Dziecko w foteliq -> jak to jest dokładnie...?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No właśnie -> do jakiej wagi i do jakiego wieku (a może wzrostu)należy przewozić dziecko w foteliku? Jak to tam jest w tych przepisach -> ktos może pamięta?

Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że do dziesięciu lat (zdecydowanie za dużo) chyba, że przed tym wiekiem dziecko osiągnie jakąś tam minimalną granicę wzrostu (ale niestety już nie pamiętam jaką). Tak mi się wydaje, że właśnie tak było. Ale nie jestem pewny, ewentualnie proszę mnie poprawić.

Mario, do 12 roku życia i do 150cm wzrostu.

Fotelik czy podstawka???
Kiedy można zastosować to drugie? Czy też jest jakiś minimalny wiek i wzrost? Kuba wyrósł z fotelika ( ma taki do 18kg) a kupowanie nowego to wydatek , kupiłem tylko taką podstawkę i przypinam go samochodowymi pasami . To legalne?

fotelik lub siedzisko.

Grzegorz- tak.

Dzięki chłopy za uspokajające info. Co ja bym bez Was zrobił?

Cytat:
2004-02-12 17:42:24, Góral pisze:
Mario, do 12 roku życia i do 150cm wzrostu.

Dzięki wielkie .
Tylko czy to jest tak, że wystarczy, że młody człowiek przekroczy którąś z tych wartości, to nie musi jeździć w foteliku? Czy między 12 lat i 150cm jest w tekście ustawy "i", czy "lub"?
Bo moja córka jeszcze ma troszkę czasu do 12 lat, ale te 150cm to powoli chyba... i głupio, żeby podstawkę pod tyłek jeszcze podkładała, jak jest wyższa od niejednego dorosłego

Nie jestem pewien - więc tylko "domniemam" że przekroczenie jednego z "parametrów " uwalnia CIę od sadzania dziecko w fotelik.Myslę,że policjant widząc pannę o wzroscie ok.150 cm nie będzie pytał o dowód czy sprawdzał ile dziecko ma lat. Bo przeciez z drugiej strony równie wiele osób w wieku kiludziesięciu nawet lat oscyluje wzrostem wokół 150-160 cm i nikt nie kaze inm jeździć w foteliku...Ale , nie jestem do konca pewien , bo co dziecko to dziecko i lepiej żeby było bezpieczne w samochodzie.
paweł

Albo tak -> babcia o wzroście 145cm w foteliku

No własnie - z tym ,że taka "babcia" z niejednego pieca chleb juz jadła i odpowiada sama za siebieA spróbuj ją wsadzić w fotelik

A za dziecko - odpowiadają rodzice- i to może być problem w momencie gdy np. dziesięcioletnie dziecko ma 155cm wzrostu.
Możliwe,że tu jest jakiś "haczyk " i policjant może miec prawo do wlepienia CI mandatu???
Nie wiem - ale pewnie jest to gdzieś w przepisach jasno ujęte - zapytam Konrada - on teraz będzie zdawał na prawo jazdy to powinien wiedzieć...ja już niestety musialbym chyba powtórzyć kurs na prawko - bo niektóre problemy tego rodzaju jak fotelik nie były "przerabiane" na kursach piętnascie lat temu. Po prostu chyba jeszcze u nas nie było takiego obowiązku(albo nawet w ogóle nie było jeszcze wtedy w Polsce fotelików
Pozdrówki
Paweł

Dokładnie Pawełq. Ja też nie jestem pewien jak to właściwie jest jest, więc pytam, a wiadomo: "kto pyta ten wielbłądzik"
A teraz do spaniaaaaaaa

Cytat:
2004-02-12 23:58:43, Mariusznia pisze:

No ale jak np. niektórym takim osobom trzeba już w tym wieku pampersy zakładać, to czemu ich we foteliku nie można sadzać?

Cytat:
2004-02-12 23:58:43, Mariusznia pisze:

... za kierownicą