Gałka - szybko i konretnie... :-)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Proszę o konkretną odp. - jak jest przymocowana ta cholerna gałka zmiany biegów??? - chcę ją zmienić, ale nie mogę jej ściągnąć, a nie chcę nic uszkodzić - jest przeciez ten podnoszony wsteczny... Ciągnąłem, ciągnąłem... i NIC. Kręciłem - też się nie chce. Czy ona ma w ogóle gwint, czy jest tylko nakładana? A może jest przyklejona??? POMOCY!!! Chcę się jej bezboleśnie pozbyć!

Tnij w pionie

Czesc

Niestety nie da sie "bezbolesnie"
mialem ten sam problem co Ty i pomoglem sobie brzeszczotem Najpierw przepilowalem stara galke od gory, pozniej jeszcze troche po bokach, nastepnie kobinerki i srubokret i jakos franca zlazla ( po kawalku, ale zlazla ) Ta moja cholera, byla jakos wyjatkowo mocno przyklejona, bo u niektorych to podobno wystarczylo mocniej szarpnac i sama zlazila...

Powodzenia i badz dzielny

Nietnij jej nietzeba jej ciac. Wez szczypce zlap u dou pozadnie i przekrec galke a jak sie nieda to natnij ja troszeczek i zlap szczypcami wiem bo moj tata tam mi odkrecil

Dzięki wszystkim - w sobotę będę się męczył.

PS Dzięki Zoltar - hehehe, dzięki Tobie zaczynam inaczej patrzeć na świat

Cytat:
2004-03-02 16:03:26, Zoltar pisze:
Tnij w pionie

ktos kiedys pisal na forum ze w ASO zdejmuja galki szybko i bezbolesnie a przy tym za niewielkie pieniadze. Technologia z tego co pamietam nieznana, bo mechanik zaniosl galke na zaplecze i tam sobie tylko znanym sposobem ja zdjal.
Wskazowka - galka jest żywcem przeniesiona z opla, wiec mozna też uderzyć do ichniego ASO, lub tez niesmialo zapytac na oplowskim forum.

Cytat:
2004-03-02 19:55:53, Robert_S pisze:
ktos kiedys pisal na forum ze w ASO zdejmuja galki szybko i bezbolesnie a przy tym za niewielkie pieniadze. Technologia z tego co pamietam nieznana, bo mechanik zaniosl galke na zaplecze i tam sobie tylko znanym sposobem ja zdjal...

Ale przepraszm jak ją tam zabrał przed zdjęciem ?? Wymontował mechanizm zmiany biegów ?? Pytam poważnie, bo mnie to ciekawi.

Swoją drogą, kiedy zdejmuję gałki w oplach czy DU, to generalnie rzecz biorac robię to w 15 min. przy użycu małego brzeszczotu, gdyż diaxem, cały samochód się ubrudzi się w kawałkach gumy i plastiku

Cytat:
2004-03-02 18:43:18, zitam pisze:

Ale czemu

Cytat:
2004-03-03 18:17:37, Zoltar pisze:
Cytat:
2004-03-02 18:43:18, zitam pisze:

Ale czemu

Ty już wiecz czemu! Popatrz, co się z Twoją ikonką stało

Ano... Troche się rozbrykała

Speed_R - nie wiem, ja nie ściągałem gałki, ale ktoś o tym pisał i to zdaje sie na naszym forum dawno temu.

nie no o co tyle? szumu rozciac i zdjac..5 min nie wiecej to zajmie..ja bym nacinal po malu i sprawdzal czy zaczyna sie ruszac ..no i wtedy zsunal...

nie chwila..zle powiedzialem..ja bym pojechal do serwisu