Być albo nie być oto jest pytanie - jaki esperal, pomożecie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jestem przed poważną decyzją co do kupna autka.
W kręgu moich zainteresowań znalazł się również esperal (będę szczery - ze względu na cenę).
Nie wiem kompletnie nic o marce deawoo i poszczególnych modelach .
Esperal spodobał mi się ze względu na wielkość i cene i teraz potrzebuję pomocy co do wyboru silnika i innych detali, o których Wy zapewne wiecie.
1)A zatem jaki silniczek 1.5 16V czy może 1.8 i/lub 2.0 (rozumie, że te dwa to 8v)?
2)czy są jakieś szczególne uwagi co do poszczególnych roczników?

Z góry dziękuje za pomoc

Cytat:
Jestem przed poważną decyzją co do kupna autka.
W kręgu moich zainteresowań znalazł się również esperal (będę szczery - ze względu na cenę).
Nie wiem kompletnie nic o marce deawoo i poszczególnych modelach .
Esperal spodobał mi się ze względu na wielkość i cene i teraz potrzebuję pomocy co do wyboru silnika i innych detali, o których Wy zapewne wiecie.
1)A zatem jaki silniczek 1.5 16V czy może 1.8 i/lub 2.0 (rozumie, że te dwa to 8v)?
2)czy są jakieś szczególne uwagi co do poszczególnych roczników

tak 1.8 i 2.0 to 8V silnik 1.5 16V jest nowoczesniejsza jednostka. Mysle im mlodszy tym lepszy. Co tu mozna wiecej powiedziec jak ci sie podoba cenato bierze jak najmlodszego tak mi sie wydaje

poczytaj sobie o TU

Zolti zamykaj wątek

Witam,
zaznacze że nie jestem specjalistą, ale
masz rację DOHC 1.5 16v 90KM , SOHC 1.8 8v 95KM, 2.0 8v 105KM wszystkie z wielopunktowym wtryskiem paliwa.

Co do wyboru silnika, wszystkie jednostki są wmiarę dynamiczne, acz kolwiek nie są to rakiety

Samochód praktycznie się nie zmienił od początku produkcji. Kosmetycznym zmianom uległu boczne kierunkowskazy, lusterka zewnętrzne, dysze spryskiwaczy szyby, tylnie światła, siedzenia przednia i inne pierdułki. 99% samochodów ma to samo wyposażenie, tzn. elektryczne szyby przód/tył, elektryczna antena, centralny zamek. Czasami zdarzają się wersje bez wspomagania kierownicy i jej regulacji pionowej. Samochód posiada kołyskową regulację wysokości siedzenia kierowcy. Niektóre esperynki posiadają klimatyzację manualną, ABS i poduszkę powietrzną kierowcy.

Mam nadzieję że choć troszkę pomogłem.
Wyboru za ciebie nie dokonam, ani w kwesti wersji silnikowej, ani wersji wyposażenia.

Co do silnika, to zalezy do czego chcesz uzywac tego samochodu, jesli chcesz zamontowac hak i w konsekwencji ciagac czasami cos za soba to lepiej 1.8 lub 2.0 .
Wszystkie silniki maja chyba podobny apetyt na paliwo wiec odpada chyba dylemat ekonomiczny i nieekonomiczny.

I jeszcze jedno te dwa wieksze silniki to praktycznie zywcem przelozone silniki z Vectry B (od Vectry roznia je szczegoly np. osprzet gumowy) wiec chyba lepiej brac 1.8 albo 2.0 bo prosciej o zamienniki z opla -- zamienniki duzo lepsze i tansze niz koreanskie.

Ps. jesli bylbys zainteresowany to daj znac , moze sie dogadamy