyś były doposażane specjalnie na rynki zachodnie celem spełnienia tamtejszych norm.
wertowałem troszkę wczoraj testy i opisy Poloneza w gazetach ale nic na ten temat nie znalazłem.
Myślę, że Plus z wtryskiem wielopunktowym powinien EURO 2 spełniać. Podobnie 1900 diesel i 1,4 16 V - bo to zachodznie silniki.
Ale wśród użytkowników na pewno znajdzie się ktoś kompetntny w tym zakresie.
Pozdrawiam.
Arek.

Plus z wtryskiem jednopunktowym BOSCH spełnia normy emisji spalin i natężenia hałasu EURO II. Wielopunkt Delphi też. Inne wersje silników 1.6 i 1.5 odpadają na pewno jeśli chodzi o normy hałasu, co do spalin nie jestem pewnien chyba EURO I.

Poldki z wtryskiem Abimex i katalizatorem spelnialy EURO 1.
Poldki z Boschem i GSI - EURO 2.
Rover z katalizatorem od 1995 tez spelnial EURO 1, a czy EURO 2 to nie wiem.
O dieslu wiadomo, ze miescil sie w EURO 1.

Pozdrawiam
Adamus

juar_78:
zapodaj link do tego watku, dzieki.

Adamus

Dzięki za wszystkie informacje.
Szczerze mówiąc nigdy bym nie przypuszczał że Polonez z Roverem spełnia tylko EURO I.
A link proszę
http://f3.webmart.de/f.cfm?id=2674985&r=threadview&a=1&t=2762614

Arek

dla leniwych łączeJak siedzałem 3 miechy w niemczech to widziałem tylko jedengo poldka na niemieckich blachach ale widze ze nawet jest zainteresowanie...

Dzieki za link - dorzucilem Niemcom 3 grosze ode mnie

Cytat:
2006-03-24 08:03:07, Pemek pisze:
dla leniwych łączeJak siedzałem 3 miechy w niemczech to widziałem tylko jedengo poldka na niemieckich blachach ale widze ze nawet jest zainteresowanie...

Ciekawe - jaki rocznik, jak wygladal?

Pozdrawiam
Adamus