| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-02-22 18:32:29 Witaj Pepton Jacek zdązył się już wypowiedzieć, to ja pozwolę sobie wtrącić coś od siebie. Co do oleju, to przy tym przebiegu, bardzo trafny wybór Olej w skrzyni biegów, polecam Castrola SMX lub Mobila 75 lub 80W. Przy zastosowaniu tu oleju półsyntetycznego zalecam preparat STP do skrzyń, który bardzo fajnie "zmiękcza" jej pracę. Przy Castrolu już nie polecam, gdyż sam olej rozwiąże problem "haczącej na zimno" skrzyni. Płyn hamulcowy najprawdopodobniej DOT - 4, no chyba, że śmigasz jak rajdowiec to DOT - 5,1 Lotosa. Musisz się tylko liczyć z tym, że wszystkie płyny do ukł. hydraulicznych mające podwyższoną temp. wrzenia są jednocześnie bardziej higroskopijne, więc należy je częściej wymieniać. DOT - 4 jest tu więc optymalnym rozwiązaniem. Płyn chłodzący - jak napisał Jaco, istotnie dobry może być shell, ale najlepiej w koncentracie. Płyn wspomagania... różnie. Natomiast po raz kolejny zalecę tu jako dodatek, preparat STP, który ponoć bardzo dobrze się sprawuje, czyszcząc układ i zapewniając jego cichszą pracę. koszt nie jest wysoki. Płyn do hydraulicznego sterowania sprzęgła. Ponieważ nie wystepują tam bezpośrednie opory i temperatura (płyn napędza jedynie siłownik" łapy, polecam taki płyn, który jest jak najmniej higroskopijny |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-02-23 10:07:18
Miałem nie mówić, ale w układzie hamulcowym masz CocaColę, a siłownik sprzęgła napędza pomarańczowa Fanta |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-02-23 11:48:40 |
HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2004-02-23 12:02:31 KeyJey, to mamy tak samo, za wyjątkiem coli i Fanty Ja już drugi sezon wlewam Texaco Havoline Extra 10W40, w skrzyni też Texaco (nie pamiętam nazwy), a w układzie chłodzenia Texaco Antifreeze Coolant |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2004-02-23 18:25:12 |