Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() rados Toyota Starlet siedlce | 2004-02-09 14:32:56 przymierzam sie do wymiany zarowek na jakies lepsiejsze i z racji tego ze podobno maja one duze wymagania co do jakosci inst. elektrycznej postanowilem sprawdzic co tam w mojej starletce sie dzieje w tym temacie. po zmierzeniu wyszlo mi 13,5-13,8V. i pytanie: jak sobie zakupie jakies philipsy czy osramy +50% to wytrzymaja czy padna po dniu/tygodniu? jakie powinno byc prawidlowe napiecie /12V?/ i co ewentualnie trzeba by sprawdzic/wymienic zeby uzyskac nominal? |
![]() Kruchy Toyota Yaris Base 2003 Warszawa | 2004-02-09 14:56:12 według mojego nauczyciela od elektrotechniki napięcie między zaciskami akumulatora dobrze naładowanego i nie złużytego powinno wynosić ok 14V
spokojnie możesz założyć inne żarówy - nic się nie powinno dziać ![]() a co wymienić akumulator powinno się wymieniać co jakieś 3 lata ale kto to robi - jak kręci to się jeździ - ale myślę że nie powinieneś mieć problemów... |
![]() rados Toyota Starlet siedlce | 2004-02-09 15:00:50 no to jeszcze uscisle: napiecie 13,8V mialem przy wlaczonym silniku /czyli z alternatora?/ przy wylaczonym silniku napiecie wynosilo 11,8V. to by wygladalo ze akumulator juz nie bardzo? zdawalo mi sie ze standardowo powinien miec 12V. do jakiej wartosci napiecia wytrzymuja zarowki? |
![]() Kruchy Toyota Yaris Base 2003 Warszawa | 2004-02-09 15:17:40 ale światła i tak włączasz jak odpalisz auto... (a przynajmniej ja tak robię) - myślę że spokojnie możesz wsadzić te żarówki - nic się nie stanie.... bez przesadzania - nie ciągną one aż tyle prądu żeby miała ci zaraz wykitować fura - biorą porównywalnie do zwykłych żarówek... |
![]() Meteor TOYOTA DRIVER Toyota Carina E 2.0TD Warszawa | 2004-02-09 21:12:45
Spokojnie i tak ma być. Takie jest napiecie nominalne w instalacji elektrycznej samochodu i może sie ono wahać nawet od 11V, oczywiście bez włączonego silnika i przy słabiej naładowanym akumulatorze (6 ogniw ale przy normalnej eksploatacji rzadko które przekracza 2V ![]() Tak że powtórzę jeszcze raz - tak ma być i nic nie kombinuj !!! Co do większych żarówek - dla Ciebie ważna jest MOC cyli to co w WATACH jeżeli masz standardowe żarówki H4 to każde o tej mocy Ci będą pasować i możesz ich używać bez obawy o instalację. Tak jak napisał ****Iceman chodzi raczej o technologię wykonania żarówki która daję większą jasność niż o zwiększenie mocy. Nie polecam dostępnym na rynku żarówek H4 o mocy 100W zamiast standardowych 60/55W. Chodzi o nagrzewanie klosza i ewentualnie o żywotność przekażników napięcia (bo prawie 2x większe obciążenie) Pozdrawiam |
![]() Kruchy Toyota Yaris Base 2003 Warszawa | 2004-02-09 21:35:53
a ja u siebie automatycznie (odruchowo) zapalam i tak samo jeżeli chodzi o gaszenie ![]() |
![]() rados Toyota Starlet siedlce | 2004-02-10 07:38:45
...tylko ze ja bardziej boje sie o zywotnosc zarowek. poprzedni wlasciciel zalozyl sobie jakies za 100zl/para i mu zdechly po paru dniach. stad moje obawy zeby nie wywalic kasy w bloto. a zalozyc chce o takiej samej mocy /tylko jeszcze nie wiem ktore bo w kazdym watku na ten temat jest kilka propozycji ![]() musze jeszcze sie rozejzec w temacie dostepnosci. kupowal ktos moze jakies na allegro? pozdro i dzieki za info... |