Pierwszy raz na forum, witam +jak zalozyc glosniki w Samarze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc!!

Nie wiem jak zaczac wiec zaczne tak... Trafiłem tu oczywiscie przez przypadek, poszukujac czegos o montażu systemu audio w Samarze... Spodobalo sie, wiec chyba zagoszcze na dluzej.. Hejj

Przygoda z Ładą zaczela sie od dziadka ktory to w 1991 zamienil swojego kochanego Fiacika 126p (rocznik 197 na Ładę 2107 - rocznik 1986. Ta sama Łada została odkupiona przez moich rodziców ktorzy na koncu obdarowali nia mnie.. Jezdzilem nia przez prawie 2 lata. Wszystko byloby super gdyby nie feralny 31 grudnia 2003 kiedy wyjezdzalem na zielonym ze skrzyzowania i Ładzia oberwala w tylne lewe kolo od idioty ktory myslal ze zdazy przejechac na czerwonym, wyrwane zawieszenie (po uderzeniu w ogromny kraweznik), pogieta blacha i wiekszosc elementow mocujacych - nie bylo sensu juz naprawiac.
Na szczescie dziadek po sprzedazy 2107 kupil Samare (rocznik 1995), a teraz kiedy znow zmienil samochod samarke dostane ja )

Tak po krotce wyglada historia pewnej 2107.. teraz juz chyba w czesciach.. Jak ja zabierali z tego skrzyzowania lezka mi sie w oku zakrecila.. Prawie nigdy mnie nie zawiodla, skasowalem nia porzadnego dzika, ludzie o jej zderzaki rozwalali sobie ich samochody a ona trwala nienaruszona prawie... Pancerniak...
Na koniec miala na liczniku 340 tys km, zamontowany od 1996 roku gaz, silnik przeszedl jeden kapitalny remont.. I po co.. zeby tak skonczyc ??? Jedyna sadysfakcja to to ze gosc ktory we mnie uderzyl skasowal sobie ladny kawalek przodu w fiacie bravo.

Ale sie rozpisalem.. To chyba przez sentyment do tego samochodziku...

Z tego wszystkiego zapomnialem z czym tu przyszedlem..

Otoz poszukuje informacji, ew. schematow, w jaki sposob zamontowac glosniki w Samarze.. Czy z przodu i z tylu sa fabryczne miejsca na nie, czy trzeba wszystko szykowac samemu ??? Z gory dzieki za odpowiedzi....

Pozdrawiam

Łukasz

[ wiadomość edytowana przez: humel dnia 2004-01-27 13:37:42 ]

[ wiadomość edytowana przez: humel dnia 2004-01-27 13:45:59 ]

witam-jezeli chcesz tu zagościc na dłuzej (być klubowiczem)to mozesz sie zarejestrować i wysłac nam zgłoszenie(patrz do góry: dołacz do klubu)
w dodatku na dole masz wyszukiwarke i możesz z niej korzystać jezeli nie wiesz czy dany temat był już poruszany(wydaje mi sie ze o głośnikach sporo już było na forum)

pozdrawiam i życze miłyego spedzania czasu na forum klubowym

a i byłbym zapomniał : historia łady super-ale ja swoją bym wyklepał i naprawił

[ wiadomość edytowana przez: zax dnia 2004-01-27 13:54:46 ]

Czesc Łukasz - miło CIe poznac i powitac w naszym swiatku
Pozdr
Paweł

Cześć Łukasz,

Też pochodzę z Pyrlandii i miło tutaj spotkać ziomqw
Mam nadzieję, że nie będziesz tutaj "martwą duszą" i będziesz systematycznie się pojawiał na Forum. I... mam nadzieję, ze może kiedys wreszcie uda nam się zorganizować jakieś sopotkanie regionalne

Serdecznie pozdrawiam,
Mariusz(nia)

czesc....
glosniki... hm... nie mam samary co prawda i nie wiem dokladnie jak tam jest, ale ja zagospodarowalbym bagaznik... wywalil oryginalna polke, a zamaist nie kawal solidnej dechy z usztywnieniami i w to glosniki, calosc obic materialem dzwiekoprzewodzacym. a bagaznik wytlumic...
drzwi... niech sie samarowcy wypowiedza, ale ja bym odpuscil...
gwizdki - to juz na desce, slupkach... wg. uznania...

a miejsca fabryczne to i owszem, sa... ale co tam wsadzic.....
napisz, co chcesz w samarze montowac... w miare mozliwosci doradze.

