Oring do aparatu zapłonowego Espero sohc 1.8

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie czy ktoś wymieniał oring przy aparacie zapłonowym
jeżeli tak czy dużo jest roboty, na co uważać, gdzie najtaniej mozna go kupić.
Pozdrowienia Marcinekżoliborz

jesli myslimy io tej samej uszczelce pod aparat to kosztowała ona rok temu w katowicach 5 zł. przy wymianie pamietaj zebys nie przestawił zapłonu, mnie to zajeło ok 15 minut

Koszt Oringu 2 zl zakupiony na jagielonskiej. Czas wymiany 15 min. Potrzebne urzadzenia klucz chyba 13 Milej zabawy

Marcin...
Na ul. Łopuszańskiej zaraz kolo MotoZbytu jest firma ktora zajmuje sie wszystkimi rodzajami uszczelek, oringow itd itp. Tam kupisz duzo lepsze niz te fabryczne ino musisz znac dokladne rozmiary badz miec jedna na wzor.
Ja tam kupowalem uszczelki do listwy wtryskowej (takie o zwiekszonej odp na temp) i oring pod aparat zapl.

Mozna tez uszczelnic silikonem wysowasz rozdzielacz ok 3 cm. opier..sz tym szajsem oring skladasz ko kupy i wsio.

ale jak zastosujesz silikon to nastepne ruszenie aparatu powoduje nieszczelnosc
tylko oring nawet bedzie tanszy - ok 2 zl niz silikon
przy wymianie przed demontazem polecam oznaczyc krecha polozenie aparatu

NIe kupuj orginalnej uszczelki!!!
Ja kupiłem za 12 zł i po 20 tys znowu cieknie .
Silikonem też nie rub
Cytat:
ale jak zastosujesz silikon to nastepne ruszenie aparatu powoduje nieszczelnosc
tylko oring nawet bedzie tanszy - ok 2 zl niz silikon

Ma racje.

bil ja kupiłem w sklepie firmowym (przy salonie) oryginalną za 5.20 i do dzisiaj mam sucho

No właśnie panowie.
jeszcze tego nie rozbierałem, a muszę bo się poci i cały silnik zasyfia.
to , że trzeba oznaczyć położenie aparatu to wiadomo ale czy po odkręceniu rozdzielacza nie przestawi się palec rozdzielacza wzgledem wału i rozrządu. jest on na jakimś wieloklinie czy co?
czy też może jest to zbudowane tak że nie da sie włożyć inaczej?

Inaczej twego nie załozysz. Trzeba sciągac aparat, i tak jak mówisz zaznaczyc połozenie aparatu. Wałka rozrządu nie obrócisz, zaznacz albo zapamietaj połozenia rozdzielacza w aparacie. Wymien uszczelke i załóz ponownie aparat dokrec dwie sruby i finito, wyczysc silnik i w droge. Aparat jest chyba na wielo klinie (nie daje słowa nie pamietam) Ja ten oring wymieniałem ok 15 minut.