Opony ZIMOWE do ESPERO - QUIZ KTÓRE SĄ NAJLEPSZE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
JA STAWIAM NA KORMORANA S100 NIESTETY NIEPRODUKOWANY BIEŻNIK ALE MOŻE KTO WIE GDZIE KUPIĆ W CENIE OK 150 ZETA.

HALASUJE CO PRAWDA ALE ZATO NA NIEODŚNIEŻONEJ DRODZE JEST OSTRA I ZALICZYŁA U MNIE TEST NA 5.
SŁYSZAŁEM ŻE SNOWPRO JUŻ NIE DAJE SOBIE RADY TAK ZE ŚNIEGIEM - TYLE ŻE PRACUJE CISZEJ

Witaj.
Jesli quiz to pewnie znasz prawidłową odpowiedź i podasz nam ja na końcu .
Tak na poważnie to mam podobny problem. Mianowicie na zimę mam aktualnie oponki Gislaved, ale mimo odpowiedniego jeszcze bieznika to wydaje mi się, że stan samej gumy nie jest już właściwy tzn. juz na tyle stwargniała, że na sniegu sobie może nie dac rady.
Ja raczej z polskimi oponami dam sobie spokój. W zasadzie mam jednego kandydata, który łaczy w sobie cenę i jakość mianowicie Barum Polaris. Co do opinii to słyszałem tylko pozytywne. A może ktos z Esperaków ma?
Warto poszukać na stronie opony.com.pl, ale tam chyba jeszcze śpią przed sezonem.
Pozdrowienia

Ja będę jeździł 3 rok na Frigach. Za te pieniądze są OK.

Panowie jak podacie mi kilka wariantow i nazw opon to moge zrobic ankiete

Witam!
Ja zgłoszę BARUM POLARIS. Jeździłem na nich jeden sezon, ale bardzo byłem z nich zadowolony.

Ja bym zgłosił swoje BFGoodrich Profiler G, ale niestety to ciagle za malo, jak bedzie wiecej propozycji to wtedy zrobie ankiete

A co potrafią wasze zimówki. Mnie Kormoran S100 zaskoczył pozytywnie tej zimy kilka razy.

Zdarzyło mi się niestety z braku innej możliwości wciągnąć swojego Esperaka po schodach na wysokość 1 metra na chodnik oczywiście zaśnieżonych 30 - 40 cm śniegu. I tak wrócić po chodniku trawniku na ulicę i do chaty !!!!

Powiem wam że jak mi wtedy brykę zastawił jakiś tłuk to myślałem że mogiła przed maską schody na 1 metr i zasypane śniegiem - marzłem z 15 min i wkońcu stwierdziłem że nie ma innego wyjścia jak spróbować. Opony walczyły dzielnie za 4-5 próbą przednie były na chodniku - zastanawiałem się czy wciągną tył. I tu okazało się że to możliwe - trzeba było widzieć miny ludzi na przystanku (jak coś tak małego pnie się po schodach) niektórym gęby poopadały jak wyskoczyłem na prostą.

Jak będzie dużo śniegu i ci sami drogowcy to lepiej mieć takie papcie, a poza tym to polski "niby nędzny" produkt.

Nigdy nie miałem problemu z wjechaniem lub wyjechaniem z parkingu - chyba żeby płóg zepchnął kupę śniegu na wjazd - widziałem wiele aut które miało niby zimówki i tańczyły w miejscu S100 powoli do przodu.

Tyle że coś za coś - zapomnijcie o komforcie i cichej pracy opony

Witam !
Panie i Panowie, może wrócimy do tego tematu ? To już najwyższa pora na zmianę "kapci". Może ktoś ma doświadczenia z innymi oponami zimowymi niż te wymieniane w postach ?
Pozdrawiam

Zgadzam sie z Taurusem zupełnie .Uzywałem Kormoran S-100 przez 4 zimy.Dwa lata temu w Bukowinie Tatrzańskie było 1,5 m śniegu a na drogach trochę mniej.S-100 radziły sobie lepiej niż inne z łancuchmi.Obecnie mam Kormoran Snowpro (180zł z montarzem 185/65/14).Uważam że nie są juz tak dobre na śniegu jak S-100 ale na pewno cichsze.Chociaż osobiście wolę lepszą przyczepnośc niż niższy hałas.Taki kompromis producenta.
Adam

Kormoran Snowpro - rok temu na giełdzie w Słomczynie zapłaciłem 160 zeta za szt. w rozmiarze 175/70/14 jestem zadowolony . Pozrawiam Jarecki

ja wtym roku bede jezdził na Goodyear Ultra Grip 4

Ciekawi mnie kiedy macie zamiar zmienić opony na zimófki ? Ja o tym o już myśle, ale może za wcześnie ?

Nie jest to może typowy głos na tak, ale założyłem już zimówki - skusiłem się na BARUMY POLARISY. Dlaczego tak wcześnie, ano z konieczności. Po bliskim spotkaniu z krawęznikiem, kiedy to musiałem uciekać przed takim jednym pi.pi.pi.piiiiiiiiiiii , który mi zajechał drogę, zacząłem odczuwać dość mocne drgania na kierownicy. Wulkanizator - sprawdzenie wyważenia i bingo, trzy na cztery gumy bią jak cholera. Same felgi w porządku, wynika z tego że coś mi się porobiło z oponkami ( oryginalne KUMHO ), miłem je zresztą wymienić na wiosnę.
Drgania nie ma, ale dla pewności zrobię jeszcze diagnostykę.
Gdzie w Wawie robią to dobrze , tanio i szybko ?
pozdrawiam Jacek.

Warto podjechać na stację obsługi CARMAN , mają całkiem dobre urządenia, np na ul.Sikorskiego tj koło STEGN jadąc od strony ul. Czerniakowskiej w stronę Ursynowa

Czesc
ja juz zmienilem opony na zimowki Kormorana 185/65/14. Lepiej sie trzymaja nawet podczas deszczu. Lekko przyrdzewiale felgi oczyscilem szczotka na wiertarce, przylozylem lekka warstwa smaru i do tego nakola za 40 zl. Mam wrazenie, ze w stosunku do alu i oryginalnych opon Espero, te sprawiaja, ze prowadzenie auta jest ciut bardziej mulowate i wyraznie czuje sie to podczas jazdy, ale za to opony bezpieczniejsze!!
Robert

Ja zmieniam po1 listopada, lubię droczyć się z przeznaczeniem, a pozatym moje CEAT SPIDER 185/60 sprawują się b.dobrze i upalne lato jak i w srogą jesień, tyle że bieżnik już nie najlepszy po 60000km i na następny sezon muszę kupić nowy komplet. Ale na lato polecam, ja jestem zadowolony.

P.S.
A co może się wydawać śmieszne to nie pamiętam jakie mam zimówki....... ale napewno polskie, chyba kormoran Winter

Witam !
W sklepach Feu Vert (przy marketach Geant-a) jest promocja opon Dębica Frigo od 15.10 do 11.11 br. Za 4 szt. naszego rozmiaru tj. 185/65/14 płaci się 736 zł. wraz z zamontowaniem. Nie jest to super cena, ale znacznie taniej niz Barum Polaris - ok. 996 zł za 4 szt. w tym samym sklepie.