Witam nowego kolego klubowego.
Co do systemu audio w samarce to sluze.Posiadam takowy w takim modelu lady.
Fabrycznie z tylu sa miejsca na glosniki ale to na 10 wiec nie zaduze.Calosc wyboru glosnikow zalezy od posiadanego radia a wlasciwie wzmacniacza koncowego.
Jezeli chcesz montowac cos konkretnego to zgodze sie kolega adasco by wywalic orginalna pulke tylnia.Ja mam w orginalnej ale jednak brakuje troche sztywnosci.Wystarczy ewentualnie cienka sklejka i material tapicerski (nieduzy wydatek).
Co do glosnikow to polecam przynajmniej cos nie malego np. elipsy 16:9 lub owalne 16.Osobiscie mam elipsy ze wzgledu na wieksza powierzchnie czynna wzgledem tych drugich.Glosniki nie musza byc markowe.Za jakies 150zl kupisz alphardy, ktore naprawde niezle sie spisuja.Montaz w orginalnej polce przeprowadzilem przy pomocy cienkiego noza do papieru wycinajac otwory minimalnie mniejsze tak by glosniki trzymaly sie na wcisk.Daj to to ze latwiej jest stworzyc komore rezonansowa w bagazniku.Krotko mowiec lepszy bas.To wszystko co do tylu.
Do przodu warto wrzucic 2x16 lub 2x13 w drzwi.Ale to juz montaz zupelnie destrukcyjny poniewaz trzeba ciac tapicere.Ale troszke cierpliwosci i bedzie good.
Mozesz jeszcze dozucic twitery z przodu przy przednich slupkach ale to juz wedle uznania.Jednak przy ich zakupie najlepiej popros o mozliwosc prze testowania.Poniewaz piezoelektryki jak dla mnie brzmia tak sobie a te w zwyklej technologi przenosza za duzo wraz z szumami.Wiec roznie kazdy to odbiera.
Teraz okablowanie wiec tak do radia to proponuje spory przewod przynajmniej 2x1,5 z bezpiecznikiem takim jak w radiu jest +1A zapasu.Przewody nalezy ciagnac bezposrednio od akumulatora.Przy takim rozwiazaniu nie ma problemu z ewentualnym przypaleniem instalacji.Przewod ten mozesz przepchnac do wnetrza od strony komory silnika taka malo gumowa zaslepka tuz pod modulem przy skrzynce bezpiecznikow.Idzie tam kilka rzeczy do srodka.Napewno znajdziesz.Przewody do tylnich glosnikow mam pod listwami w progach a pozniej za tylna kanapa ladnie wlozone (3d wersja).Ale w samarce bez problemu pod wykladzina ukryjesz wsio.Co do przednich drzwi niestety w mojej nie bylo fabrycznych przepustow w drzwiach wiec takowe dorobilem sobie przy okazji zakladania centralnego zamka.
To chyba powinno wystarczyc.Az mi sie palce zagzaly. Wiwat bez wrokowe pisanie.Pozdrawiam.Jak cos to na priv mozesz uzyskac wiecej info.

... wreszcie sprawiłem sobie porzdne głośniki!!! Kupiłem JBL'e 16:9 i właśnie wmontowałem je w tylną półke... rewelacja... wreszcie jakiś porządny dźwięk... a co do prowadzenia kabli w samarce to nerwus ma 100% racji... jest tyle miejsc żeby je poprowadzić że nie jest to żaden problem... w bagażniku mam jeszcze aktywny subwoofer z 30 cm głośnikiem... do szczęści potrzebuje jeszcze tylko wzmacniacza do głośników (dużo lepiej chodzi niż jak idze wzmocnienie z radia nawet jezeli wzmacnicz i radio mają tyle samo mocy) no i radia z mp3

...co do przednich drzwi to ja mam do nich kompletną awersje... rozbierałem je tlye ray że boje się je teraz ruszac... tak więc założe tylko na słupkach tweetery narazie

Właśnie też przymierzam się do zakupu podobnych głośników.. I zastanawiam się czy std. półka wytrzyma nacisk cieżkich głośników (dwa 3 drożne Magnaty - troche ponad 3kg razem). Zastanawiałem się też nad zrobieniem z płyty MDF.. Może ktoś borykał się juz z podobnym problemem.. Może ma pomysł na zrobienie czegoś takiego..

