Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() panoni opel omega A 2,6 zabrze | 2004-02-19 11:22:53 jedyne co ja robiłem i wiem to to że szlifież jak będzie robił głowice to powinien wiedzieć co jest do wymiany .Ja w swojej miałem szlisz ,wumiane uszczelniaczy,dwa zawory wypalone,i bodajrze krzywke oni docieranie gniazd zaworów i zapłaciłem 250zł zależy wszystko kto i jak robi kupowałem komplet uszczelek i zimeringów > jeśli chidzi o przeszlifiowanie (z 1500na 1600) ja bym niepolecał takich żeczy robić ![]() |
![]() Bastek-Krakow SYMPATYCZNY GOŚĆ Samara Kraków | 2004-02-19 11:54:49 NO to apropo głowicy - jak już i tak ją sciągasz i robisz to polecam troszkę doprężyć silnik ![]() ![]() ![]() A co do rozwiertu z 1500 na 1600 to sobie wogóle z głowy to wybij - bo wiąże sie to z KAPITALNYM remontem silnika - czyli zmiana tłoków (nawet nie wiem jakie by tam podeszły) ,rozwiert bloku ,oczywiście wymiana wszystkich panewek ,wwszystkich uszczelnień - poprostu KAPITALKA - koszt samych części takiego zabiegu to ok. 1000 zł |
![]() Bastek-Krakow SYMPATYCZNY GOŚĆ Samara Kraków | 2004-02-19 18:04:55 Co do 1,5 mm to powiem tak - teoretycznie możesz ![]() ![]() 1 mm napewno można spokojnie splanować (a pod warunkiem ,że wcześniej nie była chlastana ![]() Oczywiście planowanie głowicy niesie za sobą zwiększenie stopnia sprężania ,przy 2 mm osiągniesz coś koło 11,5 - odrazu informuje ,że przy takim stopniu spręzania będziesz potrzebował dobrego paliwa (czyli pożądne 95 ,albo 9 ![]() Natomiast z tego co piszesz to jeździsz na gazie - więc problem praktycznie zupełnie znika - gaz ma liczbe oct. pow. 100 - więc spalanie stukowe nie nastąpi - można by pewnie nawet troszkę wyprzedzić zapłon - ale to juz zabawa dla specjalisty a jeszcze ,zebyś też był świadomy tego to planowanie głowicy ma wpływ na połozenie wałka rozrządu - przy obniżeniu o 2 mm wałeczek cofnie Ci sie około 1,5 stopnia - na szczęście nie ma wielkiego wpływu na charakterystykę mocy (no może wręcz nawet pomaga ![]() Czyli poprostu i tak zawsze wychodzisz na PLUS ![]() |