3ci stop obowiązkowy od maja ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
tak sobie grzebalem po allegro i znalazlem ogloszenie ktore dalo mi do myslenia Link wynika z niego ze niedlugo kazdy bedzie musial miec zainstalowany 3 stop (nie tylko nowe pojazdy). Mozecie to potwierdzic albo zanegowac ?? bo moze czas poszukac spojlerka ze stopem (stop za przyciemniona szyba to chyba nie najlepszy pomysl?). co o tym myslicie ?

Zasada jest prosta: Prawo nie działa wstecz. Co to znaczy, a no to, że kupująć np. auto Warszawa które fabrycznie nie posiadało pasów bezpieczeństwa nie musisz ich instalować.

OK zgadzam sie ze prawo nie moze dzialac wstecz.. tyle ze my wstepujac do UE musimy dostosowac prawo do ICH norm wiec obawiam sie tylko ze np. w pewnym momencie nie bedziesz mogl przedluzyc rejestracji bo nie bedziesz spelnial norm dopuszczajacych pojazd do ruchu ze wskazaniem wlasnie na brak 3 stopu...

W życiu warszawy - myślisz, że u nich jeżdżą wyłącznie auta spełniające obowiązujące aktualnie normy? Kiedyś te auta spełniały normy, obecnie nie spełniają, ale nikt nie zmusza ich kierowców do montowania w nich pasów bezpieczeństwa, katalizatorów, 3-cich stopów itp. itd. Obecnie 3-ci stop jest dozwolony, ale nie wymagany. Być może od maja będzie wymagany... ale wyłącznie w wypadku NOWYCH pojazdów. Jeszcze raz zaznaczam - prawo nie może działać wstecz.

w tej sprawie calkowicie zgadzam sie z piotr-kiem
-prawo nie dziala wstecz i ta zasada obowiazuje rowniez w UE-

No mam nadzieje ze ta zasada znajdzie zastosowanie u nas (Polska to nadal dziwny kraj) a ten koles z ogloszenia szuka w takim razie frajerow ktorzy mu uwierza...

Klucho spokojnie.
Od kwietnia w krajach członkowskich będzie obowiązywł nakaz posiadania ukadu ABS w autkach, ale nie oznacza to, że od pierwszego kwietnia 90% esperaków nie będzie mogło poruszać się po drogach

A ja jestem za tym zeby wprowadzili obowiązek posiadanie w kazdym aucie (czy to nowy czy stary) 3-go stopu. Jak widze jakiegos fiaciora albo tym podobne i mu swiatła swiecą jakby chciały a nie mogły to mnie krew zalewa. O sraluchach nie wspomne bo to juz nawet nie powinno jezdzic po naszych drogach. Ja załozyłem 3-ci stop jak tylko kupiłem espero i mam przynajmniej wieksze zaufanie do ludzi jadących za mna (przynajmniej mnie lepiej widzą jak hamuje). Koszt montazu 3-go stopu nie jest przeciez kosmiczna cena(max 25-30zł) a i sam montaz nie jest skomplikowany, a za to o ile bezpieczniej!

Cytat:
2004-02-10 22:00:59, Czarek_Rej pisze:
O sraluchach nie wspomne bo to juz nawet nie powinno jezdzic po naszych drogach.

No jakby sraluchy musiały mieć 3ci stop to by już wogóle nie miały oświetlenia. Jadąc za takim trzeba uważać i to bardzoooo - zwykle w starych modelach prądu wystarcza tylko na światła z przodu i z tyłu. I jak taki sraluch hamuje przed zakrętem, to kierunkowskaz już mu nie działa.

Cytat:
Koszt montazu 3-go stopu nie jest przeciez kosmiczna cena(max 25-30zł) a i sam montaz nie jest skomplikowany, a za to o ile bezpieczniej!

Załatw mi ładny, idealnie pasujący stop. Też założę, bo to co widzę w sklepach to jakieś unieweralne badziewie.

piotrku 3-ci stop nie musi byc ładny tylko praktyczny ja mam zalozony na tylnej pólce swiatło na 5 małych zarówek i wygląda dobrze a zarazem jest widoczny (nie polecam stopów z diodami, chyba ze są to diody dobrej jakosci). Moj "stop" kosztował ok 20 złoty czas montarzu ok 10 minut.

Musi PASOWAĆ wizualnie, bo na upartego to można sobie takie stopy na rusztowaniach założyć - jak w latach 80-tych.

ja mam płaski wymiary (w przyblizeniu) 1.5x3x30 [cm] i pasuje (jak dla mnie) 5 punktów swietlnych zaróweczki cos podobne do tych jakie mamy w pozycyjnych tylko troszke mniejsze.

a czy ktos zamontowal u siebie stop korzystajac z fabrycznej instalacji czy wszyscy podpinali 'na dziko' do normalnego stopu?