Pozdrówka - wkrótce zdjecia Samarki ))

Witam kolege ja osobiście w swojej samarce wzmocniłem pułke aluminiowymi płaskownikami i mam owalne trujdrożne , w drzwiach mam zamontowane 13-tki oraz na desce gwizdki bez wzmacniacza i wystarcza śmiało (mam trzy drzwiową ) do radia podpiołem przód gwizdki i drzwi a tył tylko na dwa jeśli chciałbyś coś więcej to proponuje wzmacniacz szkoda radia jeśli chciałbyś jakieś fotki jak to wygląda to zostaw widomość na moim gg . pozdrawiam

ja wrzuciłem głośniki w półke ale tą część od strony przodu auta tam jest wzmocnienie i półka bez problemu trzyma głośniki.... poza tym moja półka jest "dwuczęśćiowa" ta składana tylna część po prostu się złamała... i lezy sobie luzno....
panoni a jak montowałeś głośniki z przodu w drzwiach??? ja bym też chętnie wrzucił ale boje się ruszać tych drzwi...

Qba_Szklarska
spoko jak chcesz to zrobie zaraz fotki i wyślę ci na poczte podaj adres lub wejdz na moje gg ,wbrew ogólnym opiniom jestem wrażliwy na dzwieki w aucie a to miejsce dodaje przestrzeni i jakości oczywiście pod warunkiem że weźmiesz wmiare dobre głośniki niekoniecznie firowe

W drzwiach należy przygotowac sie na "wycinankę", albo dobrze mierzyć... w dziury w profilach drzwi. Inaczej jest w 3 d. inaczej w 5d, a jeszcze inaczej w Samarach po 1995 r. - wiem bo miałem 3d, widziałem 5d. z '90 i posiadam z '96... w tej ostatniej mam np. wzmocnienia drzwi i zupełnie inny układ dziur niz w 3d. Ale głośniki weszłu nad "podłokietnikiem". Wadą jest to, że jak się jedzie "na zimny łokieć" to zasłania się lekko lewy głśnik i jest kiszka... z tyłu patent w półce sie świetnie sprawdza, ale jeśli widać głośniki w półce - to złodzieje lubią zajrzeć.... Mnie się włamali, ale elegancko wykręcili - nic nie wyrywając. Następny komplet przykręciłem od spodu półki, po uprzednim oklejeniu jej materiałem (tak by nie było widać śladu po głośnikach ).
Pozdrawiam.

Ja tez mam 3D... i taka sama skladana polke - tyle ze moja jeszcze jest w calosci Planowalem ja zdjac i zrobic na jej podstawie taka sama tyle z plyty... to chyba bedzie trudniejsze dla zlodziei, jesli przykreci sie glosniki porzadnie do polki do tego tak ze nie bedzie ich widac.. W odpowiednich miejscach chce wybrac taka ilosc materialu zeby glosnik caly chowal sie w wycieciu.. Na to przyjdzie elegancka wykladzinka i powinno byc OK...

Aaa.. i najwazniejsze - planuje zamontowac instalacje gazowa (przyzwyczailem sie do taniego podrozowania z 2107) i najpierw chce zobaczy jak bedzie prezentowac sie w bagazniku butla (rownolegle do osi samochodu w prawym rogu) bo nie chce zeby magnesy glosnikow byly za blisko niej... (teraz podobno daja butle na jakis stojakach czy czyms podobnym)...

Witam!!
ja u siebie mam podobnie zrobione. z tyłu w przedniej czesci polki mam jajka kenwooda a w przednich dzrzwiach(mam 5d) wsadzone sa 13 mnie4jsza z tym jakiej marki. wszystkie przetworniki sa dwudrozne i wg mnie gra to naprawde niezle.
pozdro