MotoNews.pl

Ulepszanie mixera gazu LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
U mnie na gaźniku zamontowany jest mixer gazu LPG który posiada dwa otwory - nad I i II przelotem - z tym że ich średnica jest o ok. 1cm mniejsz niż średnica gardzieli. Moim zdaniem powoduje to spore zwiększenie oporów przepłwu powietrza a co za tym idzie gorszych osiągów silnka zwłaszcze powyżej 3000 obr/min.
Czy wie ktoś jaki inny mixer można zamontować na gaźnik który miałby większe owe otwory ( dodam że powiekszanie obecnych nie wchodzi w rachubę ).

ja już jestem bliski wprowadzenia w życie mojego patentu na mikser do kanta , tylko brakuje mi do szczęścia gwintownika M12 x 1,25" , ale myslę że to cos juz niedługo znajdę i wtedy zobaczy się jak będzie sprawowac sie ten wynalazek
pozdrawiam Barakuda

Barakuda - sprubuj przynajmniej opisac co to ma byc i na czym polega jego geniusz - może wniósłbym troche własnej inwencji w ten wynalazek.

budowa i działanie jest proste , zamiast miksera zakładanego na gaźnik rurkowego , który podaje gaz w optymalne miejsce czyli tam gdzie zwężenie jest najwieksze ale taki mikser zajmuje ponad 1/4 przelotu , lub miksera palnikowego , który może podaje gaz troche za wysoko ale przelot pozostawia troche wiekszy , czasami można sotkac wkręcone rurki pod gardziel ale działanie tego nie sprawdza się przy każdym silniku , mój wynalazek łączy ze soba wszystkie trzy miksery tzn. gaz doprowadzany jest do przestrzeni między korpusem gaxnika a zewnętrzna stroną gardzieli (w gardzielach trzeba usunąć materiał od zewnętrznaj strony są tam takie naddatki wynikające z odlewania , pozostawić tylko krawędź ustalającą gardziel w gaźniku z ta wypustką) , w gardzieli wywiercone są otworki na obwodzie na wysokosci 11mm od górnej powierzchni (tam jest największe przewężenie) o średnicy 2mm , w korpusie właśnie są wywiercone otwory po jednym na gardziel , które teraz muszę nagwintować i wkręcić rurki do których będą doczepione przewody od miksera , budowa jest bardzo prosta , a gaźnik przez taki mikser nie traci wcale na swoim przekroju i myslę że na ęzynie też nie będzie to przeszkadzać , ale to się zobaczy po pierwszych próbach
pozdrawiam Barakuda

co nieco o przeróbce gażnika pod intalacje gazową możecie przeczytać

TUTAJ

na stronie naszego klubowicza PAWEL_PLL link do jego całej strony w dziale linki.

Witam. Pomysł przerobienia gaźnika jest wielce interesujący. Ja chciałem zamontować mieszalnik pozbawiony rurek od gazu tak że cała średnica gardzieli jest odkryta-gdy kupiłem używanż inst. gaz. od opla omegi z gaźnikiem do mojego plodka to właśnie coś takiego widziałem-mieszanik nakładany na górę gaźnika o gr. ok 15mm z przelotowymi otworami ponawiercanymi kanalikami dopr. gaz (coś na wzór palnika z domowj kuchenki gazowej tylko w odwrotnej budowie).Jednak nikt podobnego mieszalnika do PN nie robi, a szkoda, gdyż jest to o wielelepsze rozwiązanie niż obecne z rurkami...

Cytat:
2002-07-14 13:23:10, OLI_F50 pisze:
Witam. Pomysł przerobienia gaźnika jest wielce interesujący. Ja chciałem zamontować mieszalnik pozbawiony rurek od gazu tak że cała średnica gardzieli jest odkryta-gdy kupiłem używanż inst. gaz. od opla omegi z gaźnikiem do mojego plodka to właśnie coś takiego widziałem-mieszanik nakładany na górę gaźnika o gr. ok 15mm z przelotowymi otworami ponawiercanymi kanalikami dopr. gaz (coś na wzór palnika z domowj kuchenki gazowej tylko w odwrotnej budowie).Jednak nikt podobnego mieszalnika do PN nie robi, a szkoda, gdyż jest to o wielelepsze rozwiązanie niż obecne z rurkami...

Wyciągnąłem trupa
Popatrzcie jak to sie czasy zmieniły.
Teraz mikserów samych palnikowych do PN cz DF sa ze dwa trzy rodzaje

Cytat:
przelotowymi otworami ponawiercanymi kanalikami dopr. gaz (coś na wzór palnika z domowj kuchenki gazowej tylko w odwrotnej budowie

no racja, ja też taki mam, palnikowy mixxer

Ja tez posiadam palnikowy mikser i sobie go chcwale. Mysle ze nawet osiagi troszke sie polepszyly.Czasem na allegro mozna je kupic.

Cytat:
2005-05-26 17:57:02, dreX pisze:
Ja tez posiadam palnikowy mikser i sobie go chcwale. Mysle ze nawet osiagi troszke sie polepszyly.Czasem na allegro mozna je kupic.

ja szykuje sie z zamiarem kupna takiego palnika

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52972623

to was powinno zainteresowac.

Marna podróbka i droga. Za te pieniądze mozna miec mikser zoptymalizowany przeplywowo do PN i DF, z otworkami w palnikach, cały aluminiowy. W komplecie są szpilki i dławik na trójniku.

Cytat:
2005-05-31 17:29:28, predki pisze:
Marna podróbka i droga. Za te pieniądze mozna miec mikser zoptymalizowany przeplywowo do PN i DF, z otworkami w palnikach, cały aluminiowy. W komplecie są szpilki i dławik na trójniku.

Predki jak bede miał kase to zadzwonie do ciebie i poprosze zebyś mi taki mixer kupił, albo powiesz mi gdzie to sam sie wybiore po niego

Cytat:
2005-05-31 17:29:28, predki pisze:

ten z Ursusa? Polecam.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Cytat:
2005-05-31 18:38:06, OLO pisze:
ten z Ursusa? Polecam.

a gdzie on w Ursusie jest do zanabycia?