MotoNews.pl
5 Napiecie w instalacji elektrycznej (38777/18) - NT

Napiecie w instalacji elektrycznej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
przymierzam sie do wymiany zarowek na jakies lepsiejsze i z racji tego ze podobno maja one duze wymagania co do jakosci inst. elektrycznej postanowilem sprawdzic co tam w mojej starletce sie dzieje w tym temacie. po zmierzeniu wyszlo mi 13,5-13,8V. i pytanie: jak sobie zakupie jakies philipsy czy osramy +50% to wytrzymaja czy padna po dniu/tygodniu? jakie powinno byc prawidlowe napiecie /12V?/ i co ewentualnie trzeba by sprawdzic/wymienic zeby uzyskac nominal?

według mojego nauczyciela od elektrotechniki napięcie między zaciskami akumulatora dobrze naładowanego i nie złużytego powinno wynosić ok 14V
spokojnie możesz założyć inne żarówy - nic się nie powinno dziać
a co wymienić akumulator powinno się wymieniać co jakieś 3 lata ale kto to robi - jak kręci to się jeździ - ale myślę że nie powinieneś mieć problemów...

no to jeszcze uscisle: napiecie 13,8V mialem przy wlaczonym silniku /czyli z alternatora?/ przy wylaczonym silniku napiecie wynosilo 11,8V. to by wygladalo ze akumulator juz nie bardzo? zdawalo mi sie ze standardowo powinien miec 12V. do jakiej wartosci napiecia wytrzymuja zarowki?

14 V masz z alternatora, na akumulatorze masz około 12v jak chcesz prawdzić czy jest jeszcze ok to podłącz miernik, jeżeli w czasie rozruchu spadnie moniżej 10V to wymiana. Co do zarówek to najważniesze to jest to żeby napiecie było wmiare stałe, wachania napiecia wykańczają te żarówki.
Możesz spokojnie montować powinny rok wytrzymać, przymajmniej u mnie tyle wytrzymały a potem spaliły sie wszystkie razem

ale światła i tak włączasz jak odpalisz auto... (a przynajmniej ja tak robię) - myślę że spokojnie możesz wsadzić te żarówki - nic się nie stanie.... bez przesadzania - nie ciągną one aż tyle prądu żeby miała ci zaraz wykitować fura - biorą porównywalnie do zwykłych żarówek...

Biorą tyle samo co zwykłe żarówki, jasność mają zwiekszoną przez skrócenie żarnika i pokrycie go odpowiednimi składnikami. światła zapalają sie u mnie automatem jak silnik sie uruchomi wiec nie musze o tym pamietać

Cytat:
2004-02-09 14:32:56, rados pisze:
... po zmierzeniu wyszlo mi 13,5-13,8V. i pytanie: jak sobie zakupie jakies philipsy czy osramy +50% to wytrzymaja czy padna po dniu/tygodniu? jakie powinno byc prawidlowe napiecie /12V?/ i co ewentualnie trzeba by sprawdzic/wymienic zeby uzyskac nominal?

Spokojnie i tak ma być. Takie jest napiecie nominalne w instalacji elektrycznej samochodu i może sie ono wahać nawet od 11V, oczywiście bez włączonego silnika i przy słabiej naładowanym akumulatorze (6 ogniw ale przy normalnej eksploatacji rzadko które przekracza 2V ), Po uruchomieniu silnika zaczyna działać regulator napięcia który utrzymuje napięcie w sięci właśnie na poziomie niecałych 14V
Tak że powtórzę jeszcze raz - tak ma być i nic nie kombinuj !!!

Co do większych żarówek - dla Ciebie ważna jest MOC cyli to co w WATACH jeżeli masz standardowe żarówki H4 to każde o tej mocy Ci będą pasować i możesz ich używać bez obawy o instalację. Tak jak napisał ****Iceman chodzi raczej o technologię wykonania żarówki która daję większą jasność niż o zwiększenie mocy. Nie polecam dostępnym na rynku żarówek H4 o mocy 100W zamiast standardowych 60/55W. Chodzi o nagrzewanie klosza i ewentualnie o żywotność przekażników napięcia (bo prawie 2x większe obciążenie)
Pozdrawiam

Cytat:
2004-02-09 15:40:00, Iceman pisze:
światła zapalają sie u mnie automatem jak silnik sie uruchomi wiec nie musze o tym pamietać

a ja u siebie automatycznie (odruchowo) zapalam i tak samo jeżeli chodzi o gaszenie

Cytat:
nie ciągną one aż tyle prądu żeby miała ci zaraz wykitować fura - biorą porównywalnie do zwykłych żarówek...

...tylko ze ja bardziej boje sie o zywotnosc zarowek. poprzedni wlasciciel zalozyl sobie jakies za 100zl/para i mu zdechly po paru dniach. stad moje obawy zeby nie wywalic kasy w bloto. a zalozyc chce o takiej samej mocy /tylko jeszcze nie wiem ktore bo w kazdym watku na ten temat jest kilka propozycji /
musze jeszcze sie rozejzec w temacie dostepnosci. kupowal ktos moze jakies na allegro?
pozdro i dzieki za info...